2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
B. Tóth László: Retro-Pop-Tarisznya
Kapcsolatok
B. Tóth László
Bergendy Együttes
Nagy Feró
Dance4Ever (D4E)
Karthago
Korál
Exotic
Edda Művek
Tunyogi Orsi
Black Out (Black-Out)
R-GO
Zoltán Erika

Régi idők új hangjai

Gőzerővel hódít napjainkban a retro életérzés, amerre megyünk, szinte mindenhonnan köszöngetnek vissza a régi dolgok. A Retro POP Tarisznya elnevezésű kiadvány is ennek egy ékes bizonyítéka. Végigfutva a számok listáján, úgy gondoltam, nem lehet csalódni ezekben a dalokban. B. Tóth László időutazásra hívott, az anyósülésen Spigiboy-jal.

Retro borító

Retro lemezhez retro borító dukál. Ezt meg is kapja, aki leveszi a polcról a korongot. Látványos és feltűnő. Van rajta bakelitelemez, Tisza-cipő és pepita szín is. A cím pedig mi másban lenne, mint egy fényreklámra hasonlító grafikában? A hátsó rész már nem tetszett annyira, kicsit káosz uralkodik rajta. Ám remekül olvashatóak az előadók és a dalcímek is. B Tóth és Spigiboy arcképe is látható, ez jó ötlet volt. Maga a korong egy bakelitet idéz fel, fel is csillant a szemem, ez nagyon tetszetős megoldás. A borítót szétnyitva bent további képek és információk találhatóak a készítőkről, az előadókról.

Mielőtt elindul a zene, B. Tóth kicsit feleleveníti, hogy mi is volt a Poptarisznya, s vázolja, hogy mit is várhatunk. Régi slágereket modern köntösben. Mi fog ebből kisülni? Hallgassuk!

Horrorfilmben is volt

Bergendy: Zimmemood című dalával nyit az album, amelynek kezdő hangjairól nekem a Rózsa Vére című Stephen King film jutott eszembe, ahol ez a dal szól egy virágból. Nah, de ez csak az első hatás volt és szubjektív élmény. Olyan dalok csendülnek fel, amelyek egy más világba visznek el. Dallamok, táncolható ritmusok, énekelhető refrének. Nem kell erről többet írni, meg kell hallgatni.

Az Első Emelet parancsol megállást, ha nem akarjuk, hogy lelőjenek minket. Szerintem ez az egyik legjobb Emelet dal. Eredetiben jobb, de nem rontott az értéken a modern hangzásvilág, a fiataloknak szerintem most is ugyanúgy tetszhet, mint egykor régen.

Azok a boldog, szép napok a Beatrice-től. Furcsa nóta, meg kell hagyni. Utoljára szerenádkor, az osztályfőnöknek énekeltük, aki humán gimiben matek-fizika szakos volt... Az új hangzással szerintem pont a hangulatát vesztette el. Más a hatása, mint egykor nekünk volt, úgy érzem.

Hafanana. Na, számomra ehhez illett a legjobban az új „ruha”. Nincs is nagyon ehhez mit hozzátenni, a legjobban sikerült feldolgozás az albumról. Már csak a Balaton parti buli hiányzik hozzá és teljes lenne az élvezet.

Elapadtak a könnyek

A Karthago Requiem-je következik, amelyet eddig soha nem tudtam meghallgatni könnyezés nélkül, szinte láttam magam előtt az eseményeket... Ez számomra most kiveszett belőle. Kár volt „tuc-tucolni” ezt a gyönyörű dallamot…

Homok a szélben a Koráltól. Hatásos felvétel amit remekül „turbózták” fel. Bár a „remegés” nekem sok volt benne, de miután begyorsul, jó kis bulinóta kerekedett belőle, táncra csábítja a stílusra fogékonyakat. Csak miért ilyen rövid???

Most nem a Nézz rám tizedes, hanem a 24/24 csendül fel, amelyik a második kedvenc Exotic dalom. De a katonák az elején valahogy benne vannak, mert mintha lövések hangját lehetne hallani, "ufo harcosoktól". Dögös nóta lett, le a kalappal előtte. Sipos F. Tamás hangja nagyon jól jön át.

Az Edda Hűtlenje folyamatosan megy tovább, nehéz fejjel. Ha ezt meghallgatja, azért talán elmosolyodik kicsit. Úgy gondolom örömében. Nekem tetszett a dal, bár a ritmusa mintha kicsit megváltozott volna, de nálam minden rendben volt vele.

Orsi napja is "lement"

B. Tóth úgy mutatta be Orsi dalát, hogy tartósítószer nélkül is időtálló lesz. Nem tudom igaza lesz-e, de jól sikerült a feldolgozás, s bár a dalban lement a nap, de Orsi napja még nem most fog, ha ezen a dalon múlik.

Nem ismertem a Black – Out Ma című dalát így sajnos nem tudom, milyen az eredeti felvétel. De tetszett, bár kicsit idegenül hatott.

A Bikini Közeli helyeken - jéről nekem egy idő óta sajnos mindig a zseniális tudású, tragikusan fiatalon elhunyt Fehér Miki jut az eszembe. A dalról ugyanaz a véleményem, mint a Karthago felvételről: elvesztette hangulatát. Lehet, hogy jól szól, de megváltozott…

Na, az R-GO Tiszta erőből nyár című dala remek lett. Nagyon jól illik hozzá ez a hatás. Nem szeretem a nyarat, de hatására jó lett volna kicsit visszamenni az időbe…

Szerelemre születettem? Nem tudom, de Zoltán Erika ezzel a slágerével minden generációt megérint az is biztos. Tetszett, de hát nem tudom, van-e olyan ember, aki nem ordította a refrénjét még soha sem teli torokból.

Lemezlovasdal. Dévényi Tibor nótája zárja a korongot, amely stílusos vége ennek a lemeznek. Tibi bácsi elintézte, hogy kerek egész legyen az album. Köszönet érte.

A Pop Tari Top elnevezésű dallal nem tudtam mit kezdeni. Biztos jó, de nem az én stílusom.

Régen jobban tetszett

Nincs ezzel az albummal semmi baj sem, úgy jó, ahogy van, sőt nagyon jó. Csak mire a végére értem, rájöttem, hogy nem az én stílusom. Azokat a hatásokat hiányoltam belőle, amelyek engem zsenge korom ellenére is a régi dalokhoz vonzanak. Ezeket valahogy kitörölte a modern hangzás.

Az azonban mindenképp dicséretes, hogy ennek segítségével a fiataloknak is megmutatják azokat a dalokat, amelyek régen oly sok sikert arattak. Mert ezek a szerzemények megérdemlik, hogy még most is beszéljünk róluk. A korral pedig haladni kell, ezt elismerem. Érdekes kirándulás volt ez. Azonban most mennem kell, előkerestem a régi Első Emelet bakelitem, és szeretném hallani azt a jellegzetes sercegését…

– Havassy –

[2007.11.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még