2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hangfoglalás - I. Magyar Zenei Szemle és Hangszerkiállítás
Hangfoglalás – záróakkord
Viharosra sikeredett a Zene Ünnepe
Három napos zenei ünnep október első hétvégéjén
Többszáz tonnányi, többmilliárd forintos csodák a Hangfoglaláson
Nagyot szólt a Hangfoglalás! - fotókkal
Kapcsolatok
Metallica
Cliff Burton
Hooligans
Republic
Gerendás Péter
Old Boys
Dupla KáVé
Fish!
Emilio
Pély Barnabás
Ágnes Vanilla
Mester Tamás
Tankcsapda
Nagy Feró
Zsédenyi Adrienn (Zséda)
Animal Cannibals
Gödör Underground (Gödör Klub)
Take Five (Take 5) - Jazzkocsma
Corvintető (Corvin Áruház 4. emeletén)
Merlin Klub
Ludditák
Anna & The Barbies
NOX
Puskás Péter
Feke Pál
Suhancos
Gonzo
Maszkura és a Tücsökraj
Cimbali Band (Cimbaliband)
The Unbending Trees
Kapcsolódó események
Hangfoglalás 2008
[2008. október 3. - 5. ]

Triplázik a Hangfoglalás: jön az újabb monstre hangszerkiállítás

Idén, október 3. és 5. között, immár harmadik alkalommal kerül sor a lassan már hagyománnyá váló monstre hangszerkiállításra és zenei demonstrációra, a SYMA Sport- és Rendezvénycsarnokban.

A több tízezer hangszert, terméket bemutatni kívánó -, nagyon találóan - Hangfoglalás elnevezésű demonstrációs rendezvény, a központi SYMA Sport- és Rendezvénycsarnok A és C csarnokán kívül, még négy fővárosi és egy debreceni helyszínen fogadja látogatóit.

A fő helyszín a maga 8.000 négyzetméteres területével, a 88 kereskedő által kiállított hangszercsodákon kívül, lehetőséget biztosít az úgynevezett színpadi kiegészítők (hang-, fény-, színpad-, stúdió-, színház-, és a diszkó technika) megtekintéséhez is. A rendező szervek, mint a Magyar Zenei Exportiroda és a Hangszeresek Országos Szövetsége, e kiegészítőkkel egyetemben vonultatják fel a különféle fúvós-, ütős-, pengetős-, vonós-, és billentyűs hangszereket úgy akusztikus, mint elektromos változatban.

A „mindent a szemnek – semmit a kéznek” elvét ezúttal sutba dobták, ugyanis az érdeklődők ki is próbálhatják a nekik tetsző instrumentumokat, mint pl. a Metallica 1986-ban elhunyt zenészének, Cliff Burton Aria típusú basszusgitárját. S hogy különlegességekben se szenvedjen hiányt a látogató, ha kedve tartja, belefekhet a hangterápiához használatos hangágyba, melynek alján hetven (!) húr helyezkedik el. Ezek pengetésével nem csak hallhatók a hangok, de mindjárt át is érezhetők. Ugyancsak különlegességnek számít a különböző effektek készítéséhez használt aquafon elnevezésű kiegészítő.

A bőséges látni-, és kipróbálnivalót mintegy 180 koncerttel, bemutatóval teszik még érdekesebbé a szervezők. A fellépők névsorával a zene minden területét Igyekeznek lefedni; így találkozhatunk a Hooligans-szel, a Republic-kal, Gerendás Péterrel, az Old Boys-szal, a Dupla Kávéval, a Fish!-sel, Emilioval, Pély Barnával, illetve Zsolával és a Vad Orchideákkal. A láthatóan dús program további részeit közönségtalálkozók és dedikálások képezik, melynek résztvevői Ágnes, Mester Tamás, a Tankcsapda, Nagy Feró, Zséda, és az Animal Cannibals, valamint sor kerül egy csúcs-tehetségkutatóra, ahol az ABC, a Peron, az Emergenca, a Talentum, az Azfeszt és a Körte győztesei mérkőzhetnek egymással.

A hangszer seregszemle hasznos szolgáltatásokat is nyújt azok részére, akik igénylik. Teljes körű szaktanácsadással állnak rendelkezésre az instrumentumok beszerzéséhez, javításához, ill. restaurálásához. A program fontos része a gyermekek „hangszerbütyköldéje”, mely a készítésen kívül játékos bemutatót is tartalmaz. Kiemelt hangsúlyt kapnak a fogyatékkal élők zeneterápiás foglalkozásai, ezt szakemberek, ill. szakpedagógusok tartják. Eközben nem feledkeznek meg a legkisebbekről sem, akiknek folyamatos énekes-zenés babajátszókkal kedveskednek.

Mint minden nagyszabású rendezvény, így a Hangfoglalás hangszerkiállítás és zenei demonstráció sem valósulhatott volna meg támogató nélkül. Az idei bemutató főszponzora a Vodafone, a Syma Csarnokban külön standdal képviselteti magát. Az eddig főként sporteseményeket támogató telekommunikációs világcég az „Unlimited Music Store”, azaz „Zene határok nélkül” jelmondatával, nyitni kívánt az igényes zenei kultúra felé is. „Határok nélkül - magyarázta Nagy Bálint, a Vodafone kommunikációs igazgatója –, hiszen a Hangfoglalás is arról szól, hogy a stílusbéli korlátokon átlépve keressük, hallgassuk, játsszuk a minőségi zenét.”

A Vodafone új zenei áruháza pedig lehetővé teszi az interneten való legális hozzáféréseket, letöltéseket. A bemutatókat naponta 15 és 18 óra között olyan népszerű sztároktatók tartják, mint pl. a Nox, Puskás Peti , és Feke Pál. A letöltésekhez a helyszínen árusítanak készülékeket, de vonzó lehet az a lehetőség is, hogy a greenbox segítségével együtt zenélhetnek hazai és világsztárokkal, melyet kívánságra fotókkal örökítenek meg.

A Syma Csarnok mellett négy fővárosi, és egy debreceni klub ad otthont a Hangfoglalás rendezvényeinek. A Gödör Klub, a Take Five, a Corvintető, a Merlin, illetve a debreceni Klinika Klub helyszínein magyar és külföldi zenekarok gondoskodnak a jó hangulatról. A hazai együttesek közül a Ludditák, az Anna & the Barbies, a Suhancos, a Gonzo, a Maszkura és a Tücsökraj, a Cimbaliband és a The Unbending Trees, melynek koncertje egyben lemezbemutatóként is szolgál. A nemzetközi fellépők között találjuk a fúziós zenét játszó ukrán Haydamaky, a cseh Skyline-t, aki elektronikus reggae-vel érkezik, vagy az ugyancsak cseh nemzetiségű, világzenei stílusú Cankisou együtteseket.

A Hangfoglalás hangszerkiállításnak először 2006-ban, az akkor még Jövő Háza Központ, tavaly – akárcsak most, 2008-ban – a SYMA Csarnok biztosított lehetőséget a bemutatkozásra. Az évről-évre növekvő fejlődési trend legékesebb bizonyítéka, hogy első évben 23, míg 2007-ben 74, idén már 88 hangszerkiállító jelentkezett termékeivel. „Komoly szervezetek széleskörű összefogásával jött létre a rendezvény, hogy felemelkedést hozzon a művészvilágnak” – hallhattuk Andresik Remotól, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkárától.

A rendezvény nem titkolt célja, hogy a különböző instrumentumok széles tárházának bemutatásán, kipróbálásán kívül alternatívát – az élő, hangszeres zene alternatíváját - nyújtsa az igénytelen, elgépiesedett, műanyag, a zenével köszönőviszonyban sem lévő képződményekkel szemben, felvállalva minőségi, hangszeres muzsika térnyerésének elősegítését.

A világháló robbanásszerű terjedésével, átalakulni, sőt összeomlani látszik a hang-, ill. képhordozók kiadásának piaca. A túlélés érdekében – nincs más lehetőség - föl kell venni a kesztyűt. E célt szolgálja a Vodafone cég által létrehozott legális zeneletöltés lehetősége, ettől remélve az engedély nélküli internetes kalózkodás visszaszorulását.

A rendezvény értékteremtő, információs jelentőségét értékelendő, október 5-én, vasárnap 15 órakor sor kerül az Év kiállítója díj átadására.

A Hangfoglalás hangszerkiállítás és zenei demonstráció valamennyi budapesti, illetve debreceni programja, ingyen látogatható.

- Hegedűs István -

[2008.09.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még