2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Happy Art Fesztivál
Kapcsolódó cikkek
Magyarországi fellépés miatt nem volt ott a filmpremieren
Mindenki happy! Eső, tangó és születésnap
Maliból érkezett Nyíregyházára a zenész
Kapcsolatok
Johnny Clegg
Kocani Orkestar
Szájról szájra
Romano Drom
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Happy Art Fesztivál 2007
[2007. augusztus 31. - szeptember 8. ]

Ma már Konyec

Utolsó napjához érkezett a Happy Art Fesztivál. Szombaton koncerteken már nem, csak a zárógálán vehetnek részt az érdeklődők. Tegnap este autentikus romazenét és afrikai világzenét hallhattak a zenekedvelők.

Tegnap is megtöltötte a közönség a Happy Art Fesztivál zenei programjaink helyet adó Bem József Iskola sportcsarnokát. A nagyszínpad utolsó előtti estéjén a Romano Drom lépett fel a Romanesthannal kiegészülve. A világ egyik legismertebb magyar zenekara, az autentikus cigányzenét játszó csapat már nyolc éve járja a világ legnagyobb fesztiváljait. A nyíregyházi fellépést majd egy hosszú, amerikai turné követi, Chicago-ban kezdenek, de bejárják a teljes országot, az utolsó koncertjük Los Angelesben lesz. Az Egyesült Államok mellett Ázsiába is ellátogatnak majd.

A Romano Dromot a Dél-Afrikából érkezett Jhonny Clegg követte. Az eredetileg Angliában született énekes-gitáros gyermekkora óta él Johannesburgban és megtanulta a zulu nyelvet is, sőt sok dalát a tradicionális afrikai nyelven adja elő. A szakma a stílusa és zenei világa miatt csak a “dél-afrikai Stingként” emlegeti.

- Nagyon sok zenészhez hasonlítottak már a pályafutásom alatt. Azaz igazság, hogy szeretek hibrid zenéket, tradíciókat alkotni, mondjuk olyan dolgokat összekeverni mint a hip-hop zene és a zulu nyelv – mondta Clegg.

- Tizennégy éves koromban találkoztam egy bolt előtt egy zenésszel, amikor tejet és kenyeret indultam vásárolni. Volt nála egy gitár, de nem olyan mindennapi, amint megszoktam, hanem egy afrikai gitár volt az. Nagyon megtetszett és egyben le is nyűgözött az, hogy teljesen máshogy van hangolva, sőt a húrok is fel voltak cserélve a hangszeren. Érdekelt az, hogy egy európai hangszert hogyan tudtak így átalakítani.
Megkérdeztem, hogy nem -e járhatnék hozzá zenét tanulni, amire ő azt mondta, hogy dehogynem. De mindez az apartheid idején történt, és akkor nem volt elfogadható, hogy egy fehér gyerek a feketékkel barátkozik. Emiatt sok problémám akadt a rendőrséggel is. Persze nem érdekelt ez, és az idő alatt, amikor hozzá jártam nagyon sok afrikai zenészt megismertem, megbarátkoztam velük, és később már egy ilyen zenei hálózatot is feltudtam ezekből a kapcsolatokból építeni
– mesélte el lapunknak a „dél-afrikai STing”.

A mai estén zárja kapuit a nagyszínpad. Az utolsó napon a Szájról szájra formáció lép fel este héttől a Bem József Általános Iskola sportcsarnokában, őket pedig a macedóniából érkező Kocani Orkestar követi. A keddi rossz időjárás miatt elmaradt Konyec című film vetítését is ma pótolják a szervezők, ezt szintén a tornateremben vetítik.

 -ej-
(fotó: happyartfestival.hu)

[2007.09.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még