2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kultikus videók: Walter Stern és a Prodigy (2.rész)
Kultikus videók: Walter Stern és a Prodigy (1.rész)
Kultikus videók: Michel Gondry, Björk és az erdő
Kapcsolatok
Michel Gondry
The Rolling Stones
The Chemical Brothers
Daft Punk
Massive Attack

Kultikus videók: Michel Gondry, a francia zseni

Michael Gondry szinte mindegyik munkája remekműnek számít, szinte lehetetlen kiválogatni közülük a legjobbakat, hiszen mindegyik klipje valamilyen szempontból különleges. A cikk első részében a Rolling Stonesnak, a Chemical Brothersnek, a Massive Attacknek és a Daft Punknak készített videóit mutatjuk be.

Rolling Stones - Like A Rolling Stone

A Like a Rolling Stone című klipben elsőként alkalmazott forradalmi trükkjei révén 8 díjjal lett gazdagabb a francia rendező. Egy vizuális effektekkel foglalkozó cég jóvoltából (BUF Compagnie) jutott Gondry az addig még nem igazán látott technikához (stereo photogrammetry). Az erősen effektezett, szétcsúszó hatást úgy érték el, hogy egyszerre 2-3 fényképet készítettek (más-más szögből) és ezeket úsztatták egymásba úgy, hogy - a filmekben megszokott másodpercenkénti 24 kocka helyett - csak 4 kockát használtak fel. Ettől tűnik aránylag filmszerűnek a klip, miközben nem filmre forgatták, hanem fényképekből rakták össze az egészet.



The Chemical Brothers - Star Guitar

A Chemical Brothersnek két klipet is készített Gondry: a Let forever be és a Star Guitar című számokhoz kérték fel a rendezőt. A Star Guitar videója szintén egy különleges darab, hiszen a klip első ránézésre egy sima, utazós témát dolgoz fel, ám ha jobban megnézzük, akkor látható, hogy a háttérben elsuhanó táj elemei (viskók, kerítések, oszlopok) pontosan követik a zene felépítését. A különböző hangokhoz, sávokhoz hozzárendelt építmények mindig a megfelelő időben tűnnek fel. A látottak megértéséhez érdemes megnézni a "making of" videót is.

Star Guitar - így készült



és a kész videó



Daft Punk - Around the World


A Star Guitar koncepcióját fedezhetjük fel a Daft Punk "Around the World"-jében is: itt a különböző táncos csoportok jelenítik meg a különböző hangszereket (a magas, kis fejű atléták a basszusgitárt, az úszónőknek öltözött diszkós lányok a szintetizátort, a csontvázak a gitárt, a robotok a robothangot, a múmiák pedig a dobgépet szimbolizálják).

A táncosok egy emelvényen (ami egy bakelitlemezre akar utalni) mozognak körbe-körbe. Mindehhez régi, színes diszkós lámpák adják a hátteret. A koreográfiára is különösen nagy figyelmet fordított: "Elegem volt már abból, hogy a koreográfiát gyors vágásokkal és közelikkel mutatják be, attól elveszik a lényeg."



Massive Attack - Protection

Jancsó Miklósnak biztosan tetszene a Massive Attack "Protection"-jéhez készült videó, hiszen az általa is sokat használt vágás nélküli technikára épül a klip (láthatóan egy snitt az egész). A kamera lassan végigpásztáz egy emeletes házat, így bepillantást kapunk a lakók életébe. A videó érdekessége, hogy a díszletet vízszintesen építették fel.



-nagyM-

[2008.03.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még