2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Gloria Estefan
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
"Élő legenda": Gershwin-díjat kapott az énekesnő  
Áttörés! Gloria Estefan történelmet írt!  
Világsztárok a Glee-ben! "Spanyolítanak" a népszerű sorozat legújabb szériájában
A világ 19 legtehetősebb énekesnője
Hihetetlen, de igaz! Gloria Estefan karrierje egy esküvőn indult
     
 
Gloria Estefan
Születés dátum: 1975. szeptember 1.
 
     

Gloria Estefan

Eredeti nevén Gloria María Milagrosa Fajardo García, Kubában, azon belül is Havannában látta meg a napvilágot, 1957. szeptember 1.- jén. Családja döntése alapján 1959-ben, Fidel Castro hatalomra kerülésekor Miamiba emigrált, mert apja Fulgencio Batista egyik testőre volt.

1961-ben apja Disznó-öbölbeli invázió keretében visszatért Kubába, de elfogták, és 18 hónapig börtönben volt. Mikor apja hazatért, beállt az amerikai hadseregbe, és Gloria családjával először Texasba, majd Dél-Karolina területére költözött. Amikor apja Vietnamba ment, a család visszaköltözött Miamiba, ahol a nagymamájával élt, ő inspirálta Gloriát az éneklésre, és ismertette meg vele a szamba és a salsa dallamaival, valamint a 30-as és 40-es évek zenéjével.

Édesapja később súlyos beteg lett, s gyermekei gondoskodtak róla. Gloria egyetlen öröme ebben az időben a muzsika volt. Gyakran órákig ült a szobájában a gitárjával, és aktuális slágereket játszott. Később erről az időszakáról azt nyilatkozta, hogy kövér, félénk, szemüveges, depressziós volt, és csak a zene volt az egyetlen öröm életében. 

1975-ben beiratkozott egy miami iskolába, és pszichológiát kezdett el tanulni. Gyakran sírt és depressziós volt. Ebből az állapotból még ebben az évben egy esemény zökkentette ki, ugyanis Gloria családjával részt vett egy barátja esküvőjén, ahol édesanyja kívánságára két számot is elénekelt. Az esküvőn a „Miami Latin Boys” együttes is játszott, akinek ekkor a vezetője és billentyűse Emilio Estefan volt. Emilio felfigyelt a tehetséges lányra, és meghívta zenekarába. Egy hét múlva már Gloria és unokatestvére, Merci Murcianó a zenekar tagja lett. A zenekar főleg spanyol nyelvű dalokat játszott, két év alatt nevet szerzett Miami és környékén is, valamint a spanyol nyelvű területeken, országokban is. Ekkor Gloria kívánságára a zenekar nevét megváltoztatták „Miami Sound Machine”-re. A munkakapcsolatból szerelem lett és 1978-ban összeházasodott Emilio Estefannal, majd 1980. szeptember 2-án megszületett közös fiúk, Nayib.

Ezekben az években is szinte kizárólag a latin nyelvű területeken voltak sikerei az együttesnek a CBS International-on keresztül kiadott spanyol nyelvű lemezeivel.

Pár évet kellett csak várni arra, hogy angol nyelven is dobbantson, ugyanis 1984-ben az Epic Records szerződött velük egy angol nyelvű lemez elkészítésére, amely az „Eyes of Innocence” címet viselte. A lemezen szereplő dr.Beta szám a táncklubok kedvelt dala lett.

Egy évvel később tovább folytatódott az Epic Recordssal az együttműködésük, és megjelent a „Primitive Love” lemezük, amelyen olyan számok szerepeltek, mint a „Conga”. A szám nemzetközi elismerést hozott számukra. Ezen kívül két szám is slágerlistára került, a „Bad Boy” és a „Words Get In The Way”. Az album aranylemez státuszra jutott, majd elérte a platina limitet is. Két évvel később a „Miami Sound Machine" megváltoztatta a nevét „Gloria Estefan & Miami Sound Machine”-ra.

A „Let It Loose” lemeze, augusztusban aranylemezes, 1988 májusában platinalemez, augusztusában kétszeres platinalemez lett. Szintén ebben az esztendőben a Perfomance magazin az év női énekesének választotta. 

Gloria 1989 júliusában szóló karrierbe kezdett, az első önállóan neve alatt megjelenő lemez ugyanebben a hónapban a „Cuts Both” volt, mely augusztusban már platinalemez lett.

A „Gloria Estefan & Miami Sound Machine”-t Grammy-díjra jelölték „Best Pop Duo/Group” kategóriában.

Szerencsétlen és mégis szerencsés volt a 1990. március 20-a, ugyanis a lemezt követő turné alatt a túrabusz, amelyen akkor Gloria éppen aludt, karambolozott. Az énekesnő súlyos gerincsérülést szenvedett: egy hátcsigolyája eltört, majdnem lebénult. Férje és gyermeke is megsérült, de felgyógyultak. Glória több hónap alatt tanult meg újra járni, öltözködni, és egyéb tevékenységet végezni. A gerincében ma is fémkapcsok vannak. A turnézásról is le kellett mondania.Még ugyanebben a hónapban a „Primitive Love” kétszeres platinalemez lett, augusztusban pedig a „Cuts Both Ways” is.

1991 januárjában elnyerte a BMI Év zeneszerzője címet, és megjelent stúdióalbuma, az „Into The Light”, mely márciusban platinalemez lett. Februárban ismét elkezdett turnézni, decemberben pedig a „Let It Loose” háromszoros platinalemezzé vált. Egy évvel késpbb egyik szervezője volt az Andrew hurrikán áldozatinak megsegítésére indított koncertnek Floridában. Megjelent a „Greatest Hits” lemeze novemberben, 1993 januárjában már platinalemezzé vált. 

Végre, 1993-ban megjelent az első spanyol nyelvű albuma, a „Mi Tierra”. Az LP platinalemez lett, és eladási rekordot döntött meg a spanyol nyelvű területek történetében. Szeptemberben megjelentette a „Christmas Through Your Eyes” ünnepi lemezét is.

Egy évvel később márciusban kapta meg első Grammy-díját, a legjobb Latin Album kategóriában. (Mi Tierra). Megkapta a World Music díját is, mint legjobb spanyol nyelvű előadó, sőt második gyermekének is életet adott..

Második spanyol nyelvű albuma 1995 szeptemberében jelent meg, az „Abriendo Puertas” című lemez. Még ugyanebben a hónapban a férje hajójába egy jetski beleszaladt, és vezetője meghalt. Ő volt az első popsztár, aki II.János Pál pápa előtt énekelt.

Második Grammy-díját 1996 februárjában kapta meg a legjobb spanyol nyelvű Latin Album kategóriában.

Atlantában a 100. olimpiai játékokon, dala a „Reach” a nyári játékok hivatalos dala lett. Júniusban megjelent albumán visszatért a beat és rythm zenéhez, a „Destiny” album megjelentetésével, ami az év végére platinalemez lett.

1998 júniusában megjelent a „Gloria!” albuma is. Részt vett a VH1 koncertjén Aretha Franklin, Céline Dion, Mariah Carey és mások társaságában. Az erről készült lemez októberben jelent meg. 

A Grammy-díjra jelöltek között volt 1999-ben is, a legjobb Tánczene kategóriában. („Heaven's What I Feel”), novemberben a „Szív hangjai” filmben szerepelt Meryl Streep mellett, a lemez dala slágerlistára került énekével.

Egy évvel később 3 Grammy jelölést is kapott, majd májusban ismét spanyol nyelvű lemeze jelent meg: a „Alma Caribeña – Caribbean Soul”

2000 szeptemberében kapta harmadik Grammy-díját Latin Albumáért, és jelölést kapott ezen kívül két kategóriában is, októberben pedig újabb filmben is szerepet vállalt: „For Love Or Country: The Story Of Arturo Sandoval”.(Magyar címe: „A legendás trombitás”) A Latin Grammy-díj átadáson ő a legjobb klip, férje pedig a legjobb producer címet kapta meg.

2002 februárjában is Grammy-díjra jelölték. Részt vett a Salt Lake City-ben megrendezett XIX. téli olimpiai játékok záróünnepélyén előadóként.

Szeptemberben koncertet adott a szeptember 11-ei terrortámadás emlékére.

Majd egy évvel később megjelentette „Unwrapped” albumát, amelyen duettet énekel Chrissie Hynde-rel és Stevie Wonderrel.

Bejelentette, hogy az utolsó turnéja 2004 júliusában lesz az USA-ban, aztán nem lép fel többet önálló koncerten. Októberben megjelentette „Amor y Suerte: Éxitos Románticos” albumát.

2005 januárjában részt vett a cunami áldozataiért rendezett jótékonysági koncerten (Tsunami Aid: A Concert Of Hope) az NBC szervezésében.
Két évvel később megjelent a "90 Millas" (90 Mérföld) című albuma, amelyben visszatért a hagyományos kubai zenevilághoz. A No Llores lett az album első kislemeze, amely nagy sikereket ért el. Rengeteg híres zenész segítette az album elkészülését, és egy dokumentumfilm is készült, melyet a Dubai filmfesztiválon is bemutattak.

Férje, Emilio, producerként dolgozik; sok tehetséges énekes pályáját indította el (Jon Secada, Carlos Ponce). Közösen férjével alapították meg a „Crescent Moon” nevű produkciós irodát, együtt dolgoztak Ricky Martinnal és Jennifer Lopezzel is. Van egy art deco szállodájuk és három éttermük Miami Beachen. Ezen kívül jelenleg dalokat ír. (wikipedia.org)

[2008.08.31.]

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még