2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Eumir Deodato
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Eumir Deodato Trio: egy barátságos brazil csapat Budapesten
Eumir Deodato
     
 
Eumir Deodato
Web: http://www.eumirdeodato.com
A világ egyik legkeresettebb jazz zongoristája.
 
     

Eumir Deodato

A brazil származású, New Yorkban élő legendás, Eumir Deodato a világ egyik legkeresettebb latin, fúziós-jazz zongoristája.  Zenészként, zeneszerzőként, producerként és hangszerelőként több mint 450 albumon közreműködött (ebből 16 platina lemez!), amelyekből 25 millió példányt adtak el csak az Egyesült Államokban.

Dolgozott több szimfonikus zenekarral Amerika és Európa szerte, és olyan zenészek játszották dalait, mint George Benson, Lee Ritenour, Sarah Vaughan, a The Emotion és még sokan mások; mindezen nagyszerű érdemek mellet a kiváló és nagytehetségű multi-istrumentalista Deodato nevéhez örökre odavésődött Richard Strauss klasszikus darabjának az Imígyen szóla Zarathustra-nak nagyerejű átdolgozása (Stanley Kubrick: 2001: Űrodüsszeia). Az átdolgozás, Deodato első lemezén a Predude-on jelent meg 1973-ban és 5 millió példányban kelt el. Ezzel nyerte a szerző első Grammy-díját.

A Rio de Janeiró-i születésű Eumir Deodato 12 évesen kezdett zenét tanulni tangóharmonikán. Zenei képzését később zongora, hangszerelés és karmesterképzés szakokon folytatta. Első sikereit 17 évesen érte el, és Rio egyik legelismertebb zeneszerzője és zongoristája lett. Felvételeket készített és hangszerelte többek közt Milton Nascimento és Antonio Carlos Jobim dalait.

1968-ban Deodato New York-ba költözött és elkezdett dolgozni többek között Luis Bonfaval a Fekete Orfeusz legendás zeneszerzőjével, Astrud Gilbertoval és más, akkor New York-ban élő brazil nagyságokkal, majd készített átiratokat olyan jazz sztároknak, mint Wes Montgomery, George Benson & Paul Desmond, vagy a pop sztár Frank Sinatra, Roberta Flack, vagy Aretha Franklin.

Első lemezét 1973-ban adták ki és a New York-i bemutató után 7 éven át turnézott vele világszerte, Ausztráliától Japánon és Európán keresztül egészen Dél-Amerikáig.

A turnék után visszatért stúdiójába, hogy hangszerelőként és producerként közreműködjön és újabb díjakat nyerjen a Kool & The Gang (Celebration, Ladies’ Night, Sometimes Special és az As One), Earth, Wind & Fire, Con-Funk-Shun, és a The Dazz Band lemezeinél. Ezek közül a The Kool & The Gang három lemeze (Ladies’ Night, Sometimes Special és az As One) többszörös platina lemez lett.

A ’90-es években Bjork 3 lemezét is ő hangszerelte: a ’95-ös Post, a ’96-os Telegram és a ’97-es Homogenic című albumot, illetve produducerként részt vett a híres dal, az Isobel akusztikus változatának elkészítésében. Deodato hangszerelte Gal Costa brazil énekes 10 top-listás dalát, és ugyancsak a ’90-es években, mint vendég karmester vezényelte Bjork brazíliai és Egyesült Államok-beli koncertjeit.

1999-ben hangszerelte a Bruno Barreto Bossa Nova című filmjének zenéjét, de köreműködött a The Onion Field, Ghostbusters II, White Night, The Adventurers filmzenéjénél is. Felvételeit felhasználták Being There, és a The Exorcist című filmnélmeknél.

2001 novemberében Deodato Strauss átdolgozásával (Imígyen szóla Zarathustra: 2001) részt vett a New York-i segélykoncerten, ahol lélegzetelállító sikert aratott dalával. (Ezt a dalt egyébként a budapesti koncert alkalmával is hallhatjuk majd!) Ez ösztönözte őt arra, hogy előadóként újra színpadra lépjen. 2002-ben a Bécsi Nyári Fesztiválon a Bécsi Operában adott koncertet, amit további nagy fesztiválok követtek világ-szerte, a Pori Jazz Fesztiváltól a The Hague- North See Jazz Festivalon keresztül, Dél-Afrika és Guatemala nevesebb zenei eseményei-ig.

2002-ben Milton Nacsimentoval dolgozott Rio-ban, melynek eredménye az év legjobb brazil dala a Tristesse lett. Ezzel a szerzeménnyel Latin Grammy-díjat nyert. Eközben szerteágazó munkát végzett különböző művészekkel, többek között Barbara Mendessel Anna Carolinaval, Fernanda Abreuval, illetve KD Lang 2004-es legújabb lemezénél és világkörüli turnéjánál működött közre a vonós zenekar hangszerelésében.

[2007.02.23.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még