2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ismét elnémult egy csodás hang
Kapcsolatok
B. Nagy János
Komolyzene

Elbúcsúztatták B. Nagy János operaénekest

Elbúcsúztatták pénteken a Magyar Állami Operaházban B. Nagy János Kossuth- és Liszt-díjas operaénekest. A művészt a dalszínházi búcsúztatás után, szűk családi körben temetik el Budapesten.

B. Nagy János, a dalszínház örökös tagja és mesterművésze 2007. december 22-én, hosszú betegség után, életének 68. évében hunyt el.

A Magyar Állami Operaház előcsarnokában fölravatalozott B. Nagy Jánostól először Molnár András magánénekes búcsúzott. Fölidézte, hogy milyen bátorító volt B. Nagy János mellett ifjabb pályatársként színre lépni. Nemcsak a közönség, hanem a társulat kedvence is volt, a magánénekesek által alapított Optimus-díjat elsőként neki ítélték oda 2006-ban. 

 Emlékeztetett arra, hogy az 1960-as években híres karmesterek nagy olasz zenedrámák, Verdi és Puccini műveinek tenor főszerepeit B. Nagy Jánosra bízták. Szenvedélyes érzelmeket kifejező operahősök hosszú sorát játszotta el az alatt a több mint három és fél évtized alatt, amelyet magyarországi és európai operaházakban eltöltött.

Gond nélkül tudta a legnehezebb áriákat megszólaltatni

Kovács János első karmester arról beszélt, hogy B. Nagy János "Stradivarija", a két hangszalagja hibátlanul működött, csak a testi bajok akadályozták abban, hogy színpadra lépjen. Gond nélkül tudta és szerette a legnehezebb áriákat megszólaltatni. 

Ezzel a csodálatos orgánummal a tenorista örökre beírta nevét a magyar operajátszás történetébe - hangsúlyozta Kovács János. 

B. Nagy János Pocsajon született 1940. július 9-én. Tanulmányait 1961-től 1965-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte Kerényi Miklós György növendékeként. Bár a zeneakadémiát nem végezte el, tehetségére itthon és külföldön is felfigyeltek. Pályája a Honvéd Művészegyüttes férfikarában kezdődött 1963-ban, ahol hamar felfigyeltek olaszos hangjára. 1967-től 1971-ig az Állami Népi Együttes tagja, 1971 óta az operaház magánénekese volt. Don José (Bizet: Carmen) szerepében debütált. Főbb szerepei között volt Oronte (Verdi: A lombardok); Macduff (Verdi: Macbeth); Pollione (Bellini: Norma); André Chénier (Giordano); Ernani (Verdi); Don Carlos (Verdi).

(MTI)

[2008.01.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még