2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Jambalaya által képviselt irányvonal nem retro
Egy ütős ötös fogatot képzelt el
Kapcsolatok
Jambalaya
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Jambalaya - élő koncertfelvétel
[2008. január 6.
vasárnap 19:00]

"Nívós külföldi fesztiválon játszani mindig nagyon nagy élmény" - interjú a Jambalaya-val

Az előző két interjúban a New Orleans-i zenét, mint önálló műfajt mutattuk be az olvasóknak, valamint egy kicsit a különféle zenei stílusok között kalandoztunk, majd a Jambalaya zenei pályájáról, munkásságáról beszélgettünk. Jambalaya gyorsan ívelő pályája irigylésre méltó, ezért a zenekar alakulástól napjainkig elért sikereiről és jövőbeli terveiről essen pár szó most.

- A Jambalaya első éves fennállása alatt szép eredményeket ért el. Számos fellépés van a hátatok mögött, de egy éves volt a zenekar 2006-ban, amikor megjelent az első korong. Hogyan készült?
- Gyakorlatilag az alapítástól kezdve készítettünk felvételeket. Sőt, az alapítást azzal kezdtem, hogy fölhívtam a tagjelölteket és lekötöttem egy pár napot egy hang stúdióban. Mindegyik zenekartag profi zenész. Úgy éreztem, hogy egy sikeres induláshoz hatékony kezdés kell. Nem volt összpróba az első felvételek előtt, így például Qka a trombitásunk és Fifi a dobosunk előbb játszottak közös felvételen, még mielőtt személyesen is megismerték volna egymást. Nyáron elkezdtünk koncertezni is, ősztől pedig, folytattuk a felvételek készítését, így a 2006-os megjelenésig, szinte folyamatosan dolgoztunk a lemezen.

- Miért pont „I Just Wanted To Say” a címe?
- Az albumon szereplő - sorrendben utolsó- szerzemény lett a címadó. Számomra különösen fontos ez a dal, mert az Édesapám emlékére írtam.

- A lemezen 6 feldolgozás és 6 saját szerzemény hallható. A saját szerzemények követni látszanak a képviselt zenei stílust. Kik voltak az ihletők?
- Nagyon örülök, ha így látod. Célunk volt ugyanis, első lépésként, bemutatni a stílust. Szándékosan törekedtünk egységes hangzásra, egyúttal változatos anyag létrejöttére. Nem akartam, hogy a saját dalok külön váljanak ettől az elképzeléstől. Az ihletők, pedig a stílus - már korábban említett - kiváló New Orleans-i képviselői. Fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy nincs kifejezett hangszerelési, vagy egyéb trükk, amit egy az egyben követnénk. Ez is a saját hangzás, a „Jambalaya Sound” kialakulásának igen fontos részét képezi. Úgy érzem ez a hangzás az egyik fontos vonzerőnk

- Zeneileg hogyan tudnád jellemezni a lemezt? Hangszerelés?
- Olyan anyagra törekedtünk, ami élőben is előadható, és - ahogyan már említettem - képes a műfaj hiteles bemutatására. Öt vendégművészünk pedig: Kasza Nándor- harsona; Rózsa István- tuba; Sántha Gábor- gitár; Bódis Anikó és Pintér Mónika- vokálok voltak.

- A Jambalaya-nak van küldetés tudata? Gondolom, az mindenképpen megemlítendő, hogy csak és kizárólag élő fellépést vállal a zenekar. - Van, ahogy az egyes zenészeknek külön-külön is. És vannak terveink, rövidebb-hosszabb távú céljaink és álmaink. Jó érzés megvalósítani ezeket lépésről lépésre, hogy minél professzionálisabb módon teljesíthessük a küldetésünket.

- 2007-ben a Gundel Művészeti Alapítvány jelöltje volt a zenekar. Mi alapján választottak Benneteket a jelöltek sorába?
- Igazán jól esett és őszintén megtisztelő érzés volt, hogy valaki/valakik figyelik a munkánkat. Első lemezünk alapján kaptuk a jelölést olyan kiváló művészek mellett, mint Berki Tamás és a Quimby zenekar. Indoklásként ebben a kevésbé ismert műfajban - rétegzenében - elért eredményünket méltatták.

- Ha jól tudom szintén még idén elindult a zenekar külföldre is? Mik a tapasztalatok? A XIX. Gronau-i Jazz Fesztivál hivatalos dala egy Jambalaya nóta lett. Könnyebb külföldön, mint itthon?
- Nívós külföldi fesztiválon játszani mindig nagyon nagy élmény. Úgy gondolom külföldiként idelátogatni is, az lehet. Azért persze Németország az Németország. Nagyon jól éreztük magunkat, három koncertet is adtunk és a főszervező úgy búcsúzott, hogy legyen legközelebb… A koncertek hatására holland fesztiválok szervezőivel is tárgyalásokba kezdtünk.

- Ha igaz a hír, egyszerre kettő lemezen dolgozik a csapat. Beszéljünk először Merlin koncertfelvételről. Mi is lesz január 6.-án?
- A Merlin Színház színpadára varázsoljuk a Mardi Gras hangulatát. A Jambalaya karneválja Vízkeresztkor mindenkinek maradandó élményt nyújt, aki megtisztel bennünket a jelenlétével. A koncerten öt vendégművésszel egészülünk ki, közülük hárommal szinte az egész koncert erejéig. Ezen tiszteletbeli tagjaink: Kollmann Gábor- tenor és baritonszaxofon; Sántha Gábor- gitár, vokál; és Varga Livius- ütős hangszerek, rap. Két sztárvendégünk, pedig a koncert utolsó hányadában csatlakozik majd hozzánk: Szabó Tamás- szájharmonika; és Fritz József- klarinét. Meglepetés vendégünk is lesz, akinek csak a művésznevét árulhatom el: Jewel From Rhyme And Reason.

Kiemelkedően fontosnak tartom, hogy egy zenekar, vagy bármilyen produkció feltétlen törekedjen változásokra, ha új lemezt készít. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne készülhetne egymás után két stúdió album, vagy hogy albumonként műfajt kellene váltani. Jelentős hibának tartom azonban, amikor egy zenei anyag klónozódik, az egyszer már jól bevált ötletek így csak egy silányabb másolathoz vezethetnek. Véleményem szerint nem csak fel kell vállalni a változásokat, hanem a változások nyomán kell továbblépni.

- S a másik lemez? Arról lehet valamit tudni, vagy még egyelőre titok?
- Egyelőre babonából csak annyit árulnék el, hogy kizárólag saját számokból álló, magyar nyelvű albummal készülünk, melynek megjelenését nem szeretnénk sürgetni.

- A koncerthez és a jövőhöz további sok sikert kívánunk! Mit üzensz az olvasóknak?
- A karácsonyfa leszedés mellé érdemes lesz beiktatni egy programot január 6-án. Ezzel kívánunk Boldog Új Évet Mindenkinek!

- zene.hu -

[2008.01.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még