Sztárparádé a Budapesti Pálinka Fesztiválon
Első alkalommal kerül megrendezésre a Budapesti Pálinka Fesztivál, melynek programjából nem hiányozhat a minőségi pálinkához tartozó igényes zene. Az eseményen fellép többek között Pély Barna jazz zenekarával, valamint Jamie Winchesterék is.
A május 5-e és 7-e között zajló fesztiválon nemcsak az itthoni pálinka ízvilágával találkozhat a kilátogató közönség, hanem fellépők sokaságával is. A fesztivál programjában jazz, pop és folk zenekarok egyaránt szerepelnek. A fellépők mindegyike örömmel vállalta a felkérést, hiszen szívesen járulnak hozzá a történelmi értékű magyar minőségi pálinka népszerűsítéséhez.
Jamie Winchester:
"Igazi pálinkafogyasztó vagyok, kedvencem a Szatmári Szilva. Szerencsére a zenekarnak vannak olyan vidéki kapcsolatai, hogy gyakran kapunk ajándékba jobbnál jobb pálinkákat. Örülünk, hogy részt vehetünk a rendezvényen és egészen biztos, hogy nem szaladunk el a fellépés után, hanem mi is megkóstoljuk ezeket a hazai különlegességeket."
A szervezők célja a rendezvénnyel elsősorban az, hogy bemutassák a magyar minőségi pálinka egyedi értékeit, eloszlassák a fogyasztásban élő tévhiteket azáltal, hogy felhívják a figyelmet a minőségi és a kommersz italok közötti különbségre.
Az eseményre kilátogatók 16 őstermelő jeles italait kóstolhatják és vásárolhatják meg, így Magyarország több tájegységéről származó ital ízvilágával ismerkedhetnek meg.
Akárcsak a pálinka-felhozatal, a zenei repertoár is változatos és igényes lesz, ott lesznek többek között: Váczi Eszter, Kozma Orsi, Téka, Makám,
vagy akár Pély Barna jazz-zenekarával, akitől megtudtuk: „A pálinkával igen közeli a viszonyom, mondhatni, bensőséges. A magyar étkezési kultúra fontos elemének tartom, olyannyira, hogy ki merem állítani: aki nem szereti meg a pálinka és a kolbász ízét, nem is tudja magát igazán jól érezni Magyarországon. Az igazán jó pálinka nemcsak rendkívül tiszta ital, de nagyon sokrétű ízvilága van. Én személy szerint leginkább a piros gyümölcsökből készülteket szeretem, így pl. a meggy-, a szamóca-, a cseresznyepálinkát. A magyar kultúraápolás fontos elemének tartom, hogy az ilyen hungarikumokkal felhívjuk a figyelmet magunkra, az igazi magyar különlegességekre. „
A fesztivált a Deák téri templom háta mögött lebontott bazársor helyén kialakított Városháza parkban rendezik meg, ahol az 1000 forintos belépőjegyből 500 forint értékben fogyaszthatnak az ínyencek. A belépő mellé egy ajándék kóstolópohár is jár.
-Veréb Kata-
[2006.04.12.]