2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Párizsi Magyar Intézet
Kapcsolódó cikkek
Borbély Mihály és a Mirrorworld a Baltikumba utazott
Kiállítással emlékeznek Kodályra
Kapcsolatok
Borbély Mihály
Borbély Műhely
Komolyzene
Kodály Zoltán
Legnépszerűbb csengőhangok

Kodály Zoltánra emlékeztek a párizsi Fehér éjszakán

Kodály Zoltánra emlékeztek Párizsban – zenével és tánccal.

Borbély Mihály zenekara, a Borbély Műhely szaxofonnal, klarinéttal, tárogatóval, furulyával, kavallal, fujarával és okarinával már kijárta saját útját a Kárpát-medence zenei ösvényein – az elmúlt szombaton a Fehér éjszakában (Nuit Blanche) is utat vágott magának. Ezen az éjjelen (ahogy Magyarországon a Múzeumok éjszakáján), a Franciaországban működő kulturális közintézmények – önkéntes alapon – ingyen és nyújtott nyitva tartással várják a látogatókat. A Párizsi Magyar Intézet (PMI) is részt vett a rendezvénysorozatban.

Hagyományos párizsi esemény

Párizs kulturális ügyekért felelős polgármester-helyettese 2002-ben azt javasolta, hogy az év egy éjszakáját szenteljék a kortárs művészeteknek. Legyen a metropolisban egy olyan éjjel, amely alatt „vándorútra kel az ország”, egyik helyről a másikra látogat a lakosság, amikor művészet és közönség egymásra találhat. Amikor a városi terek valóban közösségi térként működhetnek, amikor hajnalig pezseg a (kulturális) élet, amikor ötletek sokasága kínál szórakoztatást és esztétikai élményt: olyan kulturális kalandot, amely egyszerre könnyed és elmélyült, izgalmas és tartalmas.

Azóta Párizsban minden októberben van egy úgynevezett Fehér éjszaka – idén éppen 6. alkalommal. Ezen a szombaton, október 6-án, este héttől másnap reggel hétig Párizs-szerte folyamatosan zajlottak az érdekes események: a Pompidou központ kiállításaira hajnali egy óráig engedték be a látogatókat, a Châtelet Színházban a Magyarországon is jól ismert Michel Gondry filmjeit vetítették, a Villemin téren táncosok parádéztak, a Madeleine templom mellett multimédia installációba botolhattak az arra járók.

Hangversennyel emlékeztek Kodály Zoltánra

A Szajna túlpartján a Párizsi Magyar Intézet patinás épületében különleges, egyszeri koncertre került sor: Borbély Mihály zenekara, a Borbély Műhely – Szabó Dániel (zongora), Szandai Mátyás (nagybőgő), Baló István (dob) –, Kántor Balázs (cselló) vendégeskedése mellett adtak Kodály emlékműsort. Az idén 125 éve született és éppen 40 éve elhunyt Kodály Zoltán gyűjtéseiben, tanításaiban a magyar mellett szlovák, román, szerb, horvát és még sok más zenei áramlat találkozott egymást gazdagítva. Borbély Mihály és zenésztársai szombati koncertjükön ezt a változatosságot, különbözőséget és azonosságot igyekeztek megmutatni a franciáknak a komolyzene, a kelet-európai népzene és a modern dzsessz szöveteit összedolgozó átirataikkal.

A hangversenyt követően DJ Lee n’Gum (Vajna Balázs) szettjeire rophatták a betérők. A Tilos Rádió elnökségében is dolgozó DJ régi magyar slágereket mixelt mai zenévé, és a saját maga által összeállított VJ képekkel segítette átélni a sajátos magyar ízt a megnyert Franciaország-Új Zéland rögbi meccs után betérő boldog franciáknak.

-Párizsi Magyar Intézet-

[2007.10.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még