2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Jegyvásárlás
Kapcsolódó cikkek
Kiki sztárokkal ünnepelte az ötvenet
Újra Első Emelet közönségtalálkozó
Első az Emelet -  már 25 éve
Képgalériák
Első Emelet próba - 2008 január
Kapcsolódó Kiadványok
Első Emelet: Best of... 1 - DVD
Kapcsolatok
Első Emelet
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Első Emelet jubileumi koncert
[2008. február 9.
szombat 19:00]

Nekünk mindig dobos mizériánk van - az Első Emelet próbáján jártunk

Stílusosan egy első emeleti próbateremben készül az Első Emelet együttes a hamarosan bemutatandó 25 éves jubilumi koncertjére. A szünetben beszélgettünk Tereh Istvánnal, aki a teljes koncertszervezést viszi a vállán a zenélés mellett.

- Nagyon jó a hangulat a próbán. Mindig ilyen?
- Hétfőn kezdődtek a próbák, ez már a negyedik. Kívülről ugyan nem látszik, de mi nem tízévenként jövünk össze, és kezdünk újra ismerkedni egymással. Amikor nem vagyunk színpadon és nem működik a zenekar, a magánéletben akkor is nagyon jó barátok vagyunk. Ugyanott folytatjuk a hülyéskedést ahol a múlt héten abbahagytuk.

- Zeneileg mennyire kell visszarázódnotok?
- Most a zenészek helyett beszélek, mert itt öt zenész van meg én... Ahogy látom - és azért is szeretek ezzel a csapattal együtt dolgozni az emberi tényezőkön kívül - itt profi zenészek vannak. Mindenki úgy jött a hétfői próbára, hogy otthon már hetekkel ezelőtt elkezdte gyakorolni, nem pedig most ismerkedik a dalokkal. Itt már csak össze kell rázódni. Mindenki a saját hangszerének ura, itt csak össze kell csiszolódni - így van idő a jópofáskodásra is.

- Jó nagy koncert lesz. Mit adtok a nézőknek a zenén kívül?
- Az Első Emelet mindig arról volt híres, hogy egy kicsit előtte járt korának mind fényben, mind hangban. Nagyon erős technikai bázis van a hátunk mögött Berkes Zoli és Marcell Miklós személyében akik a hangért és a fényért felelősek. Ők nem engedik a színpadra úgy a zenekart, hogy ne egy nagyon profi külső kép jelenjen meg róluk. Lesznek technikai meglepetések, nomeg mindenki komoly fejlesztéseket hajtott végre a saját hangszerparkján belül.

- Sokat változott a technológia mióta elkezdtétek...
- Hál istennek, azért a gitárok, billentyűk alapjában véve nem változnak, csak a háttéripar. Olyan digitális, számítógépes háttér van minden hangszer mögött, amiben kellett fejleszteni. Ezek megkönnyítik a zenészek dolgát, de a zenei tudás az Emeletnél soha nem volt elhanyagolható.

- Hangzásban lesz-e változás, modernizálás?
- A tapasztalat azt mutatja, hogy a közönség az eredetit akarja. Néztünk más zenekarokat akik megpróbálták - úgymond - modernizálni, aktualizálni a régi számokat és nem jött be. Aki oda eljön az azt akarja, hogy az első ismerős hangtól kezdve végig azt érezze, hogy visszament az időben, hogy ugyanúgy érezze magát mint akkor. Nagy újdonság a technikát leszámítva nem lesz. A koncertlátogató nosztalgiázni akar, és azt akarja hallani amit eredetiben hallott. És ezt fogja kapni tőlünk. A háttérfejlesztéseket nem fogja látni, de azt fogja érezni, hogy de jó koncerten vagyok. Ugyanaz a feeling, ugyanaz a jókedv ami régen.

- Az együttes 25 éve alatt sokan megfordultak itt. Eljönnek, fellépnek?
- Eddig mindig volt vendég - Geszti Péter mindig ott volt. Most úgy döntöttünk, hogy ez a koncert csak rólunk szól, a zenekar jelenlegi tagjairól. A Michelt (Szentmihályi Gábor) idén is megkerestük, hogy akar-e jönni. Sok sikert kívánt, de nem akart ő sem jönni. Nekünk mindig dobos mizériánk van... A katonák is mindig a dobosokat pécézték ki és vitték el... Utána a többi azért stabil tag volt. Volt ugyan egy énekes csere de az még az elején lezárult, aztán kialakult ez a hatos felállás és utána már csak átmeneti változások voltak.

- Az előadandó számok már kialakultak. A sorrend is kész?
- A sorrend napokban lesz kész, hiszen már oda kell adni a technikának, hogy tudják programozni a világítást. Szóval ez a számítógépes őrület elkezdődik. Mindenkinek már megvan a fejében, és abszolút demokratikus alapokon ezt a napokban meg fogjuk beszélni. Csomó olyan dal is lesz amit nagyon ritkán, vagy még nem is játszott koncerten a zenekar, de tudjuk, hogy a rajongók szeretnék. Izgalmas program lesz és semmi köze nem lesz a négy évvel ezelőtti siófoki, vagy a tíz évvel ezelőtti koncertekhez.

- Koncert után mi várható?
- CD biztos nem lesz. Ez mindig a koncert hangulatától függ, hogy az ott kapott energia meddig löki tovább a zenekart. Rögzítjük a hangot és a képet, de hogy mi lesz a sorsa, azt meglátjuk. tervezve semmi nincsen.

- Az együttes további élete?
- A gyógyszereinket kilencedikéig vettük meg :), hogy utána mi lesz, azt nem tudom. Ez egy olyan mint amikor egy sportoló az olimpiára készül. Ő sem tudja mit fog csinálni utána, csak azt mondja, hogy a vesenyen legyünk túl és meglátjuk. Én is csak ezt tudom mondani. A koncert után kiderül.

- December elején jelent meg az első best of DVD. Mennyire veszik-viszik?
- Nagyon viszik, reményeinket felülmúlva, és lehet, hogy a koncerten már... de ez legyen meglepetés :) A DVD kiadást lehet hogy folytatjuk, hiszen ez nem véletlenül volt az "első".

Játssz és nyerj Első Emelet DVD-t!

SirOesh

[2008.01.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még