2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Októberben jelenik meg Ákos új albuma, a Még közelebb
Szép emlékek a sitkei rocfesztiválról - fotókkal
Képgalériák
Ákos tájékoztatója
Kapcsolódó Kiadványok
Ákos (Kovács Ákos): Még közelebb - DVD 1
Kapcsolatok
Ákos (Kovács Ákos)

Rekord után Ákos újabb meglepetésre készül

Rajongók tömege lepte el a Bem rakpartot október 5-én. Ezen a napon jelent meg ugyanis Kovács Ákos Még közelebb című tripla DVD-je, melynek kapcsán az énekes egy nívós sajtótájékoztatót követően hosszú órákon keresztül dedikálta legújabb kiadványát az Andante Borpatikában.

Kovács Ákos a 80-as évek végén a Bonanza Banzai frontembereként egy tehetségkutató versenyen tűnt fel először, majd zenekarával a szinti-pop irányzat hazai úttörőjeként szinte pillanatok alatt országosan ismert lett. A számos díjjal is kitüntetett együttes 1994-ben búcsúzott el a közönségtől, Ákos azóta szólóénekesként építi karrierjét, melynek töretlen sikerét munkájának páratlan színvonala és a közönség visszajelzései egyértelműen igazolják.

Az általa készített 24 magyar és 6 angol nyelvű album közül a többség meglepően rövid idő alatt vált arany- illetve platinalemezzé, s a zenei téren végzett tevékenységéért az évek során különböző szakmai díjjakkal is kitüntették. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Hivatal kétszer (1994, 2004), a BRAVO háromszor (Otto-díj, 1993, 2002, 2003), a VIVA televízió szintén háromszor (Comet-díj 2001, 2003, 2007), a MaHaSz pedig több mint tízszer (1993-2004) illette elismeréssel, továbbá 1998-ban megkapta a Magyar Előadóművészetért Alapítvány LYRA-díját is.

Ákos már a Bonanzás korszak idején is – igaz, hogy szinte mindig fekete öltözéket viselt – merőben új színekkel gazdagította a magyar könnyűzenei élet palettáját. Szólóénekesi pályafutása alatt pedig még inkább egyedülálló szöveg- és hangzásvilág ötvözeteként születnek dalai, melyekkel szinte már mozgalommá szélesedett hallgatóságot vonzott maga köré. Nem túl sok előadó büszkélkedhet azzal, hogy turnéi során állandó teltházzal koncertezik, s ami talán a legnagyobb érdem, hogy mindezt élő zenekarral.

Az 1997-es Beavatás képsorai

Legutóbbi, a Még közelebb című album dalait népszerűsítő, 19 helyszínt érintő koncertsorozata augusztusban ért véget. Az országjáró turnéról október 5-én, az Andante Borpatikában rendezett sajtótájékoztatón részletesen is beszámolt, továbbá bemutatta legújabb, világviszonylatban is ritka, de Magyarországon mindenképpen unikumnak számító tripla DVD-jét. A kiadványon a koncertfelvételek mellett videóklipek és dokumentumfilmek is szerepelnek, illetve egyes esetekben a kulisszák mögé is betekintést nyújt. Igazi „csemegeként” pedig érdekes időutazást téve a „copfos, körszakállas Ákos” is megjelenik rajta - a harmadik korong ugyanis az 1997-es Beavatás koncert képsorait rögzíti, melynek kiadási jogát az énekes nemrég vásárolta vissza a Magyar Televíziótól.

A sajtótájékoztató résztvevői a kiadvány ismertetése után rövid vetítés keretében ízelítőt kaptak a Még közelebb turné fergeteges hangulatot idéző pillanataiból, melyet a zenekarhoz csatlakozott stáb összesen három kamerával rögzített, majd végül megtekintették a Lepkegyűjtő című dalt Kaszás Attila emlékére, a színész családi fényképeiből összeállított videóklipjét. A vetítést követő szótlan perceket az ablak alatt gyülekező rajongók motoszkálása töltötte meg zajjal, akik a kitárt ablakon időnként belesve, szemükkel folyamatosan Ákos után kutattak.

Közülük sokan már délelőtt fél tíz óta ácsorogtak a bejárat előtt, hogy a háromkor kezdődő dedikáción elsőként léphessenek be az Andante Borpatika ajtaján. Többen méretes pakkokkal érkeztek, hogy megragadva a ritka alkalmat, a lehető legtöbb, bármilyen szinten is az énekeshez köthető tárgyacskáikat aláírathassák a művésszel. Volt, aki egy tucat lemezt hozott, mások pólót, könyveket, hangszereket szorongattak a kezeik között, táskájukban pedig apró ajándékok lapultak, hogy ők is kedveskedhessenek valamivel a művésznek.

Három tájt végre kitárult az ajtó, s a hosszú órák óta várakozó, meglehetősen vegyes korosztályból összetevődött sereg lassan megmozdulni látszott. A rajongók sora azonban az idő múlásával sem akart fogyatkozni, hiszen amellett, hogy Ákos mindenkivel hosszasan elbeszélgetett, egyre többen álltak be az utolsók mögé. Az énekes ennek ellenére még este nyolc körül is mosolyogva fogadott minden egyes érkezőt, s bár a filctoll szinte megállás nélkül járt a kezében, egy csöppet sem tűnt fáradtnak.

„Legutóbb 11 óra alatt 1800 aláírást adtam, ami persze nem azt jelenti, hogy annyiszor írtam le a nevem, hiszen egy dedikációhoz a személyre szóló üzenetek is hozzátartoznak” – mondta Ákos, akkor még nem is sejtve, hogy ezúttal nemcsak időben, de az autogramok számában is rekordot dönt majd. Talán a fényképezőgépek kattanását is érdemes lett volna megszámlálni, az aláírásokhoz ugyanis minimum egy természetesen ebből is járt.

Születésnapra készül

Közben eleredt az eső, s úgy tűnt, csakhamar nem is hagy alább– az időjárás szeszélyes játéka azonban nem tántorította el az utcán várakozókat, rendíthetetlenül tűrték a megpróbáltatásokat. De miért is fordultak volna sarkon? Hiszen sokan közülük mérföldeket utaztak, hogy végre találkozhassanak kedvencükkel.

„Volt egy lány, aki egy halom jeggyel érkezett” – mesélte az énekes. „Az összes eddigi Ákos koncertről volt egy példánya. Egy másik fiú pedig régi PesiEst különszámokat íratott alá velem.” Emellett persze még számos meglepetés érte a művészt. Az egyik legmeghökkentőbb pillanat talán az volt, mikor két srác gitárral a kezében az asztalához lépett, majd az énekes buzdítására egyikőjük kezébe vette a hangszert - miközben a húrokat pengető ujjak alatt felcsendült egy „Ákos-dal”, a másik fiú hangosan énekelt. A Borpatikában álldogáló közönséget sem kellett sokáig unszolni, a refrénnél már ők is bekapcsolódtak a produkcióba.

A több mint 12 órán át tartó dedikálás során Ákos rekordmennyiségű, csaknem 2000 aláírást osztott ki hűséges rajongói közt, akik hónuk alatt az aznap megjelent tripla DVD kiadvánnyal, elégedett mosollyal távoztak a helyszínről. Az ajtón kilépve sietősen indultak hazafelé, hogy a lemezeket a lejátszóba téve mielőbb felidézhessék a korongon rögzített felejthetetlen pillanatokat. Míg ők a képek sorát nézik, Ákos újabb meglepetésre készül. 40. születésnapját ugyanis jövő tavasszal az eddigieket minden szempontból felülmúló jubileumi koncert keretében ünnepli meg. S bár az énekes nem árult el részleteket a rendezvényről, alkotói tevékenységét tekintve biztosak lehetünk benne, hogy mindenképpen különleges élményt nyújt majd.

- Pogonyi Nóra -

[2007.10.08.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Ágnes1021 2007.10.09. 12:28 • [1]
Sziasztok!
Ez egy fantasztikus hangulatú délután volt, egy FANTASZTIKUS EMBER társaságában!
Nekem megérte a majdnem 9 óra várakozás.
Kíváncsisággal várom a tavaszi jubileumi koncertet.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még