2024. július 15. | hétfő | Henrik, Roland nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
P. Mobil (Perpetuum Mobile)
 
Legutóbbi kiadványok
Mobileum (2009)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Mobilógia / A dal ugyanaz marad - Hegedűs István-Andrássy Bálint
P.Mobilosok VII. Nemzetközi Találkozója - a Csitári hegyeken is túl
P.Mobil-Városligeti Sörsátor: Szezonzáró koncert előtti értékelés
Rock katonák és elefántok, meg a rock & roll rúgója összevetése egy utolsó rock’n rollban…
A P. Mobil harmadik csapása a Sörsátorban
     
 
P. Mobil (Perpetuum Mobile)
Megalakulás: 1973. május 1.
Web: http://www.pmobil.hu
Aktív kapcsolat: P.Mobil Rockmúzeum (zenekar), Donászy Tibor (dobos), Herpai Sándor (dobos), Pálmai Zoltán (dobos, 1973-), Szebelédi Zsolt (dobos, 2009-), Bencsik Sándor (gitáros), Baranyai László (énekes, 2008-), Vikidál Gyula (énekes, 1974-), Tarnai Dániel (basszusgitáros, 2009-), Papp Gyula (billentyűs, 2009-), Szabó Péter (billentyűs) (billentyűs), Sárvári Vilmos (szólógitáros, 1980-), Schuster Lóránt (zenekarvezető, 1972-)
Egyéb kapcsolat: Mareczky István (Totó, Zsíros, Import) (dobos, 1978-1983), Mareczky István (Totó, Zsíros, Import) (dobos, 1993-1994), Kékesi László (Bajnok) (basszusgitáros, 1974-1996), Zeffer András (billentyűs, 1980-1998), Papp Gyula (billentyűs, 1998-1999), Szegvári Gábor (énekes, 1973-2008)
 
     

P. Mobil

1973-1985: a Mobil első korszaka

1968 - Gesarol: a '60-70-es években igencsak elhanyagolt bérlakásokban elszaporodó vérszívók ellen használt fehér por alakú rovarirtóról elnevezett zenekar volt gyakorlatilag a P.Mobile elődje. A csapat az 1972-es Ki-Mit-Tud-ról kiesett, köszönhetően nagyrészt annak, hogy nem váltak a kultúrhatalom pártfogoltjaivá.

1973. május.1-jén jelentette be Schuster Lóránt zenekarvezető, hogy ezentúl P.Mobil (Perpetum Mobile, vagyis Örökmozgó) néven folytatják, a következő felállással:
Losó László - basszusgitár, ének
Cziránku Sándor - szólógitár
Póta András - dob
Huszár Györgyi és Serényi Miklós - ének

Első fellépésükre a Budai Ifjúsági Parkban került sor a munka ünnepén. Cziránku Sándor még ebben az évben kivált, helyét Bencsik Sándor (Samu) vette át (míg ő a P.Box-ba nem igazolt).

A rendkívül népszerűvé váló együttes dalainak terjesztése kizárólag a koncertekre szorítkozhatott, ugyanis a Sanzonbizottság, a Hanglemezgyár és a Magyar Rádió kifogásolta dalszövegeiket, így a hanghordozón való terjesztés lehetősége kudarcot vallott. Nagylemezeiket koncertkörutak keretében mutatták be (ebben az időszakban mindössze 3 kislemezük jelenhetett meg: Kétforintos dal, Menj tovább - 1978; Forma 1. Utolsó cigaretta - 1979; Miskolc, Csizma az asztalon - 1980). Első lemezük 1981-ben jelent meg „Mobilizimo” címmel, melyet '83-ban a „Heavy Medál”, '84-ben a „Honfoglalás” követett.

1974 és '76 között a kudarcok közepette több tagcserére is sor került: Szegvári Gábort Vikidál Gyula követte az énekesi poszton (aki '79-ben a Dinamithoz igazolt), őt Tunyogi Péter pótolta. Losó Lászlót Kékesi "Bajnok" László váltotta basszusgitárosként, Pálmai Zoltán után pedig Mareczky István (Totó) lerült a dobok mögé. 1977-ben Cserháti "Pityi" István billenytyűssel bővült a csapat, aki a Hammond orgonát hozta magával.

1980-ban Cserháti István és Bencsik Samu dönt úgy, hogy elhagyja a csapatot és megalakítják a P.Boxot. Cserháti Pityó helyére Zeffer András, Bencsik helyére pedig Sárvári Vilmos került. Ez a felállás az 1985-ös pihenőig volt érvényben, eltekintve attól, hogy Mareczky István dobos '83-ban disszidált, akit Gyenizse András, majd Donászy Tibor követett.

A Mobil második korszaka 1985-

Az új, 8 évnyi szünet után újra működő Mobil 1992-ben már koncertezik, Döme Dezsővel a dobok mögött, illetve Szekeres Tamás vendéggitárossal. 1993-ban elkészült a '85-ben lejegelt „Ez az élet, Babolcsai néni!” lemez anyaga ami '94-ben napvilágot is lát, illetve '93 végén megjelenik „Stage Power” címmel egy dupla válogatás cd a Hungaroton gondozásában, amely az összes addig megjelent Mobil-dalt tartalmazza.

Az 1994-es zenekari felállás a következő:
Schuster Lóránt - zenekarvezető
Sárvári Vilmos - gitár
Kékesi „Bajnok” László - basszusgitár
Tunyogi Péter - ének
Zeffer András - billenytyűs hangszerek
Marecky István - dob

1994-95-ben két koncertkiadvány is napvilágot látott: „Worst of P.Mobil” és „Rest of P.Mobil” címmel. Mivel ez év nyarán Marecky visszautazott Ausztráliába, a dobos posztra egy új arc, Döme Dezső került, majd '95-ben őt követte Németh Gábor.

Az 1996-os, a Honfoglalás 1100 éves évfordulójára rendezett koncert ennek a felállásnak az utolsó fellépése volt. '97-ben ugyanis távozott Zeffer, Tunyogi és Kékesi; a basszusgitáros Póka Egon, az énekes pedig Rudán Joe lett. Napvilágot látott a „Kutyából szalonna” című album, a film nem készül el, Schuster politizálása miatt pedig Póka és Németh kiszáll a bandából, helyükre Lieber Péter és Herpai Sándor kerülnek.

'98-ban újra van billyentyűs Papp Gyula személyében, de csak egy évig. Ebben az évben megjelenik az "első" Mobil nagylemez is digitalizált változatban. '99-ben jelenik meg a „Színe-java” című kiadvány. 2001-től az állandó vedéggitáros Tornócky Ferenc állandó taggá lép elő. 2003-ban a „Fekete bárányok”, 2004-ben pedig a „Magyar fal” című koncertkiadványok válnak elérhetővé a nagyközönség számára. '99-től Póka újra tag, 2003-tól pedig Németh Gábor tér vissza a dobos posztjára.

2008-tól Baranyi László az énekes, 2009-től egy darabig Szakadáti Mátyás, majd Szebelédi Zsolt dobol. Ugyanettől az évetől Papp Gyula ismét billentyűn játszik, illetve Póka helyén Tarnai Dániel basszusgitározik.

2009-ben a Rockinform magazin mellékleteként vált elérhetővé a „Mobileum” című kiadvány a csapattól.

2010-es felállás:

Schuster Lóránt - zenekarvezető
Sárvári Vilmos - szólógitár
Tarnai Dániel - basszusgitár
Baranyi László - ének
Papp Gyula - billenytyűs hangszerek
Szebelédi zsolt - dob

[2005.05.31.]

Kiadványok
stúdió
P. Mobil (Perpetuum Mobile): Mobileum (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még