2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Vikidál Gyula bevallotta: "Mit szépítsem: bunyóztam eleget"
Kapcsolatok
Vikidál Gyula
Boxer
P. Mobil (Perpetuum Mobile)
Dinamit
Old Man's Music Pub
Legnépszerűbb csengőhangok
Szolnoki Szigligeti Színház
Madách Színház
Kapcsolódó események
Boxer Együttes
[2008. január 28.
hétfő 21:00]

Hatvan éves Vikidál Gyula: "Megalázva érzem magam, nem ünnepeltként"

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt január 25-én! - Ezen a napon ünnepli hatvanadik születésnapját Vikidál Gyula. A színészként és énekesként is kiváló művész tegnap értesült arról, hogy nyugdíját 44095 Ft-ban állapították meg.

Ma Pál, Bottyán, Henrietta, Péter, Henrik napja van.

Zenei pályája 1965-ben indult, kezdetben az Iris, majd a Gemler, Pop, Recorder, Gesarol és Pannónia együttesek tagjaként. Az országos ismertséget az 1974-ben alapított legendás P. Mobil hozta meg számára, később a Dinamit, a P. Box és az MHV zenekarokban is énekelt. Színészként az István, a király című rockoperában Koppány szerepében debütált a mai napig sikeres mű Királydombi bemutatóján, a Rockszínházas évek után pedig 1992 óta a Madách Színház társulatának tagjaként lép színpadra a közönség elé. A színészi munka mellett jelenleg a Boxer együttes énekeseként tevékenykedő Vikidál Gyula január 25-én ünnepli 60. születésnapját.

„Végtelen egyszerűen, családi körben zajlik a megemlékezés tortácskával, esetleg apró ajándékokkal” – mondta a művész. "Természetesen többen megkerestek, hogy rendezzünk egy nagy koncertet a jeles nap kapcsán, ám én nem igazán szeretem ilyenkor a nagy csinnadrattát” – tette hozzá. „Nem akarom ünnepeltetni magam, ez nekem nem megy. Jobban kedvelem az egyszerű, alkotásnak szentelt, munkás hétköznapokat.”

Vikidál Gyula végül azt is elmondta, hogy tegnap kapta kézhez a 44095 Ft-ban megállapított nyugdíjáról szóló értesítést: „Ezek után miért tudnék oly boldog lenni? Ennyire értékelték a 42 évi munkámat. Megalázva érzem magam, nem ünnepeltként.”

A színész ismét főszerepet kapott

Az elmúlt év dolgos napjai sok szép pillanattal ajándékozták meg Vikidál Gyulát. Koppány szerepében Nyíregyházától kezdve Szekszárdon és Debrecenen át számtalan helyen találkozhatott vele a közönség. Az István, a király című darab főként szabadtéren rendezett előadásai kellemes emlékeket idéznek benne, csakúgy, mint a szolnoki Szigligeti Színházban 2007. december 21-én bemutatott és mind a mai napig sikerrel játszott Olivér című musical.

„Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy én alakíthatom Fagin karakterét az Olivér című darabban” – mondta Vikidál Gyula. „Mivel ez egy kortalan szerep, bízom benne, hogy még jó sokáig játszhatom majd” – tette hozzá vidáman.

Új lemezt készít a kiváló énekes

A színházi előadások mellett természetesen a Boxer együttes fellépéseiről sem hiányozhat a kiváló énekes. A ’80-as évek végén alapított zenekar, melynek Vikidál Gyula mellett az István, a király című rockopera másik főszereplője, Varga Miklós is alapító tagja, rendszeresen koncertezik a budapesti Old Man’s-ben, illetve vidéken, sőt Erdélyben is egyre többször megfordul a nagyszerű csapat. A komoly múlttal és gazdag repertoárral rendelkező zenészek kizárólag saját dalaikkal szórakoztatják a fellépéseken jelenlévő közönséget.

„Örömmel tölt el, hogy ismét megnőtt az igény a ’70-es ’80-as évek zenei stílusára” – mondta az énekes, majd elárulta azt is, hogy a koncertezésen kívül más tervei is vannak zenei téren. „Homonyik Sándorral és Varga Miklóssal egy új lemez elkészítésén gondolkodunk. A tervezés stádiumán már túl vagyunk, sorra születnek a szerzemények is, de nem akarjuk pikk-pakk összecsapni a munkát, mert számunkra fontos, hogy élő, akusztikus hangszerekkel előadott, igazi mondanivalóval rendelkező dalokat tartalmazzon az album. Épp ezért nem tudom megmondani, hogy pontosan mikor jelenik meg” - magyarázta.

Annyi viszont bizonyos, hogy még ebben az évben napvilágot lát a készülő nagylemez, s az előadók múltját és jelenét ismerve a kiváló minőség abszolút garantált. S hogy a megjelenésig se kelljen nélkülöznünk a nagyszerű művészt, a színházi előadásokon kívül rendszeresen hallhatjuk őt, az Old Man’s-ben rendezett Boxer koncerteken - legközelebb 21 órai kezdettel, január 28-án.

- Pogonyi Nóra -
Fotó: marcalitv.hu

Mondd el a véleményed a témáról

Január 25-én történt:

Események:

1817.
Rómában bemutatták Rossini: Hamupipőke című művét
1979.
Feloszlott az Emerson, Lake and Palmer.

Született:

1886. Wilhelm Furtwängler német karmester
1904. Frid Géza Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, zongoraművész
1913.
Witold Lutoslawski lengyel zeneszerző
1931. Sting Anderson svéd zenész az ABBA együttes menedzsere
1938. Vlagyimir Viszockij (Vlagyimir Szemjonovics Viszockij) orosz színész, költő, dalszerző
1946. Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, Balázs Béla-díjas filmrendező, dalszövegíró
1948. Vikidál Gyula, Liszt Ferenc díjas énekes, színész - jelenleg a Madách Színház, illetve a Boxer együttes tagja
1949.
Köves Miklós alias Pinyó dobos, játszott a Non Stop, a Piramis és a Rabb és a Mini együttesben is
1961.
Galambos Lajos azaz Lagzi Lajcsi énekes, zenész a mulatós zene képviselője
1981.
Alicia Keys amerikai énekesnő

Elhunyt:

1978.
Palló Imre Kossuth-díjas operaénekes, kiváló művész
1996.
Jonathan Larson amerikai zeneszerző

[2008.01.25.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
tamburás 2009.05.15. 07:26 • [16]
amit adómentesen zsebbe tett azt most használja fel ,ne most háborodjon fel akkor kellet volna tisztességes adófizetőnek lenni
katus46 2008.02.01. 16:45 • [15]
Erőt egészséget kívánok!
katus46 2008.02.01. 16:44 • [14]
Sajnos őket is 4 órába jelentettékbe , a jó öreg rendszerben. mikor meg kiválltották a vállalkozóit csak minimálbér után lehet tb fizetni.
kovacspeter28 2008.01.31. 20:42 • [13]
schmidthoffer!

Olvasd el figyelmesen, amit eddig írtam. Nem célozgatok semmire,hanem konkrétan jelzem az álláspontomat. Arról nem is beszélve, hogy az nem fedi a valóságot, hogy azt mondtam volna, hogy a művészek nem dolgoznak! Nem ezt mondtam! Azt mondtam, hogy annyi anyúgdíja, amennyivel hozzá járult az évek során! SLUSSZ! A "odaítélt" nyúgdíj nem szép szó a Nmezet színészeire nézve, de akár így is értelmezhetjük... Nem sajnálom tőlük. Vikidáltól sem sajnálnám! Az az össz problémám, hogy mindenki síránkozik, hogy kevés-kevés-kevés!! Igen! De, ha keveset adtál,keveset kapsz! A tehetség és az egyéb velejáró dolgok nem állnak egyenes arányban a nyúgdíjjal, ami mindeki számára egy képlet alapján számoltatik! NE akarjunk már kettős mércével mérni a "civil" életben is, mert elég a politikusok felsőbbrendűsége!
Ileny alapon egy tehetséges BKV busz sofőr is többet érdemel, mert 1 000 000 km -t vezet balesetmentesen, de a nyúgdíj nem tehetség alapon nyugszik. Részemről a téma lezárva. Ne tessék félre magyarázni a saját gondolataimat.
schmidthoffer 2008.01.29. 13:03 • [12]
Nekem csak az nem tetszik, hogy állandóan arra célzol, kovacspeter, hogy a művészek azok nem dolgoznak, bezzeg te agyondolgoztad magad... Szerintem próbálj végigénekelni egy musicalt a színpadon élőben, és akkor majd kiderül, az mennyire egyszerű dolog, mondhatni, bulizás meg szórakozás.
Minden életpályának megvannak a nehézségei, és te nem tudod megítélni, ki mennyit dolgozott és mennyi pénzért, mennyi járulékot fizetett stb. Itt azonban másról is szó van. A művészet, ami örömet szerez az embereknek, vagy öregbíti az ország hírnevét, vagy maradandót alkot - nos, az nem feltétlenül TB-járulékban mérendő. Nem kisebbíteni akarom ezzel a te életművedet, minden ember kihozza magából mindazt, amire képes. Viszont létezik nemzet színésze kategória is vagy nemzet sportolója stb. - ezekben az esetekben is kritizálod az odaítélt nyugdíjat?? Gondolom, igen.
Szerintem egy kevés együttérzéssel azonnal meg lehet érteni, hogy nem a kárörvendés a helyes magatartás ebben az esetben. Ettől ugyanis nem lesz senkinek sem jobb az élete. Nehezedre esik az együttérzés? Pedig az ingyen van ám. (Én sem a Vikidálról beszélek, már régen nem róla van szó.)

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még