2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ákos turné csúcspont a Syma-ban
Ákos megosztotta az embereket a Volton - képes beszámoló a második napról
SZINes beszámoló, SZINes élményekkel
Szép emlékek a sitkei rocfesztiválról - fotókkal
Képgalériák
Ákos interjú illusztrációk
Kapcsolódó Kiadványok
Ákos (Kovács Ákos): Még közelebb - DVD 1
Kapcsolatok
Ákos (Kovács Ákos)

Rock és menzai bukta - interjú Ákossal

Beszélgetés egy pohár bor mellett Ákossal a hitről, munkaszeretetéről, legújabb koncertlemezéről és még megannyi másról.

A találkozás

Egyikünk sem volt könnyű helyzetben. Én azért, mert aligha akad a magyar zenei palettán még egy olyan személy, akiről illetve akivel ilyen sokan beszéltek volna az elmúlt években. Ez persze érthető, ha valaki negyvenhez közeledvén kiérdemelte a „kultikus” jelzőt, harmincnál is több albumra tekinthet sajátjaként és koncertek százain keresztül jutott egyre közelebb és közelebb rajongóihoz. Márpedig ha valakinek ennyi mondanivalója van, azt érdemes kérdezni. És érdemes meg is hallgatni, mit is mond valójában. Ha így teszünk, talán meg is érthetjük őt magát, nem azt, amit mögé-, vagy eléképzelünk.

Neki pedig azért volt nehéz, mert – ahogy maga is megfogalmazta –, ha valakit ennyiszer beszéltetnek, az minden szót kibeszél magából... Mindezek dacára természetesen éltem a lehetőséggel, hogy magam cizellálhassam tovább az évek óta alakulóban lévő képemet róla. Reméltem, hogy vágatlanul és közvetlenül, torzításmentesen hallva szavait még közelebb kerülhetek a művészhez. Még inkább az emberhez...

A Kos

Kezdjük egy kis játékkal. Szeretném leszögezni, hogy nem vagyok horoszkóp-függő, de fényévenként egyszer én is elragadtatom és szórakoztatom magam egy-egy horoszkóp elolvasásával. Az itt következő játéknak az alapötlete akkor született, amikor az Ákossal tervezett beszélgetés könyvtárát létrehoztam a számítógépemen. Régi felhasználó lévén, a max. 8 karakterből álló, ékezetek nélküli nevekhez szoktam. Ezért most is az AKOS nevet adtam a könyvtárnak, majd rögtön jót mosolyogtam magamban. Az érdekesség kedvéért utánanéztem, mikor is született. A mosoly továbbra sem hervadt le az arcomról : tényleg kos. „A” kos. Ezek után adódott az ötlet, hogy megkérdezzem, mennyiben tud azonosulni a jegy jellemzőivel.


„Minden kezdetben egy önmegmérettetési aktust lát. Számára minden akadály egyértelmű kihívás, megméretés, tehát gondolkodás nélkül belevág. Ő csak győzhet. El sem tudja képzelni, hogy esetleg le is győzhető. Nem hátrál meg semmi elől.”
Ákos: Stimmel.

„Nem ismer kétséget önmagában, hiszen arra született, hogy bizonyítson. Egyik alapelve, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.”
Ákos: Ismerek kétséget magamban, nem is keveset. Van bennem bizonyítási vágy.

„Mindennek elébe megy. Képtelen várni. Ahogy a legtöbb asztrológiai könyv írja, fejjel megy a falnak.”
Ákos: Jórészt igaz.

„Élete örök száguldás, rohanás. Ezeknek a szavaknak: higgadtság, türelem, kitartás, megértés, tolerancia, értelmét nem fogja fel, hiszen nem képes várni. Egész élete olyan, mintha el akarna késni valahonnan, ezért dupla erőbedobással rohannia kellene, hogy le ne maradjon valamiről.”
Ákos: A kitartást jól ismerem, apaként pedig a gyerekeim gyakoroltatják velem a türelmet, a megértést. Ha nem volna bennem higgadtság, az sok embernek lenne nagyon rossz.

„A Kos nem ismer félmegoldásokat.”
Ákos: Ismerek félmegoldásokat, csak nem szeretem őket.

„Ha valakit barátjává fogad, azért képes tűzbe menni. Áldozatot nem a dolog joviális aspektusáért hoz, hanem azért, mert ez így természetes.”
Ákos: Valami ilyesmi.

„A kos számára a legfontosabb, hogy bebizonyíthassa: vezetésre termett, s hogy mindenütt, minden helyzetben meg tudja állni a helyét. A mindennapi harcban magáért a harcért, magáért a tevékenységért csinálja az egészet. Az élet különböző helyzeteiben láthatjuk, hogy amit el akar érni, azért óriási harcot folytat, de amikor elérte, már nem igazán fontos számára.”
Ákos: Maradéktalanul igaz.

„Lénye gyermekien tiszta, semmi ravaszság, semmi szerepjátszás. Elve az, hogy győzzön az erősebb. Egy eszméért, barátságért, egy nagy tettért képes akár az életét is feláldozni. Ellenségeivel szemben csak addig kíméletlen, míg a harc tart, de rögtön elfogadja a békejobbot, ha a másik megadja magát.”
Ákos: Jó lenne, ha így lenne. Lehet reménykedni.

„A dolgokat olyanoknak látja, amilyenek, és nem hajlandó belemagyarázni, sem az ilyen magyarázatokat elfogadni.”
Ákos: Igen, ezért hívják a magunkfajtát csökönyösnek.

„Legyen akár nő, akár férfi, számára a legfontosabb, hogy a partner elismerje őt, felnézzen rá. Szeret hódítani, és a házasságban akkor ügyes a házastárs, ha mindig lehetőséget ad a Kosnak, hogy újból meghódíthassa.”
Ákos: A házastársam is Kos, tehát nincsenek unalmas hétköznapjaink.

„Gyerekét nagyon szereti, sokra tartja és sokat vár tőle. Igazán akkor él a Kos szülő, ha a gyermeke hasonló, mint ő, kicsattan az egészségtől, dinamikus és tevékeny.”
Ákos: Pont ezt a langyos általánosítást nem szeretem a magazinszintű horoszkópokban. A gyerekeit mindenki szereti, sokat is várunk tőlük, szeretjük, ha egészségesek.

- E „játék” befejezéseként szeretném megkérdezni, milyen viszonyban állsz az asztrológiával illetve a horoszkópokkal? Már ha egyáltalán lehet viszonyról beszélni köztetek... 
- A horoszkóp sokáig érdekelt, aztán megértettem, hogy nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani neki. A jóslatokkal mindig az a baj, hogy ha megismeri őket az ember, akkor mindig a beteljesítésért vagy annak ellenében él, ahelyett, hogy csak élne.

[2007.11.23.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még