2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Eric Clapton
 
Letölthető dalok
Breathe [Video]

Összes letölthető dal

Legutóbbi kiadványok
Clapton (2010)
Crossroads Guitar Festival 2007 (2007)
The Road To Escondido (2006)
Back Home (2005)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Billboard: Dupláztak a britek az Egyesült Államokban
Gyász: szívroham végzett az énekessel
Ikon volt: elhunyt a Rolling Stones hangmérnöke
Florence producere lett a Brit legjobbja!  
Még kapható Eric Clapton önéletrajzi könyve - érdemes elolvasni
     
 
Eric Clapton
Születés dátum: 1945. március 30.
Web: http://www.ericclapton.com
Aktív kapcsolat: Yardbirds zenekar (gitáros)
 
     

Eric Clapton

Az 1945-ben született, törvénytelen származású és nagyszülei által felnevelt Eric nem ismerte apját, és egészen kilencéves koráig abban a hitben élt, hogy édesanyja valójában a nővére. Tinédzserévei elején egyetlen vigasza a gitárja volt, és hihetetlen tehetsége kultikus hőssé tette Anglia klubjaiban, a lelkes rajongókat pedig arra inspirálta, hogy a londoni metró falait "Clapton az Isten" feliratokkal firkálják tele.

A világ első szupercsapata, a Cream megalapításával világszerte ünnepelt sztárrá vált, ám a zenekar a tagok össze nem illő személyisége miatt alig két éven belül felbomlott. Clapton részvétele a Blind Faithben, a Delaney & Bonnie and Friendsben és a Derek and the Dominosban szintén rövid életűnek bizonyult, ám létrehozott néhányat az évszázad legmaradandóbb dalai közül, így a ma már klasszikusnak számító Laylát.

A hatvanas évek vége felé játszott vendégművészként Jimi Hendrixszel és Bob Dylannel, a Beatlesszel, a Rolling Stonesszal és régi barátjával, George Harrisonnal. Míg vele dolgozott, beleszeretett Harrison feleségébe, Pattie Boydba. Ez a viszonzatlannak tűnő szerelem hajszolta a kétségbeesés legmélyebb bugyraiba, a magára kényszerített száműzetésbe és a drogfüggőségbe.

A hetvenes évek elején legyőzte függőségét, és kiadta a 461 Ocean Boulevard című toplistás albumot, melyen az óriási sláger, az I Shot the Sheriff is szerepelt. Ezt a Slowhand című platinalemez követte, melyen egy érzelmes szerelmes szám is szerepelt, a Wonderful Tonight, melyet Pattie-nek írt, akit 1977-ben végül feleségül vett. Kicsivel később azonban Eric új függőséget talált magának, alkoholra cserélve a heroint, olyan viselkedésmintát követve ezzel, mely nemcsak a zenéjére nézve bizonyult pusztítónak, de házassága felbomlásához is hozzájárult.

A nyolcvanas években végül legyőzte alkoholizmusát, és apa lett. Éppen mikor már kezdett helyreállni az élete, szörnyű csapás érte: imádott négyéves fia, Conor egy balesetben életét vesztette. Korábban Eric talán úgy próbált volna megbirkózni ezzel a tragédiával, hogy függősége világába menekül. Most azonban sokkal erősebb emberként a zenében keresett menedéket, és a fájdalmasan szép Tears in Heavennel válaszolt. A dal, valamint a szintén 1992-es MTV Unplugged album Grammy-díjat kapott.

Az 1994-ben kiadott From the Cradle zenéjének középpontjában szintén az akusztikus gitár áll, az album számos blues-sztenderdet is tartalmaz. 1997-ben TDF név alatt adja ki az elektronikus zenei ihletésű Retail Therapy-t; és újabb Grammyt is nyer, a Change the World című Wayne Kirkpatrick-szám feldolgozásával. Az évtized végén Carlos Santanával és B.B. Kinggel (Riding with the King) készít közös felvételeket.

1999-ben a Riding with the King felvételei alatt ismerkedett meg Melia McEnery grafikussal. 2002-ben házasodtak össze; három lányuk született (a legkisebb 2005-ben).

3 évvel ezelőtt nagyszabású turnéútra indult zenészeivel és a „Lassúkéz” bebizonyította: még mindig hatalmas tömegeket képes megmozgatni zenéjével.

[2008.09.22.]

Kiadványok
stúdió
Eric Clapton: Back Home (2005)Eric Clapton: The Road To Escondido (2006)Eric Clapton: Clapton (2010)
válogatás
Eric Clapton: Crossroads Guitar Festival 2007 (2007)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még