2022. december 1. | csütörtök | Elza nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Luciano Pavarotti
 
Legutóbbi kiadványok
The Duets (2008)
The Best (2005)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Posztumusz elismeréssel jutalmazzák a kiváló énekest
50 év után jelenik meg a néhai énekes debütáló felvétele
Újabb beavatkozás: ismét kórházba került Placido Domingo  
Szomorú hír, de szívünkben tovább él: Ma lenne 77 éves Luciano Pavarotti
 Születésnapos lenne a csodás hangú operaénekes
     
 
Luciano Pavarotti
Születés dátum: 1935. október 12.
Elhalálozás: 2007. szeptember 6.
Web: http://www.lucianopavarotti.com/intro.html
Operaénekes
 
     

Luciano Pavarotti

A zene történetében egyetlen operaénekes sem ért el hasonló népszerűségi és ismertségi szintet, mint a világszerte ünnepelt tenor, Luciano Pavarotti. Erős, zengő és azonnal felismerhető hangja olyan magasságokba emelte, mely csak a popsztároknak és a hollywoodi ikonoknak jut osztályrészül.

Pályafutása alatt 48 lemeze jelent meg, 44 évet töltött színpadon. Külön érdeme, hogy teljes mértékben átalakította az emberek nézetét az opera műfajáról. 4 gyermeket nevelt fel, modenai otthonában jelenleg boldogan élt második feleségével és a 2 éves kis Alice-szel. Már csak egyetlen álma maradt, hogy énekelhessen lánya esküvőjén.

1935. október 12-én született Modenában egy pék egyetlen fiaként.

Kitűnő futballtudásának és a helyi csapat népszerűségének köszönhetően már egészen fiatalon ismert volt a városban. Édesapja amatőr tenorként énekelt a modenai kórusban, így a kis Luciano első fellépése az apjával közös duett volt. Amikor egy nemzetközi versenyen első díjat nyertek a kórussal, a fiú sorsa megpecsételődött.

Egyre több lehetősége adódott, hogy hangját és tudását fejlessze, míg végül 1961-ben a Bohémélet Rodolfójaként mutatkozott be. Hangjának és szenvedélyes előadásmódjának híre futótűzként terjedt, melynek köszönhetően Olaszországon kívül Amszterdamban, Bécsben, Zürichben és Londonban is színpadra léphetett, 1965-ben pedig az amerikai közönség is megismerhette a nevét.

Ezután sorra játszotta a műfaj kiemelkedő szerepeit a legnagyobb operaházakban. Kirobbanó sikerében megkérdőjelezhetetlen tehetsége mellett elbűvölő személyisége és nyíltszívűsége is közrejátszott. A legenda azonban csak 1972 februárjában kelt életre. Történt ugyanis, hogy a New York-i Metropolitan Operaházban egy áriában a legkisebb erőlködés nélkül énekelt ki 9 magas C-t. A közönség állva ünnepelte és tizenhétszer tapsolta vissza. A média hamar ráragasztotta a Magas C Királya elnevezést, Pavarotti pedig a maga szerény és mosolygós módján próbált minden felkérésnek eleget tenni. Boldog volt, hogy olyan emberekkel is megszerettette az opera műfaját, akik előtte soha sem érdeklődtek iránta.

Amikor 1977-ben elindították a Közvetítések a Metropolitanból című televíziós szériát, egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy ki legyen az első művek főszereplője, hiszen ő volt az egyetlen, aki képes volt az operarajongókon kívül több millió embert a képernyők elé ültetni. Ez a fantasztikus szeretet adta az ötletet, hogy kilépjen az operaszínpadok világából, és stadionokban, óriási szabadtéri rendezvényeken is megcsillogtassa tudását. Feltett szándéka volt, hogy a legszebb áriákból és a legnépszerűbb dalokból összeállított műsorával azokat is elkápráztassa, akik nem járnak operaházakba. A kilencvenes évekre már túl volt egy 150 ezres Hyde Park-i, egy 500 ezres Central Park-i és egy 300 ezres nézőszámot produkáló párizsi koncerten is.

Az 1990-es római futball-világbajnokság döntője előtt több millió tévénéző volt tanúja a 3 Tenor (Luciano Pavarotti, Jose Carreras és Placido Domingo) közel tíz évig tartó sikertörténete kezdetének.

1982-ben Luciano Pavarotti elindított egy nemzetközi énekversenyt, amely fiatal énekesek tanítását, bemutatkozási lehetőségét hívatott segíteni. A mai napig a maestro maga foglalkozik a tehetségekkel, meghallgatja őket, tanácsokat ad és gála előadásokat szervez nekik.

1994-ben kezdte meg működését a Pavarotti és Barátai elnevezésű jótékonysági alapítvány, hogy a koncertekből és a lemezeladásokból származó bevétellel hátrányos helyzetű gyermekeket támogasson. 10 év alatt dollármilliókat juttatott el a rászorulóknak a boszniai és iraki árváktól kezdve egészen az angolai iskolaépítési programig.

Luciano Pavarotti 2005. október 12-én töltötte be 70. életévét, december 5-én Hong Kongban lépett utoljára közönség elé. Az opera valaha volt legnagyobb énekese visszavonul. Örökre.

2006 nyarán menedzsere közölte, hogy Pavarottin műtétet kell végrehajtani, s ebből az okból kifolyólag minden további fellépés elmarad, természetesen a Bubapestre tervezett koncert is. Ekkor már szinte az egész világ aggódott a három tenor egyikéért.

Az énekes egy két héten át tartó kivizsgáláson és kezelésen esett át, ahonnan augusztus 25-én tért haza. Már korábban ebben a kórházban végeztek el rajta hasnyálmirigyrák műtétet. A 71 éves világsztár betegségének diagnosztizálása és kezelése óta, azaz több, mint egy élve nem jelent meg a nyilvános előtt.

2007. szeptember 6-án hajnalban, 71 éves korában szervezete feladta a betegség elleni küzdelmet és örökre elnémult csodálatos hangja.

[2005.10.07.]

Kiadványok
stúdió
Luciano Pavarotti: The Best (2005)Luciano Pavarotti: The Duets (2008)
Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
bizso 2007.10.12. 13:46 • [2]
Köszi az észrevételt.
Javítottuk.
2007.10.12. 13:16 • [1]
Igazán át lehetne írni (aktualizálni, a jövõt s a jelent múlt idõbe tenni) )a szöveget mert így tele van ellentmondásokkal.
Pl.:
1. "4 gyermeket nevelt fel, modenai otthonában jelenleg boldogan él második feleségével és a 2 éves kis Alice-szel. Már csak egyetlen álma maradt, hogy énekelhessen lánya esküvőjén."
2. "Luciano Pavarotti 2005. október 12-én tölti be 70. életévét, december 5-én Hong Kongban lép utoljára közönség elé."
3. "Az énekes nemrég egy két héten át tartó kivizsgáláson és kezelésen esett át, ahonnan augusztus 25-én tért haza."
4. "2007. szeptember 6-án hajnalban, 71 éves korában szervezete feladta a betegség elleni küzdelmet és örökre elnémult csodálatos hangja."

Ez a négy mondat egyazon cikkben... kissé ciki, nem?"

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2022.12.01.]
gazda szolgáltatás [2022.11.30.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Ilyen volt az Alter Bridge koncert - képriport
A Pawns & Kings turné 18 ország 25 városát...

Ilyen volt a Volbeat koncert az MVM Dome-ban - képriport
November elején jártak hazánkban a...

Beszámoló Bródy János Aréna koncertjéről - képekkel
900. alkalommal is lezuhant a csillár a Madách Színház színpadán - képekben
Újra elkápráztatott minket az Incognito!
Nosztalgikus energia és hamisítatlan old-school hip-hop árasztotta el a Budapest Arénát.
Ilyen volt a Godsmack koncert - képriport
beszámolók még