2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kultikus videók: Walter Stern és a Prodigy (2.rész)
Kultikus videók: Michel Gondry, a francia zseni
Kapcsolódó Kiadványok
The Prodigy: Music For The Jilted Generation
Kapcsolatok
The Prodigy
Walter Stern

Kultikus videók: Walter Stern és a Prodigy (1.rész)

Walter Stern nevéhez több, nagy sikerű videóklip fűződik. A '90-es években a Prodigy házi rendezőjeként ténykedett és olyan videókat köszönhetünk neki, mint a No Good, a Firestarter vagy éppen a Breathe. Cikkünk első részében a Music For the Jilted Generation című lemez klipjeit mutatjuk be.

A brit rendező a Prodigy mellett (előtt/után) több nagy névvel is dolgozott együtt (Moby, Madonna, NiN, Massive Attack..stb), de most elsősorban a brit elektronikus zene egyik legmeghatározóbb csapatának a videóival foglalkozunk.

A Prodigy 1994-ben kiadta a Music for the Jilted Generation című lemezét, amely szakított az addig képviselt zenei irányvonallal. Ezt a váltást a zenei videóikban is ki szerették volna hangsúlyozni és ekkor kérték fel Walter Sternt (aki addig nem volt túl ismert), hogy készítsen egy ütős klipet a No Good című számukhoz.

Prodigy - No Good (Start The Dance)

A videó - ellentétben a Prodigy-ra addig jellemző színes, gyorsan vágott sablonos klipekkel - igazi remekmű lett, mivel addig nem látott, lassított felvételeket illesztett a gyors tánczenére. Ezzel is érzékeltetve a csapat elszakadását az addigi imidzsüktől.

Lassított felvételeket persze '94 előtt is láthattunk videókban, de nem ebben a formában: a csapattagok nézőpontjából normál tempóban peregnek az eseményeket, míg őket lassítva mutatja a kamera, mint egy westernben, amikor a főszereplők megérkeznek a helyszínre.

"Ezt a fajta váltogatós struktúrát még sohasem láttam előtte, még az operatőr is aggódott, hogyan fog hatni. Nagy kockázatot vállaltunk vele, de megtérült.”- emlékszik vissza a rendező.



A klip hihetetlenül sikeres lett és nem csak a Prodigy-ra figyelt fel a világ, hanem Sternre is. Ezután természetes volt, hogy a banda vele készíttette el következő videóit.

Prodigy - Voodoo People

A Voodoo People volt a Prodigy első nagy költségvetésű klipje. A forgatás Haitin zajlott és egy igazi sztorizós rövidfilm lett a végeredmény. A csapat táncosa, Leeroy egy voodoo-papot alakít, aki elől menekülnek a csapat tagjai (hol gyalog, hol egy Suzuki terepjáróval). A videóból kitűnik az is, hogy a Prodigy frontembereként ismert Keith olyan kicsi, hogy bele tudták gyömöszölni egy bőröndbe.



Prodigy - Poison

Az előző színes, sztoris videóhoz képest a Poison már egy egészen más irányt képvisel. A sötét, visszataszító környezetben (talán egy pincében?) forgatott klip csak cenzúrázva mehetett le a televíziókban (bizonyos részeket ki kellett takarni). A történet körülbelül abból áll, hogy Keith idegesíti, provokálja a tagokat, mire ők jól megverik. A szám lényegét tökéletesen visszaadják a gyors vágások (melyeket néhol a lassított felvételek ellensúlyoznak), a villogó fények és rengeteg trutymó, ami valószínűleg maga a méreg.


Folyt. köv.

-nagyM-

[2008.02.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még