2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Cliff Burton
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Triplázik a Hangfoglalás: jön az újabb monstre hangszerkiállítás
Cliff Burton
     
 
Cliff Burton
Születés dátum: 1962. február 10.
Elhalálozás: 1986. szeptember 27.
Egyéb kapcsolat: Metallica (basszusgitáros, 1982-1986)
 
     

Cliff Burton

Cliff Burton 1962. február 10-én született. Tizennégy évesen kezdett basszusgitározni, akkor amikor a bátyja meghalt. Ezzel akarta bizonyítani környezetének, hogy ő is van olyan jó bőgős, mint fivére volt.

Egy évvel később már jobban játszott, mint az első oktatója. Ekkor újat keresett magának, de kicsivel később azt is lejátszotta. Ezután iratkozott be egy zeneiskolába, ahol egy kivételes képességű jazz-basszusgitáros lett a tanára. Ő volt az, aki felhívta a figyelmét Bach-ra, Beethoven-re, a barokk muzsikára. Amikor már a zeneiskola sem tudott neki újat mondani a hangszerrel kapcsolatban, már csak otthon üldögélt és napi hat órákat gyakorolt. Ezen a szokásán egyébként akkor sem változtatott, amikor a Metallica tagja lett.

Mindig azt mondogatta magának, hogy az ismeretlen garázsbandákban is vannak jobb muzsikusok, mint ő, úgyhogy nem lustulhat el. A hangszerrel a kezében aludt el és reggel elsőként a basszusgitárt fogta meg. Amikor a Metallica egy ajánlás hatására felfigyelt rá, épp egy Trauma nevű zenekarban nyűtte a húrokat. Ez 1982 közepén volt, amikor Lars Ulrich-ék úgy érezték, hogy az eredeti bőgős, Ron McGovney nem érzi annyira a sajátjánk a bandát, mint ők.

Az első közös próbára 1982. december 28-án került sor és pár órás jammelés után Cliff már hivatalosan is a Metallica tagja lett.

- Amikor először jammeltünk vele, úgy éreztem, hogy mindjárt átrúgom a kib...ott falat! Szétrobbantotaa az agyamat. Tökéletesen illik a csapatba – fogalmazott így róla James Hetfield.

1986-ban minden azt mutatta, hogy ez az év a Metallica éve lesz. A harmadik nagylemez, a mágikus erejű Master Of Puppets az egész rockvilágot elbűvölte, és metalos körökben a csapat tagjai megasztároknak, sőt földre szállt istenségeknek számítottak. Úgy tűnt, hogy a Metallica végérvényesen berúgta a siker kapuját és semmi sem állíthatja meg őket a még komolyabb dicsőség felé vezető úton. A zenekar épp a fantasztikusan sikeres Master Of Puppets turné európai állomásait járta végig, amikor bekövetkezett a katasztrofális kimenetelű baleset.
1986. szeptember 26-áról 27-ére virradó éjjel a zenekart és a személyzetet szállító két turnébusz a svédországi Stockholmból a dániai Koppenhága felé tartott. A dániai Ljungby külterületén az egyik busz minden ok nélkül - feltehetően egy jeges részen megcsúszva - jobbra pördült és az árokba szaladt. A felborult és összeroncsolódott járműből az utasok nagy részének sikerült kikászálódnia.




Cliff Burton azonban, aki a baleset idején a busz nyolc alvóhelyének egyikén feküdt, az ütközés ereje átrepítette az ablakon, ki az árokba, ahol a busz pont rá borult. A többiek csak kisebb sérüléseket, zúzódásokat szenvedtek, de Cliff azonnal az életét vesztette.

[2008.03.30.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még