2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Khamoro
 
Legutóbbi kiadványok
Romano rat - Cigányvér (2008)
Lingara - Csavargók (2007)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Hamisítatlan cigányzene a Khamorotól
Khamoro Cigány Táncegyüttes
     
 
Khamoro
Megalakulás: 2002.
Web: http://www.khamoro.hu
A Khamoro Cigány Táncegyüttes célkitűzése többek közt a magyarországi cigány kultúra megismertetése.
 
     

Khamoro Cigány Táncegyüttes

A Khamoro Cigány Táncegyüttes 2002-ben alakult meg a világhírű Kalyi Jag együttes táncosainak vezetésével.

Létrejöttének alapvető célkitűzései között szerepel a magyarországi cigány kultúra letisztult, arhaikus tánc- és zenei kultúrájának bemutatása és tanítása, melyet már évek óta sikerrel képvisel itthon és külföldön egyaránt.

Megalakulása óta az együttes repertoárja folyamatosan bővült, mert a hazai cigányság folklór értékeinek bemutatása és megismertetése mellett, a határon túli magyar nemzetiségű, ám de cigány származású lakosság hagyományos tánc és zenei kultúrájából is ízelítőt nyújt az együttes az előadások alkalmával.

Ugyanis ezeknek a daloknak és táncoknak a bemutatása, amelyek az együttes repertoárjában szerepet kapnak, (csingerálás, felvidéki és szatmári cigányos csárdás, szatmári férfi, női és páros cigány tánc, mahala, stb.) nem csak a határon túliak számára lehet fontos, hanem hazai közönségnek is. Az előadások alkalmával a hazai közönségnek lehetősége nyílik ezeknek a kulturális értékeknek az ápolására. Mindazonáltal ezek a cigány folklór hagyományok is a hazai közművelődés tárgyát képező kulturális értékek közé sorolandók, ugyanúgy mint a mai határainkon belüli táncok, dalok, mesék és szokások egyaránt.

Az együttes tánc és zenei stílusát figyelembe véve mindig is ragaszkodott az autentikus előadásmódhoz, amely azért nagyon fontos, mert mára már igen kevés cigány együttes képviseli a zenei repertoárjában és előadásmódjában ezt a fajta stílust.

Véleményük szerint azonban a felnövekvő következő generáció szempontjából elengedhetetlen és feltétlenül szükséges az olyan kulturális értékek közvetítése, melyek meghatározhatják az emberben kialakuló identitást és az ember hovatartozását. Az együttes ezért elhatározta, hogy a színpadi fellépések mellett egy zenei hanglemezt is ki szeretne adni. Reményeik szerint a kiadandó hanglemez zenei anyaga és stílusa, szélesíteni fogja azoknak a cigány fiataloknak a létszámát, akik majd kedvet és elhivatást kapnak a saját kultúrájuk mélyebb megismerésére és ápolására.

A hanglemez zenei anyagában az itthon élő három cigány népcsoport (romungro cigány, oláh cigány, beás cigány) zenei hagyományainak bemutatása mellett az erdélyi és a felvidéken élő cigányság dalai is megtalálhatóak. Az album címe Romano rat (Cigány vér).

Továbbá zenei élményt szeretnének nyújtani a mélyen tisztelt hallgatóközönség számára a balkáni országok cigány dalaival is, amellyel az európai cigányság együvé tartózását szeretnék szimbolizálni a hanglemezünkön. Hiszen a dalok cigány nyelven hallhatóak, melyeket az Európában élő cigányság mindenütt megért.

Véleményük szerint a zene és a tánc ereje és varázsa hatékonyabban bontja le a falat a különböző származású és nemzetiségű emberek között, mint bármi más. Hanglemezükkel az a céljuk, hogy annak meghallgatásával elősegítik a cigányság társadalmi integrációját.

A táncegyüttes profilja is példaértékű lehet a többségi társadalom számára, hiszen a 20 fős csapatban együtt táncol a cigány a nem cigánnyal, egymás kezét fogva és egymás szemét, táncát nézve, egymás létezésének örülve. Ezen értékek sikeres közvetítése miatt a Khamoro Cigány Táncegyüttes kapott egy közéleti kitüntetést, melyet személyesen a miniszterelnök adott át, majd ezt követően pedig Farkas Zsolt, az együttes vezetője 2006-ban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemkeresztjét, a kulturális életben folytatott kiemelten magas színvonalú tevékenységért, melyet ugyancsak a hazai közjogi méltóságok kézfogása mellett vehetett át.

[2009.02.18.]

Kiadványok
stúdió
Khamoro: Lingara - Csavargók (2007)Khamoro: Romano rat - Cigányvér  (2008)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még