2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Szabó P. Szilveszter
Budapesti Operettszínház
Legnépszerűbb csengőhangok

Szabó P. Szilveszter: "Nem vagyok búskomor, nagyon is jól értem a tréfát."

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt január 1-jén! - Ezen a napon született Szabó P. Szilveszter, a Budapesti Operettszínház társulatának kiváló művésze.

Ma Fruzsina, Álmos, Vazul, Eufrozina, Tóbiás napja van.

Még szinte ki sem ürültek az újesztendőt köszöntő pezsgőspoharak, máris kezdetét veszi egy szintén jelentős ünnep. A Budapesti Operettszínház népszerű művésze, Szabó P. Szilveszter ugyanis közvetlenül a névnapja és az óévbúcsúztató után fújhatja el a gyertyát a születésnapi tortán.

„A szüleimmel sokáig külön-külön megtartottuk mind a két ünnepet, így mindig két ajándékot kaptam” – mondta a színész. „De idővel sajnos ez elkopott” – tette hozzá mosolyogva. „Viszont a születésnapi meglepetésemet mind a mai napig 0 óra 20 perckor veszem át.”

A művészt az elmúlt két esztendőben a színpadon érte a bűvös pillanat, amiről kollégái és barátai méltó módon meg is emlékeztek: miközben az Elisabeth című darabban általa játszott Halál - karakter maszkját viselve előadták a Végső táncot, tortával köszöntötték fel a meglepett színészt.

„Tulajdonképpen a születésnap számomra egy jóval meghittebb, családiasabb, magányosabb ünnepnek számít” – mondta Szabó P. Szilveszter. „Ennek ellenére nagyon jól esett a váratlan megemlékezés.”

Eseménydús volt a tavalyi esztendő

A művész december 30-án, a Rómeó és Júlia 300. előadásán állt az óesztendőben utoljára a közönség elé, így ezúttal családi körben köszönt rá az év első napja, s végre úgy telnek majd az ünnep pillanatai, ahogy azt ő igazán szeretné. Most először pedig már egy új jövevény is részt vehet a jeles eseményen - hisz mint tudjuk, a színész február óta apuka.

„Az elmúlt év legjobb termése a kislányom” – mondta büszkén Szabó P. Szilveszter, mikor a 2007-es esztendő legemlékezetesebb pillanatairól faggattam. Persze szakmai szempontból is változatos időszak áll mögötte, ugyanis a musical világától kicsit elkalandozva operettekben is alakított főszerepet - láthattuk őt a Párizsi élet (Bobinet) és a Víg özvegy (Nyegus írnok) című darabokban.

Megtestesült álmok

Szabó P. Szilveszter – két év kihagyással – 1996 óta játszik Budapesti Operettszínház társulatával. A Mátészalkáról származó művész eredetileg orvosi pályára készült, ám a felvételi után mégis inkább a színészmesterség mellett döntött és felsőfokú tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte el.

„A felmenőim közt sok az orvos, így eleinte volt egy kis vita emiatt” – magyarázta. „De igazából a családunkban több bújtatott művész is van. Dédapámnak saját színháza volt Erdélyben, a Sarkadi Kabaré, édesapám szobrászkodik és képeket fest, a nővérem pedig földrajz-rajz szakos tanárként szintén rendszeresen vesz ecsetet a kezébe. Talán ezért is ápolják és nézik el nekem, hogy a színészetet választottam. Mintha a meg nem valósult álmukat látnák bennem.”

S hogy vajon miféle titkos vágyak várnak még arra, hogy Szabó P. Szilveszter által testet öltsenek, erről is beszélgettem a sokoldalú művésszel, akiről - amellett, hogy szívesen készít fából szobrocskákat, illetve már egy novelláskötete is megjelent - az is kiderült, hogy az évad vége felé – két év kihagyás után - ismét tanít majd a Budapesti Operettszínház Broadway Stúdiójában.

Szívesen rendezne színdarabokat

Eredetileg prózai színésznek készültem. Most sem tartom magam énekesnek, a zenés darabokban inkább csak dallammal kísérem a szöveget” – magyarázta. „Éneklés közben folyamatosan az érthetőségre törekszem, így a tanítványaimnak is mindig azt tanácsolom, hogy miután kiválasztanak egy dalt, előbb próbálják elszavalni, hogy megértsék, miről szól maga a szöveg.”

A színész – nagy örömére – tanárként a szakma más területein is kipróbálhatta magát. A Broadway Stúdió falai közt mélyebben is elmerülhetett a rendezés és a forgatókönyvírás rejtelmeiben, írt már színdarabot francia sanzonokra és egy 26 perces játékfilm forgatókönyve is az ő nevéhez köthető.

„Őszintén szólva vonz a másik oldal, a rendezés világa. Tulajdonképpen már gondolkoztam azon, hogy melyik darabot rendezném szívesen. A történet egy férfi színészről szól, aki mivel sehogy sem boldogul, női ruhába bújik.” – mondta a művész. Ám, hogy az ötletből mikor lesz színdarab, arról még semmi biztosat nem tudott mondani.

Azt viszont elárulta, hogy tavasszal valószínűleg megjelenik egy lemez, melyet három társával közösen készítenek - és ami valóban különlegességnek számít, hogy ezen az albumon nem musical slágereket, hanem saját dalaikat éneklik a népszerű előadók.

A művész palettája nagyon is sokszínű

A készülő albumon szereplő szerzemények tematikailag egy-egy évszak köré csoportosulnak - Szabó P. Szilveszter az őszről énekel majd.

„Nagyon szeretem az őszt, mert olyan csalóka és közben telis-tele van gyönyörű színekkel” – magyarázta a színész, akit sokan – téves megítélésből - meglehetősen zárkózott személyiségnek titulálnak. „Egyáltalán nem vagyok búskomor, nagyon is jól értem a tréfát.” – nevetett. „Épp ezért áll hozzám annyira közel például a Szépség és a szörnyeteg című musical, mert abban a rajzfilm és a valóság közt lebegve lehet bolondozni is egy kicsit. Bár sokan azt hiszik, de nem vagyok pesszimista sem. Egyszerűen csak megpróbálom szétválasztani a színház és a magánélet szféráját. A színpadi munka számomra az értékteremtést jelenti, ahol művészként teszem a dolgomat. A tapsrenddel azonban mindez megszűnik és a kapun kilépve már csak a család létezik számomra, ami szent és sérthetetlen. Talán ezért tűnik úgy, hogy zárkózott vagyok.”

A közös kiadvány mellett pedig 2008-ban egy új darabban is színpadra lép Szabó P. Szilveszter. Július 25-én Szegeden, a Dóm téren találkozhat vele a közönség, a Szentivánéji álom című wordmusical ősbemutatóján.

- Pogonyi Nóra -


Január elsején történt:

Események:

1982. Megtartották Stockholmban az utolsó ABBA-koncertet.
2002. Eric Clapton és Melia McEnery házasságkötése

Született:

1892.
Radnai Miklós zeneszerző.
1900. Xavier Cugat zenész, a rumba királya
1940. Sáry László zeneszerző
1944. Peter Tosh jamaicai reggae zenész
1947. Polgár László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész
1953. Koessler János zeneszerző, zenepedagógus, karnagy, orgonista
1954. F. R. David francia énekes
1974. Szabó P. Szilveszter, a Budapesti Operettszínház musicalszínésze

Elhunyt:

1782. Johann Christian Bach zeneszerző
1972. Maurice Chevalier Oscar-díjas francia színész, sanzonénekes

[2008.01.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még