2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Neofolk.hu
Kapcsolódó Kiadványok
Neofolk: Kezdet
Kapcsolatok
Neofolk
Legnépszerűbb csengőhangok

A NeoFolk elKezdte

A Kezdet című bemutatkozás ígéretes anyag, világzenés, dzsesszes, makámos ízekkel.

Bonyár Judit, a NeoFolk csellós-énekesnője a második Megasztár-szériából is ismerős lehet, ahol a zsűri különdíjjal jutalmazta. Sokszínűségére jellemző, hogy Pécsen egy Edith Piafról szóló darabban kelti életre a legendás sanzonénekesnő slágereit.

A NeoFolk változatos szerzeményeit Hűvösvölgyivel közösen szerzik (két dal népdalfeldolgozás), Bonyár saját szövegvilága és éneke erősen tradicionális világot idéz. A Sebő-Kaláka-Kolinda nyomvonalon elindult népdalszerű szerzemények hol sokféle etno elemből rakódnak össze, hol dzsesszesebb irányt vesznek, néha folk-rockosak, és ritkán még akár a zenekar nevével azonos mozgalom stílusába is beilleszthetők - bár a Death In June-t, Current 93-t idéző pillanatok nyilván véletlen egybeesés következményei.

Széles a hangszerek tárháza - cselló, gitárok, mandolin, kalimba, anklung, ütőgardon, tilinkó, furulya, szaxofon, trombita, dob, konga, zarb, derbuka és még számos ütőhangszer), sokféle a ritmikai, strukturális körítés (erdélyi, balkáni, roma, indián és közel-keleti hagyományok, rockos, tangós, bossa novás, sanzonos elemek is előbújnak.

A dalok mégis egyfelé tartanak, a hangsúlyos éneknek és a mély érzelmeket feltáró szövegeknek köszönhetően sajátos világ jön létre. Nyilván kiérződik kissé a Makám hatása, de a NeoFolknak már bőven van annyi erős saját szerzeménye (ilyen például a sodró Meséld el, a kifejezetten slágeres Tangó egy utcalányhoz vagy a meditatív, gyönyörű Esőtánc), hogy önmaga jogán emlegethessük és a „több, mint reménység” kategóriába helyezhessük.

Dalról-dalra a NeoFolkkal

Édesanyám rózsafája / / Mother’s Rose Tree ( trad. népdal- Hűvösvölgyi P.):
Magyar népdal feldolgozás rendhagyó hangszereléssel: digitálisan effektelt mandolint és csellót, afrikai dobot (jembe) is használtunk, és a tibeti szájdoromb is különlegessé teszi a feldolgozást. A népdalátiratra kortárs néptánckoreográfia készült a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes előadásában. A produkciót beválasztották az idei Kortárs Néptáncantológiára, amelyet december 8-án, 19 órakor tartanak a Művészetek Palotájában.

Meséld el / / Tell Me (Bonyár J.- Hűvösvölgyi P.)
A szöveg Judit, a zene Péter műve. Ezt a dalt a tv2 Megasztár utolsó szériájában a kettőjük előadásában hallhatta a közönség. A zsűri különdíjjal jutalmazta a dalt, mely az egyoldalú szerelemről és a kihűlő kapcsolatról szól!

Kezdet / Beginning (Bonyár J.- Hűvösvölgyi P.)
Az anyaságról szól ez az intim hangulatú felvétel. A hangszerelést indiai zenei formák ihlették, a lüktetést indiai cserépdob, udu adja és a többszólamú vokálok India hangulatát idézik.

Porba húzó / Overwhelming Restlessness (Bonyár J.- Hűvösvölgyi P.)
Judit mantraszerü, ismétlődő kétsoros szövegére született arab-perzsa zenei formákat, motívumokat használó darab. Megtűzdeltük izgalmas szaxofon és gitárszólókkal és merész vokálszólamokkal. Csüli egyszerre üti a perzsabobot (zarb) és a török darabukát.

Megfogtam egy szúnyogot/I Caught a Mosquito ( Bonyár J.)
A közismert gyermekdal játékos hangulatú , jazz-es feldolgozása. A szúnyogot Gazsi testesíti meg trombitán , őt jól lecsapjuk a végén!

Árva / Orphan (trad. népdal-Bonyár J.)
Ez egy tíz évvel ezelőtt írt népdalos ihletettségű nóta, amit a végén fergeteges tilinkó-szaxofon párbaj zár le.

Tangó egy utcalányhoz /Tango to a Street-walker ( Bonyár J.- Hűvösvölgyi P.)
Feszes lüktetésű táncdal, mely a kiszolgáltatottságról, magányról szól. A dalba végül roma-folkos elemek is belekeverednek.

Szerelem / Love ( Bonyár J.)
Jazz-rockos nóta népies szövegelemekkel, melyben hallható virtuóz konga, dob és gitárszóló afro-vokálokkal. Csüli beül eredeti hangszeréhez, a dobfelszerelés mögé!

Elrepülnék / Would Fly ( Bonyár J.- Hűvösvölgyi P.)
Pécs a Balkán hazai kapuja, itt a délszláv és török hatások igen erősek! Ezt a hangulatot idézi ez a 7/8-os lüktetésű dal.

Esőtánc / Rain Dance ( Bonyár J.- Hűvösvölgyi P.)
Az indián dalkultúra találkozása latin ritmusokkal .Tömören ez lehet a kölönleges hangulatú záró dal zenei definíciója. A megszólaltatott hangszerek igen széles kultúrkörből valók: az esőcseppek hangját anklung , kalimba és csörgők adják , de megszólal cselló , gitár , konga shaaker, furulya is .

– zene.hu - (szerk: Havassy) -

[2007.12.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még