2022. augusztus 9. | kedd | Emőd nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
R-GO
 
Legutóbbi kiadványok
A nap szerelmesei (2007)
Retro (2006)
R-GO (1994)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Válogatás / több előadó: A 80-as Évek Magyar Slágerei - Karaoke DVD 2 (2006)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
R-GO - az eredeti felállás 2007-ben
Kapcsolódó cikkek
A 9 legnépszerűbb magyar szerelmes dal
Jön a Csikidám - Film készül Szikora Róbert életéből
Gyorshír! Elmarad az R-GO koncert
Este 8-kor szerelmeskedj velünk - romantikus videó Szikora Robival
Nézzétek mi lett a Gidából! Barbara megmutatta!
     
 
R-GO
Megalakulás: 1982.
Web: http://www.rgo.hu
Aktív kapcsolat: Barille Pasquale (előadó/zenész, 1982-), Clavier Charlotte (előadó/zenész, 1982-), Holló József (előadó/zenész, 1982-), Környei Attila (előadó/zenész, 1982-), Szikora Róbert (előadó/zenész, 1982-), Varga Éva (előadó/zenész, 1982-), Jáki Attila (gitáros), Kozma Tibor (gitáros, 1982-), Csejtei Tamás (basszusgitáros, 1991-), Giret Gábor (basszusgitáros)
 
     

R-GO

1982. októberében Szikora Róbert kivált a népszerű és roppant sikerese Hungária együttesből, hogy saját elképzeléseit valósítsa meg. Új zenekart alapított, amelyben segítségére volt egykori barátja és zenésztársa, Környei Attila.

Novemberre már minden tag neve ismerté vált, így neki lehetett vágni a demofelvételeknek. A zenekar tagja tehát: Szikora Róbert, Környei Attila, Holló József, Kozma Tibor, Barile Pasquale.

1983. februárjában az R-GO névre keresztelt zenekar végre a közönség előtt is megmutatta magát, ugyanis a Körcsarnokban, két „gidával” kiegészülve tartották első koncertjüket.

Márciusban nekik ítélték oda az „Év ígérete” címet.

Júniusban megjelent első kislemezük a „Bombázó / Alacsony férfi”… felvételekkel. Még ebben a hónap országjáró turnéra is indult a csapat, amely egészen szeptemberig eltartott.

Augusztus 20-án az egykori Budapest Sportcsarnok parkolójában nagyszabású koncertet adtak, 60 ezer néző előtt.

Szeptember 6-án megjelent az R-GO című album, amely előbb arany, később pedig platinalemez lett.

1984. január 8-án születésnapi koncertet tartottak, amelyen megünnepelték az együttes egy éves évfordulóját.

A februári Popmeccsen az „Év együttese” és az „Év meglepetése” az R-GO lett, az „Év énekese” címet pedig Szikora Róbertnek ítélték oda.

Március 5-én, Budakalászon megnyílt az R-GO klub, amely még közelebb hozta a csapatot a rajongókhoz.

Április és május folyamán elkészült az Amulett című korongjuk, amely aranylemez lett.

Augusztusban megjelent az R-GO című újság.

A téli turnét már egy új gidával, Keller Betty-vel zenélték végig.

December 8 és 9-én kettős koncert adtak a Nemzeti Sportcsarnokban.

1985. elején ismét az R-GO-t választották meg az Év együttesévé.

Júliusban megjelent a harmadik nagylemezük Szeretlek is+nem is, címmel, amellyel ismét nagy sikert arattak: arany és platina státuszt értek el.

Szeptember 7-én ismét egy remek hangulatú koncertet adtak a Kisstadionban.

November 11-én felléptek a Segít a dal segélykoncerten, ahol újfent új gidával, Bogdán Mariannal álltak a színpadon.

1986. február 3-án születésnapi dupla koncertet tartottak ezúttal az Erkel Színházban s később a Popmeccsen újra tarolt az R-GO.

Még ebben az évben kiadták soron következő nagylemezüket, amelynek a „Rég várok valakire” nevet adták, s amelyről talán a „Te csak mindig akkor sírsz” című nóta lett a legnagyobb sláger. A Casablanca című nótában hallhatta a közönség először énekelni Kozma Tibort, a csapat gitárosát.

A zenekarról egy könyv is megjelent, amelyben számos érdekes információt rögzítettek a csapatról.

December 22-én tartottak egy nagyszabású R-GO karácsonyt a KEK-en, amelyből később – sajnos nem sokáig – rendszert csináltak.

Az 1987-es Popmeccsen az R-GO és Róbert négy díjat hoztak el, csakúgy, mint az akkor szintén nagyon sikeres Első Emelet, akikkel legjobb zenekarnak járó kitüntetést megosztva hozták el.

Március 27-én a BS-ben nagyszabású koncertet tartottak. Erre az alkalomra feldolgozták az „Eszkimó, szambázz!” című klasszikust, és a „Ballag a katona” című sláger is új hangzást kapott. A koncert fantasztikusan sikerült, rengeteg plusz meglepetést és látványt vetetettek be a rajongók kedvéért.

Egy héttel később, április 4-én megismételték a bulit a KEK-en, bár természetesen egy kisebb változatában. Az R-GO ekkor már hihetetlen népszerűségnek örvendett.

Májusban Szikora Máltán vendégszerepelt egy fesztiválon, ahol a Szeretlek is+nem is című dallal előadói díjat nyert.

Június 6-án, Párizsban már az egész R-GO részt vett a Rock Creation nevű műsorban az Edda társaságában. Egy francia lap a következőt írta francia vendégszereplésről: ”Az R-GO zenéje: magyar álom. Az R-GO és az Edda kifogástalan show-t nyújtottak.”

Júliusban megkezdődött az R-GO újabb nagy diadalmenete, rengeteg koncertet tartottak.

Németországban is felléptek, ugyanis Berlin ebben az évben ünnepelte fennállásának 750. évfordulóját és az ünnepségre a zenekar is meghívást kapott.

Augusztus 5. és 6-án remek hangulatú koncertet tartottak a Budai Parkszínpadon.

Szeptember első napjaiban Jugoszlávia magyarlakta településein lett vége a turnénak.  

November 3. és 8. között az R-GO a szófiai televízió show-műsorában lépett fel, a színpadon egyel kevesebben voltak, Kozma Tibor hiányzott a tagok közül.

Ezt követően kiderült, hogy az R-GO-t sem kerülhetik el a tagcserék: Környei Attila és Kozma Tibor kilépett a zenekarból, s ismét új gidákat kellett keresni, akiket Kővágó Krisztina és Petrók Barbara személyében találtak meg.

„Az Idő” című nagylemezük sokak szerint az egyik legjobb korong lett, rajta olyan dalokkal, mint a „Monogám vagyok”, a „Ne félj te kis bolond” vagy éppen a „Tavasztündér”. Az album megszületése nem volt zökkenőmentes, ugyanis az R-GO rajongók meglehetősen nehezen emésztették meg, hogy Környei kivált a zenekarból és hogy a széthullás veszélye fenyegeti imádott zenekarukat.

Új zenészek után kellett néznie Szikorának, akiket meg is talált a következő személyekben: Oláh Aladár zongorista még 1986-ban erősítette meg a helyét a billentyűk mögött; Gay Tamás a session-muzsikusok egyik legjobbja is csapat tagja lett, illetve belépett az R-GO-ba Giret Gábor basszusgitáros, aki korábban a Siesta zenekar tagja volt. Érkezett még Jenei Szilveszter gitáros, akit Robi még Fenyő révén ismert. A gidák továbbra is Kriszta és Barbara voltak.

Ám a bomlást nem lehetett megállítani, egyre kopott az R-GO belső varázsa, s ezen az olyan próbálkozások sem enyhítettek, mint például nagy sikerű, de „csikidam”-hoz kicsit sem hasonlító „Járom az utam” című dal feléneklése.

1989 -1990: Az  R-GO Proletars időszaka
A rendszerváltás szele az R-GO-t is megcsapta, ugyanis ekkor Szikora R-Go Proletarsra változtatta a nevüket. Új névhez új tagok is dukálnak, így az csapat összetétele a következőként alakult: Szikora Róbert, Balogh Kálmán (cimbalom), Oroszlán György (hegedű), Hollókői Lajos (népi hangszerek), valamint Pánczél Éva és Kalmusz József (vokál).

Öltözködésben is újat hoztak, mégpedig ahogy a nevük is jelezte, „proletárra vették a figurát”. Ebbe az összképbe már tökéletesen bele lehet csempészni a magyar népzenét. Felvették a „Hej Dunáról fúj a szél…” kezdetű népdal alapján a „Tánya” című dalt. Angol nyelvű változat is született, sőt videóklipet is forgattak, amelynek operatőre Kriskó László volt, aki a későbbiek folyamán is sokat forgatott együtt a zenekarral.

Később Franciaországban megköttetett egy előszerződés a Vogue-gal, azzal a megállapodással, hogy a végleges szerződési feltételeket majd a Hungaroton záros határidőn belül átfaxolja. Végül hosszas huza-vona után nem lett semmi az üzletből.

Itthon be kellett jelenteniük a rajongóknak, – a Reggeli csúcs című adásban – hogy a jól bevált és népszerű R-GO találmányt, a csikidamot felváltja a „proletár életérzés”, s a Tánya című dalt is bemutatták. Persze ahogy várni lehetet, ez nem ment olyan egyszerűen… Ám később mégis belenyugodtak, s követték kedvenceiket a „toplákabb” kalandokban is…

Közben az R-GO a hatodik, a klub pedig az ötödik születésnapját tartotta. Az ünnepségen részt vett Clavier Charlotte, a zenekar első gidája, Fenyő Miklós és B. Bíró Zoltán is. A rendezvényen nem jelent meg Barbi és a „Paci” becenévre hallgató dobos, ami arra ösztönözte Szikorát, hogy Geszti Péter és a televízió nyilvánossága előtt bejelentse: az R-GO megszűnt, mostantól csak Szikora Róbert és az R-GO Proletars létezik.

A lemez azért megjelent májusban, „Egy proletár Párizsban” címmel, amin „Paci” viszont már nem dobolt. Az album megtartotta „Az idő” című lemez színvonalát, ám mind a szakma, mind a közönség körében eléggé megoszlottak a vélemények a „proletár-életérzésről”. Szikoráék számára a koncertek hangulata feltehetően azt a kort hozhatta vissza, amikor még amatőrként együtt játszottak a Mosquitosban, vagy a One Worldben.

Közben elkezdték felvenni Sztankay István színművész úr lemezét a Proletars stúdióban, amely még a nyár folyamán az üzletekbe került.

A nyári turnéra Kisvári Ferenc dobossal és Müller György kongással kiegészülve készültek, illetve csatlakozott a vokálhoz Pintácsi Viktória énekesnő is.

A nyár záró koncertjére augusztus 12-én, Agárdon került sor, ahol Szikora Róbert és az R-GO Proletars állította fel a szezon nézőcsúcsát.

Szeptemberben, a békéscsabai sportcsarnokban adta a formáció az utolsó élő koncertjét.  30-án, a legnagyobb fellépésre egy segélykoncert keretében, a BS-ben került sor. A Proletars háromnegyed órát játszott, a dalok egy részét átdolgozva, ám fél-playbackről adták.

Utoljára az Erzsébet-gálán lépett fel a csapat, bár ketten már ekkor is hiányoztak a zenekarból. A hangulat egyre rosszabb lett, s lehetett rá számítani, hogy nem lesz újabb lemez. Szikora és Hollókői Lajos megírták a „Jessie” című dalt, amely nagyon jól sikerült.

Az 1990-es esztendő egy bejelentéssel kezdődött: eddig létezett a „proletár-korszak”.

Bemutatták a „Mire gondolsz, katona” című nótát, amely ismét kísértetiesen hasonlított a régről megszokott „csikidam”-hoz. Hollókői kilépett a zenekarból.

1990-1991 „Angyalbőrben”, Szikora R-Go
1990-ben Az Angyalbőrben című népszerű sorozathoz Szikora készítette a zenei anyagot, a Moho Sapienssel karöltve.

A „Mire gondolsz, katona” című dal lemezen is megjelent, sőt Kriskó László rendezésében klip is készült hozzá.

Szikora eközben a Hungartontól átigazolt a Rákóczi Kiadóhoz.

Az év eleji Popmeccsen szavazni lehetett az évtized muzsikusára, és a legerotikusabb előadóra. A közönség szavazatai alapján mindkét kategóriában Robi nyert,.

Megjelent az „Áll még a vár” című album, amely szorosan kapcsolódott az „Angyalbőrben”-hez. S dalok is szorosan kapcsolódnak a filmhez, aki nem ismeri a sorozatot, annak helyenként nehezen értelmezhetőek a sorok.

Szentmihályi „Michel” Gábor éppen elhagyta az Első Emeletet, így nem volt ellenére, hogy Róberttel dolgozzon tovább. A lemezre utolsóként felkerült „Egy kis rock” című felvétel már vele készült el.

Június 28-án, Boglárlellén egy fesztivál keretében lépett fel először Michel és Kovács Tamás (egykor a Casablancában játszott) a csapattal.
Giret Gabi visszatért és hozta magával Hrutka Róbertet (előzőleg a Kretens nevű punkzenekar tagja) ifjú gitáros barátját is. Merci – Ambrus Mercédesz – fotómodell volt, most táncossá avanzsálta a csapat. Tajmel Barbara Szikora unokahúga volt, s így vált gidává…

Az együttes neve a lemezborítókon Szikora R-GO-ként, a köznyelvben R-GO-ként forgott.

Szeptembertől indult a televízióban az Angyalbőrben sorozat. A második részben szerepelt az R-GO (Gábor dobolt, Ali billentyűzött, Róbert gitározott és énekelt) egy laktanyai buliban. A „Megy a sikát”, a „Mire gondolsz, katonát” és a „Júliát” adták elő, hatalmas sikerrel. Egy ország élvezte a dalokat és a sorozatot egyaránt.

A ’87-es máltai és a ’88-as curacao-i fesztiválgyőzelmeknek köszönhetően Róbert meghívást kapott – az MDJ Production jóvoltából – Los Angelesbe, hogy kelet-európaiként egyedül részt vegyen egy nagyszabású gálán, és ennek keretében átvegye a jutalmát. Maga a gálaest november 8-án a Wiltern Theater épületében volt. A rendezvény fővédnöke az Atlantic Records nevű lemezkiadó és sztárjuk, Little Richard volt.
Később egy német úriember jóvoltából – Klaus Schulz – egy hamburgi szerződés is kötetett a csapattal.

Ezt követően turnéra indultak a Moho Sapiens-el, akikkel az Angyalbőrben alatt dolgoztak együtt.

A Popfesztivál gáláján a zenekar is részt vett, s itt vehették át az „Áll még a vár” című korongért járó aranylemezt, amelyet később platina is követett.

A szeptember 28-án egy hamburgi koncertet adott a csapat, Klaus Schulz, a német üzletember úgy döntött, hogy az ottani háromnapos fesztiválra kiviszi az R-GO-t, amely ismét szép sikert ért el.

Ám már kezdett kristályosodni: innen nincs visszaút, ennek az R-GO-nak is véget vetett a belső viszály.

1991-1993: „Szikora és a fiatalok”
A „Csak nézem a szeretőm” című lemez videoklipjét ismét Kriskó László készítette, s az albumom megtalálhatjuk Tőzsér Attila nevét, aki egyértelműen a vérfrissítést jelentette Robi mellett.

Az Arany János Színházban időközben egy fellépést is összehoztak Robinak és a két gidának.

Szikorának ezekben az időkben nem volt szándékában fix zenekart alapítani, Tőzsérék segítették ki a színpadon.

Később azonban három fiatalemberrel szerepelt egy formációban, név szerint Tőzsér Attilával (billentyűs és hangszerelő), Csejtei Tamással (basszusgitáros) és Koszta Jánossal (dobos). Gitárosként ekkortájt ismét Hrutka Róbert szerepelt velük egy színpadon. Később Jülek Tamás (gitár) csatlakozott a zenekarhoz.

1992-ben, a szlovákiai Komáromban került sor az első élő fellépésre. Illés Melinda, Robi és Attila pártfogoltja is ezen a koncerten mutatkozott be.

Kató Zoltán alias „Kacor”szaxofonos nyáron csatlakozott a csapathoz.

Szeptember 6-án szomorú apropó miatt koncertezett a zenekar. Mindenki megdöbbenésére júniusban elhunyt Oláh Aladár, az R-GO egykori tagja.

Közben Szikora egy mozifilmben szinkronszerepet is kapott, pontosabban a „Wayne világa” című amerikai filmben, ahol Garthnak kölcsönözte a hangját.

1993. májusára elkészült a „Kalandorok, Csavargók” című album, amely ismét igencsak népszerű lett.

A zenekar Törökországba is elutazott, hogy Kriskó Laci vezetésével ismét egy műsorra való videoklipet vegyenek fel, illetve a „Ballag a katona” című dal rap-verzióját is rögzítették.

Az R-GO továbbra is népszerű és sikeres volt, ennek fényében ismét táborba hívták a lelkes rajongóikat. Ekkor született meg az R-GO videodiszkó ötlete is, amely arról szólt, hogy egy diszkóban első perctől az utolsóig csak olyan dalok szólnak, amit minden jelenlevő kedvel. Óriási siker volt…

1994-ben a „Szerelem az, amit annak érzel” című daluk klipváltozatával szerepeltek a klipfesztiválon. Majd ez követően a zenekar feloszlott.

1998 -…
1998. június 5-én nagysikerű emlékkoncertet adtak a Kisstadionban, újra dübörgött a csikidam és előkerültek a panamakalapok…

2001. április 7-én és 8-án egy remek hangulatú koncertet adtak a Körcsarnokban.

2003-ig kellett várni a rajongóknak arra, hogy ismét az R-GO-nak tapsolhassanak, ekkor ugyanis – november 27-én – a 20 éves jubileumi koncertjüket tartották.

2004-ben megjelent Csikidam című vadonatúj lemezük, amelyet 2005-ben az Amulett album CD változata követett.

2006-ban Retro névre hallgató albumuk látott napvilágot.

2007. elején Szikor Róbert Macskafogó névre keresztelt musicalja Pécs után a Budapesti Magyar Színházba is szép sikereket ért el.

A REAC futballcsapatának komponált dalt Szikora. A szöveget Hamza Zoltán, a hangszerelést pedig Krisz Rudi végezte a dalon.

A jubileumi, 25. R-GO évben Szikora Róbert-Életem és annak hordalékai címmel exluzív album jelent meg, több száz fotóval, Robi életének eddig fel nem fedett és ismert történeteivel. A könyv különlegessége, egy CD, amelyen Szikora 17 Number 1-ja eredeti formában található, úgy ahogy Robi szobájában az ihletett pillanatban megfogantak.

20 év után ismét új stúdióalbumon dolgozik a csapat, együtt az eredeti felállás. Az utolsó együtt készített albumuk a „Létezem” volt, amely a mai számításokkal mérve 32-szeres aranylemez lenne.

Május 10-én az Állatkertben, a Pálmaház teraszán tartottak exkluzív sajtótájékoztatót. A rajongókat is várták az alkalomra, egyetlen egy kikötésük volt csupán: csak az jöhet, aki talpig R-GO szerkóban jelenik meg, azaz jelvényekkel, sípzsinórral és kalappal „felfegyverkezve”.

Az R-GO Gidák meghívást kaptak a népszerű Fábry-showba, amelynek felvételére május 8-án került sor.

Lemezek:
R-GO (1983)
Amulett (1984)
Szeretlek is +nem is (1985)
Az Idő (1988)
Egy proletár Párizsban (1989)
Áll még a vár (1990)
Csak nézem a szeretőm (1991)
Best of R-GO (1991)
Kalandorok, csavargók (1993)
Eltitkolt dalok (1998)
Kisstadion koncert (részletek) (1998)
Kisstadion koncert (teljes) (1998)
Csikidam (2004)
Amulett CD (2005)
Retro (2006)

[2007.05.12.]

Kiadványok
stúdió
R-GO: R-GO (1994)R-GO: A nap szerelmesei (2007)
válogatás
R-GO: Retro (2006)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még