2024. június 21. | péntek | Alajos, Leila nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Edda Művek
 
Legutóbbi kiadványok
Inog a Világ (2012)
Átok és áldás (2009)
A szerelem hullámhosszán (2006)
Platina Sorozat - A '90-es évek legnagyobb slágerei (2005)
15. születésnap (1996)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Válogatás / több előadó: A 80-as Évek Magyar Slágerei - Karaoke DVD 2 (2006)
Válogatás / több előadó: Unplugged (2005)
Edda Művek: Edda Blues (1995)
Edda Művek: Szélvihar (1991)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Edda Sportarénában
Edda 25
MagyaRock az Arénában - Edda
Kapcsolódó cikkek
Edda Művek - 50 év koncert lesz a Papp László Arénában - jegyek itt
Pénteken újra Edda szól a kastélyban!
Gömöri Zsolt: „Ha egy dal egy szál zongorán meg tud szólalni, akkor igazi dal..”
Edda Művek koncert lesz a tévében hétfő este
Milliók kedvence ez a magyar dal 4. - már 1980 óta népszerű - ismered?
     
 
Edda Művek
Megalakulás: 1974.
Cím: Budapest,
Web: http://www.edda.hu
Aktív kapcsolat: Alapi István (előadó/zenész, 1987-), Csapó György (előadó/zenész, 1974-), Pethő Gábor (előadó/zenész), Zselencz László (Zsöci) (előadó/zenész, 1974-), Edda info (online), Pataky Attila (énekes, 1974-), Kicska László (basszusgitáros, 1991-), Mirkovics "Zserbó" Gábor (basszusgitáros), Béres „Free” Ferenc (billentyűs), Gömöry Zsolt (billentyűs, 1985-), Edda rajongói oldal (fan club)
Egyéb kapcsolat: Barta Alfonz "Talfi" (előadó/zenész, 1978-1983), Slamovits István (szólógitáros, -1983), Donászy Tibor (dobos, -1996)
 
     

Omega 

A kezdetek

1959-ben négy gimnazista, név szerint Kóbor János (ének), Laux József (dob), Varsányi István (basszusgitár) és Kovacsics András (gitár) együttest alapítot Ciklon néven. Eközben Benkő László (zongora), Láng Péter (szaxofon) és Künsztler Tamás (dob) létrehozza a Prófétát. E két formáció összeolvadásából alakult ki aztán az Omega '62. szeptember 23-án. Az eredeti felállás Benkő, Kóbor, Kovacsics, Künsztler, Varsányi. Künsztler helyére aztán Laux érkezett.

Énekelt velük Koncz Zsuzsa is, de nem sokkal később az Illéshez csatlakozott. '63-ban fellépnek az első beat fesztiválon. Koncz helyett ezután már Wittek Mari énekelte a külföldi slágereket. Láng Péter helyére Harmath László kerül, nemcsak szaxofonon hanem basszusgitáron is.

Az első kislemez

1964-ben csatlakozik Somló Tamás. '66-ban Wittek Mari elhagyja a bandát, és Kóbor János már egyedül énekel. Megjelenik első kislemezük is, a Paint it Black. Kiadnak még három kislemezt, szerepelnek az Ezek a fiatalok, illetve a Sárika Drágám című filmekben. Varsányit aztán Mihályi Tamás váltja a basszusgitárosi poszton.

Csatlakozik billentyűsként, zeneszerzőként Presser Gábor is. Egy sor kislemez lát napvilágot neki köszönhetően. 1968-ban a felállás tehát Presser, Benkő, Kóbor, Molnár György (szólógitár), Mihály, Laux.

Omega Red Star néven felléptek Angliában is. Az Omega első albuma - egyben az első magyar nyelvű beat lemez - „Trombitás Frédi és a Rettenetes emberek” címmel látott napvilágot. Eztán jött a Régi csibészek/Naplemente kislemez nem kis népszerűséggel társítva, majd a kultikus „10.000 lépés” című album.

Világhírnév

A 10.000 lépés és a Gyöngyhajú lány című számok Európa-szerte az Omegára terelték a figyelmet. Többször is felléptek külföldi fesztiválokon. Napvilágot látott aztán két kislemez (Ballada a fegyverkovács fiáról/Snuki; Sötét a város/Ülök a hóban) majd a harmadik album, az Éjszakai országúton.

1971-ben jön a nagy beat-robbanás, melynek eredményeképp Presser kiválásával létrejön az LGT, az Omegát pedig nemcsak Presser, hanem Laux és felesége, a szövegíró Adamis Anna iis elhagyta. A dob mögé így Debreczeni Ferenc került, a billentyűk mögött pedig csak Benkő foglalt helyet. Ekkor az öttagúra csökkent csapat a hard rock irányába vette az utat.

Prágában, Bécsben, Párizsban és Helsinkiben léptek fel, illetve kiadtak egy kislemezt Hűtlen Barátok/200 évvel az utolsó háború után, és 1972-ben egy nehéz körülmények közt született LP-t is, az Élő Omegát. 1973-ban aztán kijön ötödik, cím nélküli stúdióalbumuk. Egyben felfedezi őket a német producer, Peter Hauke.

Ebben a korszakban külföldi népszerűségre tesz szert az Omega. Kijön hatodik stúdióalbumuk is Nem tudom a neved címmel. 1977-ben jött az Időrabló album, amely külföldön Time Robber címen látott napvilágot. A korongból több mint 1 millió fogyott. Az ezt követő évben kiadták a Csillagok Útján nagylemezt. '79-ben aztán jött a Gammapolis is.

A csendes korszak

Az 1980-as évek a nyugalom és béke jegyében teltek, nyári turnéjukra vitték a Beatricét és a z LGT-t is. Leszerződnek aztán a Warnernél két lemez erejéig, a kiadó azonban a második lemezt már nem jelenteti meg, ugyanis az 1981-es Working és magyar megfelelője nem aratott hatalmas sikert. 1982-ben kiadták a XI-et, amely ismét más stílust képviselt az Omegától megszokottól. 1986-ban jött a Föld árnyékos oldalán, amit '87-ben a Babylon követett.

1987-ben az együttes 25. születésnapján jubileumi koncertet tartott a Kisstadionban, ezután viszont csendesen visszavonultak. Hivatalosan nem oszlott fel a csapat, viszont nem is tevékenykedtek. 1994 őszén álltak újra színpadra, szakadó esőben, 70 ezer ember előtt.

A koncertet követően felvették a Trans And Dance című lemezt, amelyre Presser két dalt is írt. Hollandiában is kiadták a korongot, Kóbor helyett az éneket Edwin Balogh szolgáltatta.   

'98-ban megjelent az Egy életre szól stúdiókorong. 1999-ben felléptek a Népstadionban, 2001-ben aztán újra, Szuperkoncert címmel. 2004-ben koncertkörútra indultak, ez volt a Napot hoztam, csillagot.

2006-ban, valamivel a tervezettnél később látott napvilágot az Égi jel: Omega album. 2007-ben a csapat fennállásának 45. évfordulóját ünnepelte. A zenekar ma is aktívan koncertezik, itthon és külföldön egyaránt.

2012-ben az 50. évfordulóra megjelenik az új, a 17. stúdióalbum is, öt évvel a legutóbbi anyag, az Égi jel után. A címe várhatóan Red Planet-X lesz.

- zsu - 

[2012.02.17.]

Kiadványok
stúdió
Edda Művek: Szélvihar (1991)Edda Művek: 15. születésnap (1996)Edda Művek: Átok és áldás (2009)Edda Művek: Inog a Világ (2012)
válogatás
Edda Művek: Platina Sorozat - A '90-es évek legnagyobb slágerei (2005)Edda Művek: A szerelem hullámhosszán (2006)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még