2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Jeff Porcaro
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Sztárok gyászolják a remek dobost - rejtélyes módon hunyt el Porcaro
Mi történt augusztus 5-én? - a nap viccével
Ma lenne 54 éves a fiatalon elhunyt dobos
Jeff Porcaro
     
 
Jeff Porcaro
Születés dátum: 1954. április 1.
Elhalálozás: 1992. augusztus 5.
A Toto zenekar egykori dobosa.
 
     

Jeff Porcaro

1954. április 1-jén, zenészcsaládban született a Connecticut állambeli Hartfordban. Édesapja Joe Porcaro dobos volt, két öccse, Mike és Steve szintén zenészek lettek. Jeff dobok iránti érdeklődése hamar megmutatkozott hét éves korában már komolyan elkezdett gyakorolni. Első leckéit természetesen apjától kapta, de aztán több tanára is volt. Tizenhárom évesen kezdett el együttesben játszani.

Mikor családja Los Angelesbe költözött, egy darabig eljárogatott az ottani High Schoolba, de befejezni már nem sikerült, ugyanis elment a tévébe dolgozni. Persze zenével kapcsolatos munkát végzett: a The Sonny & Cher Comedy Hourban. (1973-ban (tizenkilenc évesen) a Steely Dan turnéján ült a dobok mögé. Ez a rendkívüli szakmai felkészültséget igénylő munka aztán meghozta az elismerést, és hamarosan már a legnagyobbak között tartották számon.
Ez zenészek körében abban mutatkozik meg, hogy szinte mindenhová hívták játszani. Először vegyünk néhány nem popzenei példát. Nagy öregek (pl. Ray Charles), country (Dolly Parton), rhythm and blues (The Four Tops), dzsessz (Stan Getz). Mindezt Japántól (Amii Ozaki) Nyugat-Afrikáig (Mory Kante).

Természetesen a legnagyobb hatást a popzenészekkel elvégzett közös munkáival gyakorolta a világ zenéjére. Olyan előadóknak dobolt, mint a Pink Floyd (a The Wall című lemezen), Michael Jackson (Thriller, minden idők egyik legsikeresebb lemeze, valamint a Dangereous), Paul Simon (Hearts and Bones), Eric Clapton (Behing the Sun), Madonna (Like a Prayer), Dire Straits (On Every Street). Elképzelni sem lehetne a popzenén belül két olyan különböző együttest, mint a Bee Gees és a B-52's - nos, Porcaro mindkettőnek dobolt.

Azért persze nem csak session-zenész volt - a Toto nevű együttesben reflektorfényben volt. A bandát 1977-ben alapította Jeff, Bobby Kimball énekes, Steve Lukather gitáros, David Paich és Steve Porcaro (nocsak, rokon!) billenytűsök és David Hungate basszista. 1984-ben a basszusgitárosi poszton a családi befolyást erősítendő Mike Porcaro jelent meg. A számírásból Jeff is jócskán kivette a részét.

1992-ban éppen feldobolta a kilencedik Toto-lemezt (Kingdom of Desire), és a turnéra készült Jeff Porcaro, amikor hirtelen, 38 éves korában szívrohamban meghalt. Halála körül van némi homály: a hivatalos magyarázat szerint az okozta a tragédiát, hogy a kertjében rovarirtót permetezett szét, ami allergiás reakciót váltott ki. Mivel azonban a vérében kokaint is találtak, hamar elterjedt a pletyka, hogy kábítószeres volt. Akik ismerték, azt állítják, hogy elképzelhetetlen, hogy rendszeresen fogyasztott volna, a magyarázat az lehet, hogy a vérben sokáig megmaradnak a nyomok. (forrás: sulinet.hu)

[2008.03.31.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még