2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Elbúcsúztatták B. Nagy János operaénekest
Kapcsolatok
B. Nagy János
Komolyzene

Ismét elnémult egy csodás hang

Még alig kezdődött el az új esztendő, amikor rossz hírrel kell jelentkeznünk. Gyászol a magyar énekes - társadalom és a Magyar Állami Operaház is. B. Nagy János, 2007 december 22-én, életének 68. életévében átadta lelkét a Teremtőnek és csodás hangja ma már az égi kórusokban és színpadokon zeng.

B. Nagy János elismert és kiváló művész, amelyről számos elismerés is tanúskodik, amely pályáját jellemezte. Kossuth-díja,s Érdemes Művész, Liszt-és Optimus díjas magánénekes a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművész címekkel is kitűntették az énekest.

Operaházi búcsúztatójára január 11-én, délelőtt 11 órakor az Operaház előcsarnokában került sor, majd aznap 14 órakor a Fiumei úti temető nagyravatalalozójában búcsúztak tőle szeretettei, kollegái és tisztelői. A művészt a református egyház szertartása szerint helyezik örök nyugalomra.

János nagy érzelmeket kifejező operahősök hosszú sorát játszotta el az alatt a több mint három és fél évtized alatt, amelyet magyarországi és európai operaházakban eltöltött.

Pályafutása a Honvéd Művészegyüttes férfikarában kezdődött, ahol hamar felfigyeltek olaszos hangjára. Egy külföldi meghívásnak eleget téve átigazolt az állami népi együtteshez, majd néhány esztendővel később próbaéneklésre érkezett az operaházba.

Egy ilyen meghallgatást követően ösztöndíjas szerződést ajánlottak neki, amelynek köszönhetően Bizet Carmenjében Don Joséként rögtön egy kiemelkedő tenor szereppel bízták meg, és debütálhatott a színpadon.

A határontúl is ismert volt

Tehetségét nem csak szűk környezetében és hazájában ismerték el, hanem neve határainkon túlra is eljutott, köszönhető ez annak is, hogy a világhírű Tito Gobbi nyári akadémiáján is sikerrel szerepelt.

Az 1960-as évek különösen emlékezetesek lehettek a művész számára, ugyanis akkortájt olyan híres karmesterek, mint Giuseppe Patané és Lamberto Gardelli alkottak a Magyar Állami Operaházban. Ekkor a nagy bemutatók tenor főszerepeit B. Nagy Jánosra bízták, főként Verdi és Puccini műveiben.

Külföldi pályájához meg kell említeni a düsseldorfi Rajnai Operában való vendégszereplését is, emellett pedig hívta több német dalszínház is. A Magyar Állami Operaház magánénekesei által alapított Optimus-díjat elsőként vette át 2006-ban. (forrás: okm.gov.hu)

A Zene.hu ez úton fejezi ki részvétét B. Nagy János családjának, szeretteinek, kollégáinak, tisztelőinek és mindenkinek, aki ismerte.

Emlékét kegyelettel és tisztelettel őrizzük!

– Zene.hu –

[2008.01.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még