2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Legutóbbi kiadványok
Nogatco Rd. (2006)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Godfather Don: Diabolique (1998)
Válogatás / több előadó: Beatjunkies - The World Famous Beat Junkies Volume 1 (1997)
Godfather Don: Cenobites (1993)

Összes kapcsolódó kiadvány

Összes program

     
 
Mr. Nogatco (aka Kool Keith)
Rapper
 
     

Keith Matthew Thorton (Kool Keith, Dr Doom, Dr Octagon, Mr. Nogatco)

Kool Keith a new school hip-hop egyik úttörője. Őrült reformernek számít mind zenei, mind szövegi téren. Töménytelen cd-áradatával újra és újra igazolja a világnak, hogy jó ötletekért senkinek sem kell a szomszédba menni. 

Kool Keith az Ultramagnetic MC’s nevű bandában kezdte 1988-ban. Első albumuk „Critical Beatdown” címmel jelent meg. A négyes következő korongja az 1992-es „Funk Your Head Up” volt, melyen a híres „Poppa Large” dal is szerepel; majd egy évre rá, ezt követte a „The Four Horsmen” című klasszikus.

Keith első szóló albuma Dr. Octagon álnév alatt jelent meg 1996-ban. Ez volt talán minden idők legsikeresebb underground albuma. Nem is csoda! A produceri munkálatokért az a Dan „The Automator” Nakamura a felelős, akit majd’ egy évtizeddel később a Gorillaz társaságában láthattunk. Még ugyanebben az évben Tim Doggal karöltve kiadják a „Big Time”-ra keresztelt lemezt. A duó az Ultra név alatt nyomul. Ezen kívül még Godfather Donnal is készít egy 10 számos LP-t.

A második szóló lemez Dr. Doom néven jelent meg. A „First Came, First Served” intrójában Keith leszámol populáris alteregójával – Octagonnal. Ebben az időben úgy látta a bronxi rapper, hogy nincs többé szüksége a népszerűségre. „Sex Style” című nagylemeze már eredeti művésznevén kerül a boltok polcaira, 1997-ben. Ebből a lemezből nem régiben forgalomba került egy újramaszterelt verzió is. Két évvel később Keith újabb alteregóval bővíti a repertoárt. A „Black Elvis / Lost In Space” anyagán a bronxi rapper, mint a Fekete Elvis löki idióta rímeit.

Az ezredfordulón a „Matthew”-ban ismét saját magát adja. Kool Keith polgári neve Keith Matthew Thorton, tehát ez a magyarázat a címre. A 2000-es évben oroszlánrészt vállal Kutmasta Kurt „Masters Of Illusion” lemezén, Majd még ugyanebben az évben egyesíti erőit Ice-T-vel, Mark Live-val, és még két underground mc-vel. Velük együtt, „Analog Brothers” néven jelenteti meg az új űrhangzást képviselő korongot („Pimp To Eat”).

A 2001-es „Spankmaster” borítója ismét önmagáért beszél. A 20 számot rejtő korong telis-tele van furcsábbnál furcsább rímekkel, és jobbnál jobb alapokkal. 2002-ben egy újabb kollaborálós lemez: „KHM – Game”. A három betű Koll Keithet, H-Bombot, és Mark Live-ot takarják. A Nyugati parton rögzített anyag iskolapélda lehetne a „beteg hip-hop” elnevezésre :)

Egy szusszanásnyi szünet után 2003-ban megjelenik a „Lost Masters”, majd 2004-ben több albumot is kiad. A „Diesel Truckers” áprilisban jelent meg. A zenei alapokat ezúttal Kutmasta Kurt készítette. A fehér dj-producer már évek óta szoros barátságban van az underground rapperrel. Májusban látott napvilágot a „Kool Keith presents Thee Undertakers”. Az album „Party In The Morgue” című nótája a Penge 3 betétdala lett. Aztán júliusban újabb nagylemez! Ezúttal egy korlátozott példányszámban megjelent, kizárólag internetről megrendelhető albumról van szó. A címe: „The Personal Album”. Nem maradhat el néhány újabb közös lemez sem. Ezúttal Nancy Des Rose-vel, majd egy másik a Claybourne Family-vel. Hogy teljes legyen a 2004-es év, még egy dupla válogatáslemez is kijött DJ Junkaz Lou tolmácsolásában („Official Spacetape”)

Ez az év azonban egy kis problémát is tartogatott Keith számára. Történt ugyanis, hogy megjelent a „Dr. Octagon 2”, mégpedig úgy, hogy az előadónak erről fogalma sem volt. A stúdióból kicsempészett (bootleg) lemezeknek talán ez volt az eddigi legborzasztóbb megjelenési formája. A Real Talk / 33rd Street kiadó pofátlanul lenyúlta Kool Keith munkáit. A korongon főként freestyle-ok és félig kész dalok sorakoztak. A kiadót beperelték.

2005-ben a „Lost Masters 2”-vel Kool Keith ismét forradalmian előremutatót alkotott. A lemez érdekessége, hogy a megszokott rap ritmusok helyett kongás-bongós alapokat kapunk. Ez a cd mindenki igényét kielégíti, aki szereti az elvont hip-hopot. 2005-ös az „Execution One”-ra keresztelt internetes LP is. Ezen a lemezen – az új számok mellett - Keith nyom néhány freestyle-t Lil’ Jon és Busta Rhymes alapokra. Elég meglepő őt ilyen ritmusokon hallani.

A múlt év elején már lehetett valamit sejteni… Talán Dr. Dooomnak mégsem sikerült „halálos lövéseket leadnia Dr. Octagonra”? Kikerült ugyanis egy új lemez, Mr. Nogatco álnéven. (A Nogatco az Octagon anagrammája) Ezúttal Iz-Real áll a keverőpult mögött, és igazi 50-es évekbeli sci-fi feelinget kölcsönöz őrült hangszerelésével, és kis dialógusaival.

Tulajdonképpen egyszerre jelent meg a visszatérő Dr. Octagon album, és egy újabb dupla válogatás („Collabs Tape”). A „The Return Of Dr. Octagon” egy rövid, 12 számos anyag. Viszont amilyen rövidke, annyira jó! Talán még az első Dr. Octagonon is túltesz. A „Collabs Tape” pedig egy több mint kétórányi mix, tömve közreműködős nótákkal. Van itt közös szám Tim Doggal, Black Silverrel, a Smut Peddlers-szel, Princess Superstarral, és még sorolhatnánk. Két exkluzív freestyle is helyet kapott. Az egyik Chino XL-lel, a másik pedig a nem régiben új cd-vel jelentkező hip-hop ikon Ice-T-vel.

Kool Keith időközben tett egy kis kiruccanást Californiába is, ahol egy neves underground producerrel, TOMC3-vel elkészítette a „Project Polaroid”-ot. A koszos hangszerelés segítségével Keith egy újabb arcát mutatja meg a nagyérdeműnek.
És még mindig 2006! A „The Commisioner 1” (majd a „The Commissioner 2”) egy újabb hivatalos Kool Keith album, a terjesztése viszont meglepő. Kizárólag koncertek után kapható, személyesen a legendától.

2007 januárjában már megvásárolható az Ultramagnetic MC’s visszatérő albuma. Számos remix és kiadatlan szám publikálása után a banda végre úgy döntött, megmutatják a világnak, hogy 19 év alatt mit sem felejtettek! Mit lehet ezek után mondani? A fantasztikus mennyiségű lemez, freestyle, és közreműködés bámulatra méltó! Kool Keith egy energiabomba, és sosem fogy ki az ötletekből. Hogy ne szenvedjünk hiányt, 2007 februárjában jön a titokzatos című „Ultra-Octa-Doom”…

[2007.01.24.]

Kiadványok
stúdió
Mr. Nogatco (aka Kool Keith): Nogatco Rd. (2006)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még