2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Náray Erika
 
Legutóbbi kiadványok
Azt súgta a szél (2006)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Csepregi Éva életműkoncert, teljes szívvel-lélekkel
Ütős esték a Fertőrákosi Barlangszínházban
Színvonalas előadók! Válogatás Barbra Streisand dalaiból
˝Kellett egy kezdeti lökés" - interjú Juhász Attila "Jack"-kel
Barabás Kiss Zoltán újabb premieren van túl!
     
 
Náray Erika
Születés dátum: 1967. november 29.
Web: http://narayerika.hangyaboly.hu/
 
     

Náray Erika

1967. november 29-én született Egerben. Az Egri Tanárképző Főiskola Gyakorló Zenei Általános Iskolájába járt, 8 évig csellózott. Szentesen a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán tanult, ahol élete legszebb diákéveit töltötte el, az iskola szellemének és a kreatív légkörnek köszönhetően. Diákszínpadon szerepelt, versmondó-versenyeken vett részt, sőt a középiskolában alakított egy kvartettet, amelyben spirituálékat énekeltek.Alföldi Róbert és Börcsök Enikő az osztálytársai voltak, iskolatársai közül is sokan kerültek be a film- és színház világába, mint pl. Gazdag Tibor, Kerekes Viktória és Ternyák Zoltán.

Ezután 18 évesen elsőként felvették a Színház - és Filmművészeti Egyetem prózai szakára. A csodás gimnáziumi évek után, nem teltek számára felhőtlenül az egyetemi évek, hirtelen fel kellett nőnie a színésznövendékek ambiciózus, egzaktabb világába, ahol mindenki önmaga megvalósításáért harcolt és a 18 éves Erika sokszor nem érezte jól magát ebben a közegben. Mindezek ellenére szerencsésen alakult az élete. Gyakorlatait a Vígszínházban és a Pesti Színházban töltötte, ahol kisebb-nagyobb szerepeket kapott.
 
Az Operett Színházban az Ének az esőben című darabban ő játszotta Kathy szerepét, és Vass János tanár úrnak köszönhetően, az egyetemi évek alatt kapta meg első szinkronszerepeit is, akitől Erika szinkronismeretet hallgatott. Osztályfőnökei Szinetár Miklós és Léner Péter voltak. A diploma megszerzése után, több színház is szerződést ajánlott számára, ő mégis úgy döntött : hazamegy!

És Erika hazament olvasni. Egy év kihagyás után nagyon nehéz volt számára az újrakezdés, ám ekkor váratlanul felhívta őt Lengyel György, a Pécsi Színház akkori igazgatója és arra kérte Erikát, hogy ha az ő színházához nem is akar elszerződni, valahova azért mégis menjen el és játsszon! Azóta is hálás ezért Lengyel Györgynek, ugyanis ez olyan inspirálóan hatott Erikára, hogy döntött: felmegy Pestre szerencsét próbálni.

Csakhogy egy év leforgása után, nehéz volt ott folytatni a pályát, ahol abbahagyta. Színházhoz nem tudott elszerződni, valamiből viszont élnie kellett, így egy lehetősége maradt, ugyanis akkoriban egy jazztanszakos diákokból álló zenekar énekesnőt keresett.

Zenés múltja révén Erika beállt a zenekarba énekelni. Zenész társai vették rá, hogy felvételizzen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakára. Ide is felvették, miközben Lengyel Györgynek köszönhetően a Pécsi (Három testőr) és Debreceni (Chicago - Roxy Hart) színházakban játszott, és a József Attila Színházban is szerepelt 3 előadásban.

Mindeközben újra szinkronizált, ez volt akkoriban a főállása és rengeteg stúdióéneklést vállalt, szinte mindegyik Walt Disney és Dreamworks rajzfilmben énekelt. Az igazi sikert az X-akták Scully-jának szerepe hozta meg számára, innentől kezdve nem volt megállás.

Ezek után fél év alatt bedolgozta magát a szinkron világába. Egyszerre 10 sorozatban szinkronizált, miközben esténként klubozott a zenekarával, és bejárt a főiskolára tanulni.

1991-től 1995-ig, 5 évig a Golden Era zenekarban jazz standard-eket, 1995-től 1998-ig, 3 éven át pedig a White Chocolates-ban funkyt, soult és R&B-t énekeltek Pocsai Krisztinával, Behumi Dórával (Jazz +Az) és 7 zenésszel.

1996-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakán és a szinkronizálás és klubozás (Jazz Café, Biliárd Fél 10, Globe Royal) mellett a Vígadóban esténként a Musical Worldben lépett fel, ez számára átmenet volt a színház és a klubozás között. Közben férjhez ment ifjabbik Bergendy Istvánhoz, aki szintén zenész és akivel a főiskolai évek alatt ismerkedett meg.Majd pihenésképp New Yorkba ment 3 és fél hónapra angol nyelvet tanulni, ugyanis akkoriban már 5 éve nem volt egyetlen szabadnapja sem. Itt derült ki, hogy állapotos, így a terhessége első 4 hónapját a legnagyobb nyugalomban tölthette el. Ezután hazajött, újra szinkronizálni kezdett, a terhessége utolsó napjait is a stúdiókban töltötte, majd 2000. szeptemberében megszületett kislánya, Kamilla.

Csak 2 év elteltével tért vissza igazán a szakmába. 2002-ben Szolnokon bekerült egy Ács János által rendezett darabba, innentől kezdve rohamosan kezdett felfelé ívelni a karrierje, ugyanis néhány nappal később megkapta az Operett Színház Mozartjában Waldstatten bárónő szerepét.

Ez olyan szerencsés találkozásnak bizonyult, hogy Kerényi Miklós Gábor az Operett Színház direktora a következő évadra 3 főszerepet és egy szerződést ajánlott fel neki, így 2003 szeptemberétől a Mozarton kívül szerepel a Rómeó és Júliában (Dada), a Sweet Charityben (Gagarina) és a Hello Igenben (Prostituált), a 3. évadtól kezdve pedig a Szépség és a szörnyeteg című Walt Disney produkcióban alakítja Teamamát.

Mind emellett a mai napig rendszeresen szinkronizál. 2005-ben elnyerte a színházi közönségdíjat, a Súgó Csigát, mely élete egyik legkedvesebb szakmai emléke. Újabban a Musical Plusz rendezvények állandó fellépője. Szabadidejében, ha teheti, igyekszik minél több időt a családjának és kislányának szentelni.

[2009.07.12.]

Kiadványok
stúdió
Náray Erika: Azt súgta a szél (2006)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még