2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Legutóbbi kiadványok
Kezdet (2007)

Összes kiadvány

Összes program

Kapcsolódó cikkek
A NeoFolk elKezdte
Neofolk
Soha ekkora tömeget nem vonzott a vers
     
 
Neofolk
Megalakulás: 2004.
Web: http://neofolk.hu
Aktív kapcsolat: Gáspár József (előadó/zenész), Hűvösvölgyi Péter (előadó/zenész), Tóth "Csüli" Zoltán (előadó/zenész), Bonyár Judit (énekes)
 
     

Neofolk

2004 őszén alapította a pécsi székhelyű formációt a Calliope együttes szerzőpárosa Bonyár Judit-ének, cselló, tilinkó- és Hűvösvölgyi Péter-gitár, mandolin.

2005 márciusában csatlakozott Tóth „Csüli” Zoltán (Peet, Golestan, ex-Kispál és a borz) a zenekarhoz, aki ütőhangszereken (zarb-perzsa dob, derbuka, konga, jembe, udu, dob) játszik. Ez év őszétől Gáspár „Gazsi” József – szaxofon, furulya, trombita, ének, ütőgardon - a zenekar állandó tagja.

Június 19-én még trióként adta az együttes első koncertjét Pécsett, a Dante Café szabadtéri színpadán, azóta rendszeresen szerepel fesztiválokon, klubokban, tea- és kávéházakban, kiállításokon.

2006 elején Budapesten az Almássy téri Szabadidő Központban a Kormorán M.B., később a Ghymes majd a Makám vendégeként adtak nagysikerű koncertet .

A tv2 „Megasztár” című decemberi műsorában a Meséld el című dal előadása komoly szakmai elismerést és országos ismertséget eredményezett.
Ezzel egyidőben a Nemzeti Kulturális Alapnál sikerrel pályázott a zenekar, így 2006 novemberben elkészülhetett és szerzői kiadásban megjelent az első lemez. A stúdióalbum címe Kezdet, a hangmérnök és zenei rendező egyszemélyben Hűvösvölgyi Péter, basszusgitáron Fekete Attila működött közre. A lemezt a Hangvető terjeszti. Az albumon szereplő Édesanyám rózsafája című népdalátiratra kortárs néptánckoreográfia készült a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes előadásában. A produkciót beválasztották az idei Kortárs Néptáncantológiára (2007.december 8. 19.00. Művészetek Palotája).

2006. február 25-én rövid múltja ellenére a zenekar képviselte a nyertes Pécs zeneművészeti életét a Pécs Európa kulturális fővárosa 2010 eseménysorozat megnyitóján a szintén e címre pályázott Essenben (Németország), majd ennek hatására meghívást kapott az Essen Original fesztiválra. Az idei kultúrfővárosban, Nagyszebenben (Románia) március 14-én az ünnepi eseménysorozatot a NeoFolk nyitotta meg a nagyszebeni szimfonikus zenekar hangversenytermében. Emellett minden jelentős pécsi és Péccsel kapcsolatos eseményen meghívott (Pécsi Napok, Filmünnep, POSZT, Mediterrán Ősz, Aradi Napok stb.) valamint országos események részese (Sziget fesztivál, Kaleidoszkóp Versfesztivál, Pilis Lelke Fesztivál, stb.)

2006 februárja óta látható a zenekar színházi projektj , a Piaf két arca című zenés színdarab a Pécsi Harmadik Színházban. A nagysikerű darabban megszólaló Edith Piaf sanzonok eredeti nyelven és hangnemben hallhatóak zongora , gitár és dob kísérettel.

2007 októberében a Merlinben bemutatott Weöres és népidzsessz című Weöres Sándor műveit és műfordításait tartalmazó verszene koncert Kaleidoszkóp díjat és a Zene.hu szakmai különdíját kapta.

Ahogy a zenekar vall önmagáról:
Izgalmas, lüktető és érzelem gazdag zenei anyagot próbáltunk létre hozni, melynek gerincét Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter különleges hangulatú- néhol a Kárpát-medence, a Balkán, másutt a Közelkelet zenei hagyományait idéző- dalai alkotják. Zenénk olyan belső folyamat eredménye, amelyben szerves egészként, mintegy népdalként jön létre az új dal, néha szöveggel, mélyebb érzelmi tartalommal. Indíttatása az idők során idesodródott szerb, horvát, török, cigány, zsidó, székely és csángó népek, népcsoportok zenei örökségéből fakad, lelki vonzalomból, mely a változatosság szeretetén alapszik.. S hogy a dal és szöveg teljes egészet képezzen a meghangszerelt zenei környezettel, latin, tangó, dzsessz, és rock elemeket, ritmusokat is használtunk. Fontosnak tartjuk az énekelt verses műfaj népszerűsítését, így koncertjeinken több Weöres Sándor vers és műfordítás megzenésítése is szerepel. Emellett csángó népdalfeldolgozás, Edith Piaf sanzon, tangó, és improvizatív dzsessz-kompozíciók is színesítik repertoárunkat. Színpadi hangzásunkat a különleges balkáni, arab és afrikai ütőhangszerek mellett a csellóra és akusztikus gitárokra, mandolinra alkalmazott digitális effektek teszik egyénivé, korszerűvé. Hisszük, hogy a tradicionális zenék bátor újraértelmezése, a kifinomult és virtuóz hangszeres játék és főleg Judit kivételes énekesi kvalitása révén utat találhatunk - a dzsessz, világzene és népzenekedvelők mellett - a szélesebb közönséghez is.

Diszkográfia:
Calliope- Incognita MC. 1998 . CrossRoads Records
Calliope-Elvirágzik CD. 2002. Szerzői kiadás
NeoFolk-Demo CD. 2005.
NeoFolk-Kezdet CD. 2006. Szerzői kiadás

[2007.12.02.]

Kiadványok
stúdió
Neofolk: Kezdet (2007)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még