15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. április 18. | vasárnap | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
ProArt

Világraszóló eredményt értek el a budapesti rendőrök

Hatalmas mérföldkő az internetes kalózkodással szembeni küzdelemben a június 16-án és 18-án lezajlott akció. Ennek során 58 db szervert lefoglaltak (előzetes becslések alapján 500 terabájtnyi tárkapacitással). A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást folytat ismeretlen tettes ellen. Az akcióról Kerek Gábor nyomozót kérdeztük.
 

A szerverek használatával művészek, alkotók tízezreit károsították meg súlyosan és folyamatosan a felhasználók és a jogsértő felhasználást lehetővé tévő üzemeltetők. Az elkövetés során okozott kár megállapítása még folyamatban van. Az akció kapcsán kiadott rendőrségi közlemény nem csak a hazai sajtóban kapott széles körben nyilvánosságot, hanem az IFPI - a nemzetközi szervezet, amelynek a MAHASZ is tagja - weboldalán azóta is szerepel.

- 58 szervernyi és a becslések szerint 500 terrabájtnyi anyagot sikerült lefoglalniuk. Milyen fogásnak számít ez hazai viszonylatban?

- Ez nem csak hazai, hanem világviszonylatban is jelentősnek számít. Igazából nem tudunk arról, hogy valaki ettől nagyobb mennyiségű szerzői joggal védett tartalmat tartalmazó szervereket foglalt volna le .

- Az ügy 2 szerző jogi testület a PROART és az ASVA feljelentése alapján indult. Hogyan folytatódott az akció?
- A gyakorlatban ez röviden úgy nézett ki, hogy a hatóságunkhoz beérkezett a jogvédő szervezeteknek feljelentése. Majd a feljelentés adatait hatóságunk elemezte, s az elemzés során bevont egy informatikai igazságügyi szakértőt akivel közösen az interneten és egyéb módon beazonosítottuk ezeket a hálózati rendszerhez tartozó illegális adattartalommal bíró szervereket. Következtek a szerver lefoglalások egy összehangolt akció keretében különböző szerver hotelekben, illetve egy műszaki főiskolán. A nyomozás egy igazságügyi informatikai szakértői vizsgálattal folytatódik majd, mely során megállapítást nyer a kárérték, illetve a pontos illegális zeneművek, filmek, szoftvereknek mennyisége, valamint az eljárás során lesz beazonosítva a különböző illegális szolgáltatásokhoz tartozó elkövetők.

- Hány embert érinthet ez az ügy és rájuk milyen büntetés várhat?
- Ahogy fentebb említettem, ez a további vizsgálat részét képezi.

- A szervereknek mi lesz a sorsa?
- A szervereknek a további sorsát a büntetőeljárás határozza meg. A rendőrségi vizsgálat lezárultát követően ügyészi, majd bírói szakba kerül. Előreláthatólag a bíróság fog dönteni a szerverek sorsáról.

- Kicsit beszéljünk arról, hogy ha valaki egy torrentoldalra feltölt, vagy letölt, annak kapcsán hogy szól a jog?
- A torrentezés, mint egy fájlcsere-rendszernek a használata alapesetben nem ütközik törvénybe. Viszont itt a probléma azzal van amiket megosztanak ezeken a fájlcserélő rendszereken - tehát az illegális tartalom - szerzői joggal védett műveknek a megosztása és ez az ami törvénybe ütköző.

- Mi büntetés ebben az esetben? Mettől meddig terjed a büntetési tétel?
- Igazából a büntető törvénykönyv alapján tudok erre vonatkozólag nyilatkozni, amely a közérdekű munkától a szabadságvesztésig terjed.

- Akkor tehát aki ezt elköveti az akár szabadságvesztésre is ítélhetik. Mennyire van nagy valószínűsége, hogy valakit ilyen miatt szabadságvesztésre ítéljenek? Volt már, aki Magyarországon börtönbe került ilyen miatt
- Nincs tudomásom, hogy valakit szerzői jogsértés miatt szabadságvesztésre ítélt volna a bíróság. De a bíróság kompetenciája ezt eldönteni, hogy a magyar köztársaság büntető törvénykönyvében meghatározott szankciókat milyen módon alkalmazza.

- Hogy néz ki az Ön munkája? Hogyan zajlik egy napja?
- Mint igazából minden átlagembernek a napja: reggel bejövök dolgozni, aztán előveszem az aznapi ügyeket - tehát az aznapra szánt megoldásra váróakat - majd ezt követően elkezdem a feljelentéseknek az adatait elemezni. Az internet elé ülök, ellenőrzöm ezeket az információkat a világhálón keresztül. Ha szükségszerű, akkor bevonok az ügybe igazságügyi informatikai szakértőt, végül megcsinálom az elsődleges, nyomozás további elemeit.

- Az informatikai bű cselekmények, milyen informatikai tudásra van szüksége?
- Speciális szaktudást igényel. Ehhez szükség van egy informatikai és jogi szaktudásra egyaránt, - bűntető eljárási és bűntető jogi-. A jogi szaktudást az informatikai ismeretekkel kell egybe gyúrni, és kezdődhet is a nyomozás.

- Mennyire macska-egér pár harc ez? Mennyivel járnak Önök előtt a „jogsértést elkövetők?”
- Igazából most már mondhatom azt, hogy a rendőrség olyan szinten vizsgálja, illetve nyomozza ezeket az ügyeket, hogy igazából nem nagyon járnak előttünk ezek a szerzői jogsértést elkövető személyek. Viszont azt meg kell említeni, hogy mivel a technika szinte naponta fejlődik, így ehhez a nyomozáshoz szükségszerű a naponta történő önképzés is, ami nélkül ezek a feldolgozások igazából eredménytelenek. Tehát eredményt csak úgy lehet elérni, ha együtt fejlődünk a technikai rendszerekkel együtt.

- És fejlődtök?
- Mint jelen példa is mutatja igen, mert amit az ügy kapcsán kerestünk, azt mindent megtaláltunk és mindent lefoglaltunk.

A témában érdekes beszélgetést folytatunk Horváth Péterrel a Proart igazgatójával. Az anyagot hamarosan közöljük.

Mi a véleményed az akcióról? Írd meg!

- Bíró - 

[2010.07.10.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
bizso 2010.07.08. 10:29 • [1]
Mi a véleményed az akcióról? Írd meg!

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
apróhirdetés
Otthoni játékok
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még