2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Tricky
 
Legutóbbi kiadványok
Knowle West Boy (2008)
Vulnerable (2003)
BlowBack (2001)
Angels With Dirty Faces (1998)
Nearly God (1996)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Tricky: Pre-Millennium Tension (1996)
Tricky: Maxinquaye (1995)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Tricky (press)
Kapcsolódó cikkek
David Guetta és a Pet Shop Boys is a 2010-es Sound vendége lesz
Sok triphop és egy kis acidhouse a Sziget harmadik napján
A Sziget második napja képekben
Sziget 2009: Faith No More, Tricky és még sokan mások...
Tricky
     
 
Tricky
Születés dátum: 1968. január 27.
Web: http://www.trickyonline.com/
Egyéb kapcsolat: The Wild Bunch (MC, 1983-1986), Massive Attack (előadó/zenész, 1988-1993)
 
     

Tricky

Tricky (eredeti nevén Adrian Thaws) 1968. január 27-én született, Bristolban, Angliában. Gazdag, réteges hangzása, suttogó énekbeszéde a védjegye.

Apja már Tricky megszületése előtt elhagyta a családot, anyja, Maxine Quaye pedig 4 évesen hagyta magára a gyereket, amikor öngyilkos lett. Tricky első önálló albumát anyjáról nevezte el. Gyerekkora nagyrészét nagyanyjánál töltötte. 15 évesen már szöveget írt, majd egészen fiatalon még a börtönt is megjárta.

Az áttörés

A '80-as évek végén DJ Milóval és a The Wild Brunch Sound Systemmel lógott. Akkor kapta a "Tricky Kid" becenevet, amikor a Wild Brunchból megalakult a '90-es évek egyik legfontosabb formációja a Massive Attack. A csapat 1991-es Blue Lines albumán szerepelt, majd végül az Islands Records-nál szerződött le, hogy elkészíthesse első szólólemezét, a Maxinquaye-t. A bemutatkozás elég jól sikerült: a lemezt Mercury-díjra jelölték, az NME Magazin pedig az Év Albumának választotta.

A lemez sikeres volt, a Rolling Stone magazin szerint Tricky ezzel tiszteletét tette nagy hip-hop előadók előtt, kiknek zenéje hatott, vagy ma is hat eme szcénára. Közben kellett néhány szöveg a Massive Attack Protection című albumához, így Tricky a már meglévőket adta a csapatnak, így született meg a triphop alapművének is tartott Karmacoma című dal is.

1996-ban Neneh Cherry és Björk vendégszerepel következő albumán, a Nearly God-on (több vendég is közreműködött az anyagon, pl Damon Albarn és a Madness énekese is, de ezek a dalok különböző okok miatt nem kerültek fel a lemezre).

A következő korong még 1996-ban napvilágot látott, ez volt a Pre-Millennium Tension. Az anyagot egy jamaikai stúdióban vette fel, ezzel is erősítve a rasztafarizmus filozófiáját a lemezen. 1998-ban készítette el az Angles with Dirty Faces című albumot (ezen PJ Harvey is segédkezik a Broken Homes-ban), majd 2001-ben a soron következő anyagnál ismét számos közreműködővel veszi körül magát (Alanis Morissette, John Frusciante /RHCP/, Cyndi Lauper vagy éppen Stephanie McKay). A legnagyobb siker az "Evolution Revolution Love" lett, amelyet Ed Kowalczykkal (Live) közösen írtak (a Live ötödik stúdióalbumán pedig Tricky segédkezett be).

A 2003-as Vulnerable-t egy olasz énekessel, Costanza Francavillával készítették, ő egyébként el is kísérte Tricky-t az anyag turnéjára. 2008-ban pedig új albummal lepte meg rajongóit a zenész: a Knowle West Boy szeptemberben került a boltok polcaira.

Tricky a zene karrierje mellett a filmek felé is kacsintgatott: több filmben is feltűnt mellékszereplőként, látható a Luc Besson-féle Ötödik elemben, de a '97-es John Woo féle Ál/Arc-ban. Alapított saját kiadót is Brown Punk néven.

[2009.01.22.]

Kiadványok
stúdió
Tricky: Maxinquaye (1995)Tricky: Pre-Millennium Tension (1996)Tricky: Nearly God (1996)Tricky: Angels With Dirty Faces (1998)Tricky: BlowBack (2001)Tricky: Vulnerable (2003)Tricky: Knowle West Boy (2008)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még