2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Linkek
Hallagsd a Jazzyt
Jazzy Colors
Kapcsolódó cikkek
A Párizsi Magyar Intézet pályázata
Kodály Zoltánra emlékeztek a párizsi Fehér éjszakán
L'ecso: Francia sanzonok, himnusz és háttérdalok
Kapcsolatok
Ifj. Szakcsi Lakatos Béla
Legnépszerűbb csengőhangok

Véget ért a Jazzcolors Párizsban -  remekeltek a magyarok

A hétvégén ért véget Párizsban az 5. Jazzycolors Fesztivál Daniel Humair svájci-francia dobos védnökségével és magyar fesztiváligazgatóval, 14 párizsi kulturális intézet - a cseh, az észt, a finn, a japán, a katalán, a koreai, a lengyel, a litván, a magyar, a román, a svájci, a svéd, a szerb és a szlovák centrum - társszervezésében.

Öt évvel ezelőtt Michael Wellner-Pospísil, a párizsi Cseh Kulturális Intézet korábbi igazgatója kilenc intézetigazgató-társával úgy gondolta, hogy a 63 milliós Franciaországban a kisebb nemzetek sajátos, sokszínű kulturális életére csak összefogva hívhatják fel a figyelmet. Így született meg a Jazzycolors fesztivál, amelynek élére az idei, jubileumi ötödik évben a részt vevő tizennégy nemzet magyar igazgatót választott Derdák András, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója személyében. Ezáltal idéntől Magyarország már egy nemzetközi párizsi jazz fesztivállal is büszkélkedhet!

Idén november 19-30. között immár tizennégy ország képviselői, hat helyszínen, tizenhat koncerttel mutatták meg franciáknak, hogy mekkora hatással vannak a dzsessz világára a különféle kultúrák. A fellépők között volt többek között a huszonhárom éves korára világszerte ismert svéd Fredrika Stahl, a szlovák Tariska-Krajnak szaxofon-zongora duó, a román etnojazzt játszó Trigon.

Ketten képviselték hazánkat

A programsorozatban hazánkat kivételesen ketten is képviselték: Gadó Gábor Párizsban élő gitáros a fővédnök Daniel Humair meghívására lépett fel, a Naketina-Different Bop Session zenekar pedig - a stafétabot átvételét megköszönve - a Cseh Kulturális Központban a magyarok képviseletében mutatkozhatott be.

A 2005-ben alakult, saját kompozíciókat és magyar népzenei gyökerekből táplálkozó feldolgozásokat dzsessz improvizációkkal, autentikus roma népzenével ötvöző zenekar vezetője Szakcsi Jr. (ifjabb Szakcsi-Lakatos Béla) a legendás Szakcsi zongorista-dinasztia egyik legifjabbja. A zenekar tagjai a Magyar Rádió különböző hangszereken évről-évre meghirdetett jazz tehetségkutató versenyek ifjú győztesei. A teltházas koncertek a francia média figyelmét is egyre jobban felkeltik, a koncertekről szinte valamennyi rádió és újság beszámolt.

Még javában tartott a fesztivál, amikor kiderült, hogy a szervezet újabb taggal bővül: a friss fesztiváligazgató meghívására jövőre már Dánia is részt vesz az egyre rangosabb jazzfesztiválon, de várható, hogy Németország is csatlakozik a sikeres rendezvénysorozathoz.

-zene-hu-

[2007.12.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még