2020. augusztus 9. | vasárnap | Emőd nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
IAM
 
Legutóbbi kiadványok
Saison 5 (2008)
Revoir Un Printemps (2003)
L'École Du Micro D'Argent (1998)
Ombre Est Lumière Volumes 1 (1993)
Ombre Est Lumière Volumes 2 (1993)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
IAM: ...De La Planète Mars (1991)

Összes kapcsolódó kiadvány

Összes program

Képgalériák
IAM (press)
Kapcsolódó cikkek
IAM
     
 
IAM
Megalakulás: 1989.
Web: http://www.iam.tm.fr/
francia hiphop csapat
 
     

IAM

Az IAM egy francia hiphop csapat Marseille-ből. 1989-ben alakult Akhenaton (Philippe Fragione), Shurik'n (Geoffroy Mussard), Freeman (Malek Brahimi), Khéops (Eric Mazel), Imhotep (Pascal Perez), és Kephren (François Mendy) részvételével. Az IAM rövidítés mögött valószínűleg az 'Invasion Arrivée de Mars' (Marsról jövő invázió) áll. A szövegekben visszatérő Mars valójában Marseille metaforája.

1985-ben Akhenaton és Khéops Lively Crew név alatt alapította meg a csapatot, amely aztán Shurik'n, Freeman és Imhotep '87-es csatlakozásával a B.Boys Stance nevet vette fel. Végül 1989-ben kapta meg az IAM elnevezést, és 1990-ben jelent meg első abumuk is, az IAM Concept.

A Virgin Records-szal kötött szerződés aláírását követően kiadták a "..de la planète Mars"-ot 1991-ben, mely rendkívül népszerű lett Franciaországban. '93-ban napvilágot látott az "Ombre est lumière" című studióalbum, de az igazi áttörést az 1997-es "L'école du micro d'argent" hozta meg, mely 2 nap alatt lett aranylemez Franciaországban, majd több mint egy milliót adtak el belőle.

A siker mámorában többen szólókarrier felé kacsingattak: Akhenaton '95-ben adta ki a "Métèque et mat"-ot, őt követte Shurik'n és Freeman 1998-99-ben. 2004-ben jelent meg a "Revoir un printemps", illetve legutóbbi kiadványuk, a "Saison 5" 2007-ben.

Ami a szövegek mögött van

A formáció szövegeinek egyik központi témája Afrika, illetve kifejezetten az ősi Egyiptom. A csapat úttörő a francia rapbandák közt, és zenéjében Afrikára irányítja a figyelmet. Az 1991-es "Les tam-tam de l'Afrique" című szám az első francia rap slágerek közt volt, központi témája a rabszolgaság.

Az IAM egyfajta ideológiát is hirdet, mely az ősi Egyiptomot helyezi előtérbe. A csapat egyedi stílusa is ennek mentén alakult, a már beépített elemek közel-keleti és egyiptomi befolyás hatására alkultak, fontos szerepet kap az iszlám is.

Ez a "fáraóizmus" (ahogy Andre Prevos francia rap zene szakértő hívja) egy próbálkozást takar, amely egy kulturális identitást kíván kifejezni és megtartani egy olyan társadalmi szcénában, amely bővelkedik a rasszista és megkülönböztető ideológiákban. Emiatt a számoknak sokszor harcos, politikai töltete van, amely a "régi francia politikát" próbálja meggyőzni, miközben saját gyökereit is ápolja.

A legfontosabb számukra tehát, hogy a rapnek köszönhetően létezik egy olyan platform, ahol kinyilváníthatják véleményüket a faji intoleranciáról, bizonyos társadalmi esetekről.

Albumok:


 

[2009.01.31.]

Kiadványok
stúdió
IAM: ...De La Planète Mars  (1991)IAM: Ombre Est Lumière Volumes 2 (1993)IAM: Ombre Est Lumière Volumes 1 (1993)IAM: L'École Du Micro D'Argent (1998)IAM: Revoir Un Printemps (2003)IAM: Saison 5 (2008)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
énekest keresünk zenész » énekes/énekesnő/vokalista [2020.08.01.]
Meyer 7M altszaxofon fúvóka zenész » fafúvós [2020.07.18.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Képes beszámoló - AKÁRKI - moralitás-játék a Dóm téren
Bodolay Géza rendezésében 2020....

Megnéztük az Emelet buliját - képes beszámoló
Az ΞMΞLΞT idei első koncertjét a Barba...

Duett koncert Tompos Kátyával és Dolhai Attilával
Musical koncert a Madách Színház tetőteraszán - képekben
Musical sztárok a szabad ég alatt - képekben
Színház, szerelem és József és a színes szélesvásznú álomkabát! - képekben
Az Animal Cannibals volt a dekk első fellépője - képekben
beszámolók még