2023. szeptember 25. | hétfő | Eufrozina, Kende nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
The Prodigy
 
Legutóbbi kiadványok
Invaders Must Die (maxi) (2009)
Invaders Must Die (Special Edition) (2009)
Invaders Must Die (Special Edition) (cd2) (2009)
Invaders Must Die (Special Edition) (DVD) (2009)
Take Me To The Hospital (2009)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
The Prodigy: Warrior's Dance (maxi) (2009)
The Prodigy: Lost Beats EP (bonus) (2009)
The Prodigy: Invaders Must Die (2009)
The Prodigy: Omen (maxi) (2009)
The Prodigy: More Music For The Jilted Generation (2008)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Prodigy 2008
Prodigy régen (press)
VOLT Fesztivál 2007 - Prodigy
Kapcsolódó cikkek
Volt fesztivál 2016 - újabb világsztárokkal bővült az ütős kínálat
Sokkoló: Órákon át operálták a fesztiválon megvert férfit 
Prodigy és Wu-Tang Clan a Balaton Soundon! 
Megöregszünk, baszki! - Prodigy az Arénában 
Siess még van jegy! Április 28-án Budapestre jön a Prodigy!
     
 
The Prodigy
Megalakulás: 1990.
Web: http://www.theprodigy.com
Aktív kapcsolat: Keith Flint (személy, 1990-), Liam Howlett (zeneszerző, 1990-), XL-Recordings (együttes), Maxim (MC, 1990-)
Egyéb kapcsolat: Leeroy Thornhill (táncos, 1990-2000)
 
     

The Prodigy

A Prodigy sokak szerint a '90-es évek egyik legjelentősebb zenekara. Egyedi hangzásának köszönhetően szinte minden jelentősebb díjat megkapott, és a világ minden pontján adott már koncertet.

A kezdetek...

A banda alapítója Liam Howlett, aki a '80-as évek végén még egy "Cut to Kill" nevű hip-hop formációban tépte a lemezjátszókat. A fiatal Liam zongorázni tanult, ám a klasszikus zenéről hamar áttért a hiphop-ra, majd a '90-es évek elején őt is egyre jobban behálózta az akkoriban szárnyait próbálgató új stílus: a rave. Az alapokat egy "The Barn" nevű klubban sajátította el. Ezen a helyen találkozott Leeroy Thornhill-el és Keith Flint-tel. Keith-nek nagyon tetszettek Liam zenéi, ezért kért tőle egy kazettát, aminek a b-oldalára rákerült pár saját szerzemény is. A kazettára a "Prodigy" cím került Liam kedvenc szintetizátorának (Moog Prodigy) nevéből kölcsönözve. A zene tetszett az új barátoknak, így egy Sharky nevű lánnyal kiegészülve megszervezték első fellépésüket egy kelet londoni klubban, a Labyrinth-ban. A show-hoz azonban szükségük volt egy MC-re is, így került közéjük a Peterborough-ból származó Keeti Palmer, vagyis Mc Maxim Reality. A banda tehát kész volt, hogy elkészítse első albumát és felkészüljön az élő fellépésekre.

Experience - az első album

Az első Ep a "What Evil Lurks" címet viselte és több mint 7.000 példányban kelt el. Az Ep-t követő kislemez a "Charly" már nagyobb sikert ért el: a 3. helyig jutott az angol toplistán. Ezt aztán követte az "Everybody in the Place" (aminek a kiadásakor már csak négyen voltak, hiszen az egyetlen női tag -Sharky az egyik táncos- már elhagyta a bandát) és a "Fire" c. maxi. 1992-ben kiadták az első albumot, amivel már külföldön is turnéztak. Az album sikerét a következő kislemez az "Out of Space" alapozta meg. Ezzel lettek igazán ismertek, ez már igazi slágernek számított. Az utolsó kislemez a "Wind it Up" volt, ami egyben a végét is jelentette a Prodigy rave korszakának. Eljött a változás ideje. A zenének és a bandának is meg kellett változnia...

Music for the Jilted Generation

A változás első jele a "One Love" volt, amit először még nem Prodigy-anyagként adtak ki, hanem Liam házi stúdiójának (Earthbound) neve alatt került a polcokra. A sikert követően azonban gyorsan újra kiadták: ekkor már a Prodigy jegyezte a kislemezt. Az új album igazi beharangozója azonban a "No Good (Start the Dance)" kislemeze volt. Ez volt az a track, amivel leszámoltak az addigi hangzással és a kísérletezőbb, merészebb zene mellett tették le a voksukat. A második album így teljesen más volt. A stílusok keveredése és a gitár hangzásának a felfedezése jellemezte.

A "Music for the Jilted Generation" 1994-ben jelent meg és a Prodigy egyik legjobban sikerült albuma lett. Hatalmas siker volt mindenhol a világon. Megjelentek a már klasszikusnak számító maxik: a "Voodoo People" és a "Poison". Következhetett a világkörüli turné, amivel a banda még jobban felhívta magára a figyelmet. 1994 és '95 a turnézás időszaka volt: a Prodigy körbejárta Amerikát, Ausztráliát és Európát. Mindenhol hatalmas tömeg fogadta őket és a rengeteg koncert a világ egyik legjobb koncertzenekarává tette a Prodigyt.

The Fat of the Land

A koncertek végeztével Liam stúdióba vonult és a turné során szerzett tapasztalatait is beleépítette az új Prodigy-hangzásba: többet kísérletezett a gitár hangzásával és egy picit rockosabbra vette a figurát. 1996-ben berobbant a Firestarter, ami még az eddigieknél is nagyobb siker lett. Hetekig a slágerlisták élén trónolt, a klipjét, pedig világszerte vetítették. A "Firestartet" sejtette, hogy a következő albummal már egy másik irányba akarnak haladni. A "Breath" című maxi szintén hozta a már-már elvárt sikert.

A harmadik albumot tehát nagy várakozás előzte meg. 1997. júniusában került a boltok polcaira a "The Fat of the Land". Az album szintén világsiker lett, 22 országban vezette a listákat. Ezzel a Prodigy az addigi munkássága csúcsára jutott. A "Smack my Bitch Up" nem kis botrányt kavart szexista szövegével és durva vidóklipjével. Néhány országban csak este 10 után lehetett vetíteni (vagy akkor sem). Ezzel a kislemezzel megint lezárult egy korszak a banda életében.

Külön utakon

A sikerek után egy kis lazítás következett, néhol egy-egy koncerttel. Liam többet foglalkozott a DJ-zéssel, ennek eredménye lett a " The Dirtchamber Sessions Volume One" 1999-ben. A The Dirtchamber Sessions egy mixlemez, ami Liam kedvenc zenéit tartalmazza egy old-skool mix keretében. Emellett a Massive Attack-taggal 3D-vel elkészített egy tracket "No Souvenirs" címmel, amit eredetileg a "The Beach" filmzenealbumra terveztek, de végül mégse került rá. A közös munka eredménye volt egy pornófilmhez ("The Uranus Experiment 2 & 3") készített szám is, ami a "Titan" címet viseli.

Maxim sem volt tétlen: kiadta első saját munkáját (ez a "Hell's kitchen" album 2000-ben jelent meg rajta a "Carmen Queasy" c. dallal). Készítettek egy videóklipet is a "Carmen Queasy"-hez, amiben Skunk Anansie is szerepel.

A csapat többi tagja is építgette saját karrierjét. Keith alapított egy együttest (Flint néven), ami megért egy maxit ("Aim 4") és egy albumot ("Device"), de az érdektelenség miatt abba is hagyták. A következő próbálkozás a "Clever Brains Fryin'" formáció, ami talán majd nagyobb sikert fog hozni.

A csapat negyedik tagja, Leeroy is próbálkozott saját zenével. Elsőként "Longman" néven adott ki egy ep-t, majd "Flightcrank"-re változtatott névvel már egy albumot is készített (Beyond All Reasonable Doubt). Leeroy valamivel komolyabban gondolta a saját munkáját, ezért 2000-ben kilépett a Prodigy-ből. A banda tehát 3 tagú lett. A hallgatást csak egy dupla remixalbum törte meg 2001 júniusában "The Prodigy Experience Expanded" címmel.

Bár Liam dolgozott az új albumon, egyelőre azonban nem érezte késznek a zenéket a kiadásra, így 2002. júniusában csak egy kislemezzel rukkoltak elő, melynek címe: "Baby's got a temper". A számot először Ausztráliában játszották a Big Day Out-on. A dal nem lett igazán nagy sláger, ezért az album megjelenését is elhalasztották.

Always Outnumbered, Never Outgunned

Egészen 2004 augusztusáig nem lehetett sokat hallani a csapatról, mikor is megjelent az új album első kislemeze a "Girls", majd a várva várt album: az "Always Outnumbered, Never Outgunned...". A következő kislemez a "Hotride" címet viselte, amit a "Spitfire" követett. Ezen album album megjelenése nem robbantott ki forradalmat az elektronikus zene berkeiben, de hozza az eddigi Prodigy albumok színvonalát. Az új anyaggal a koncertezés is beindult: pár európai koncert és egy angliai turné következett. A Prodigy bebizonyította, hogy mindig tud újat mutatni, nem ül rá a hírnévre és nem húz le egy rakás bőrt a régi, jól bejáratott sablonokról. Törekszik az újra, és nem hátrafele tekinget.

Their Law: The Singles 1990 - 2005

A negyedik albumot követően megjelent egy gyűjtemény az eddigi munkásságból: "Their Law: The Singles 1990 - 2005". A cd mellett egy azonos című DVD is kiadásra került. A válogatás az első helyen nyitott az angol eladási listán, ami szintén mutatja, hogy a régi Prodigy zenék még mindig szinte újnak hatnak.

A következő években folyamatosan koncerteztt a csapat, 2008-ban pedig ősszel és tavasszal is szerveztek egy rövid turnét kisebb (800-1000 fős) helyekre, mondván az új lemez hangzásának a csiszolásához szükség van a régi klubkoncertket hangulatára.

Talán ennek a nagy visszatekintésnek az apropójából adták ki újra 2008 augusztus elején az első két lemezüket, az Experience-t és a Music For The Jilted Generation-t (More Music for the Jilted Generation címmel). A dalokat újramaszterelték, a borítókat kicsit felfrissítették és hozzácsaptak még mindkét lemezhez 1-1 bónusz cd-t, amiken ritkaságok, koncertfelvételek és remixek találhatóak.

Take me to the Hospital

A 2008-as Oxegen Festivalon a Prodigy eljátszott 4 úgy dalt (Worlds On Fire, Warriors Dance, Mescaline, First Warning) és ekkor már elég boztpsak lehettek a rajongók a következő lemez közeli megjelenésének. A bejelentésre novemberig kellett várni, mikor is Liam a weboldalon bejelentette: a Prodigy 5. stúdióalbuma 2009 március 2-án kerül a boltokba Invaders Must Die címmel. Az új anyag pedig már a Liam által alapított Take me to the Hospital nevű label cimkéje alatt jelenik meg.

Ízelítőnek a banda ingyenesen elérhetővé tette a lemez címadó dalának rádiós verzióját, amelyhez egy klipet is készítettek.

-M-

[2007.01.19.]

Kiadványok
stúdió
The Prodigy: What Evil Lurks (ep) (1991)The Prodigy: Charly (maxi) (1991)The Prodigy: Everybody in the Place (maxi) (1991)The Prodigy: Fire/Jericho (maxi) (1992)The Prodigy: Experience (1992)The Prodigy: Out of Space (maxi) (1992)The Prodigy: Wind It Up (maxi) (1993)The Prodigy: One Love (maxi) (1993)The Prodigy: No Good (Start the Dance) (maxi) (1994)The Prodigy: Music For The Jilted Generation (1994)The Prodigy: Voodoo People (maxi) (1994)The Prodigy: Poison (maxi) (1995)The Prodigy: Firestarter (maxi) (1996)The Prodigy: Breathe (maxi) (1996)The Prodigy: The Fat of the Land (1997)The Prodigy: Smack My Bitch Up (maxi) (1997)The Prodigy: Baby's Got a Temper (2002)The Prodigy: Always Outnumbered, Never Outgunned (2004)The Prodigy: Girls (maxi) (2004)The Prodigy: Hotride (maxi) (2004)The Prodigy: Spitfire (maxi) (2005)The Prodigy: Voodoo People / Out of Space (maxi) (2005)The Prodigy: More Music For The Jilted Generation (2008)The Prodigy: More Music For The Jilted Generation (cd2) (2008)The Prodigy: Omen (maxi) (2009)The Prodigy: Lost Beats EP (bonus) (2009)The Prodigy: Invaders Must Die (2009)The Prodigy: Warrior's Dance (maxi) (2009)The Prodigy: Take Me To The Hospital (2009)The Prodigy: Invaders Must Die (maxi) (2009)
válogatás
The Prodigy: Their Law - The Singles (CD 2) (2005)The Prodigy: Invaders Must Die (Special Edition) (cd2) (2009)The Prodigy: Invaders Must Die (Special Edition) (2009)
video
The Prodigy: Invaders Must Die (Special Edition) (DVD) (2009)
Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
stormy 2005.09.25. 19:35 • [1]
Szerintem naon jo. Én imádom őket.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » gitáros [2023.09.22.]
gazda szolgáltatás [2023.09.21.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
SIX

Királyi vadászaton jártunk - Royal Hunt koncertbeszámoló képekkel
Szólok előre, hogy a...

Megnéztük a Triász koncertjét a Barba Negrában - képekkel
Kialakult egy ritmusa a Barba...

Megnéztük T. Danny koncertjét a Budapest Parkban (képekkel)
Ezeregy éjszaka: Debütált Geszti Péter world musicalje - képek
Holi Beach bulin jártunk a siófoki Plázson - képekben
Kowalsky meg a Vega a Parkban - képriport
beszámolók még