2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Hölgyválasz
Salsa.lap.hu
Tanc.lap.hu
Kapcsolódó cikkek
Úgy táncolnék veled…
Kis tánchatározó – eligazodás a táncok között

Latin Fiesta …avagy az egzotikum piaca.

A cikksorozatunk keretében bekukkantunk a táncos világba, táncokat mutatunk be, illetve tippeket adunk azoknak, akik kedvet kapnak a tanuláshoz.

Latin zene, latin táncok, latin szeretők. Tangó, salsa, Kuba, fiesta, tequila, Bacardi, Ricky Martin, Gloria Estefan, Antonio Banderas, Salma Hayek: egy pár közismert ’latinikum’, de ha tovább kutatunk, akkor még előkerül egy pár dolog a nemzetközi közös emlékezetből: csa-csa-csa, rumba, szamba, mambó, lambada, Julio Iglesias

A latin-amerikai kultúra visszatérő divat a világ legtöbb részén. Hazánkban - a rövidített elnevezés és a nyelvi-kulturális hasonlóság miatt - a neolatin nyelvű mediterrán államok kultúráját is hozzácsaptuk ehhez a ’latin’ imázshoz, amit legtöbben a szenvedéllyel, szexualitással, könnyed életvitellel, sármmal, napfénnyel, tengerparttal azonosítanak. Az egzotikum a romantika kora óta tömegcikk, így nem csoda, hogy az olykor kellően hideg, kötött életvitelű, szabályokkal zsúfolt Észak-Európában és Észak-Amerikában rákaptak erre. A XX. század popzenéjében, filmiparában és társastáncai között jelentős szerepet kaptak a ’latinikumok’.

A táncok közül a mai ember általában a latin táncversenyen előforduló táncokat, valamint a salsát, a mambót és a tangót ismeri. Érdekes, hogy jelenlegi formájukat tekintve ezek közül csak igen kevés keletkezett tényleg Latin-Amerikában… 

A versenytáncokat és a versenyzést egy másik cikkben fogom részletesen bemutatni. A sportadókon és a Duna Televízióban időnként látható táncokról elöljáróban annyit, hogy igazából csak két táncot neveznék ezek közül latinnak: a csa-csa-csát és a rumbát. A másik három versenytánc, amelyet latin-amerikai táncversenyeken látni, igazából csak cipőkanállal fér ide: a paso doble kontinentális spanyol zenére és flamenco-ra épül, de jelenlegi formája francia-brit kreálmány. A jive egy észak-amerikai swing műfaj brit átirata, és csak formai hasonlóság miatt került ebbe a kategóriába, míg a szamba néven ismert tánc az azonos nevű eredeti brazil műfaj formai jellegét felhasználó, de attól jelentősen különböző dolog.

A latin táncok közül a mai napig rendkívül népszerű a salsa és a merengue (ejtsd: merenge), de ismert a közép-amerikai tanárok által bevezetett bachata (ejtsd: bacsátá) is. A salsa a hatvanas évek végén egy sor latin ritmus összeolvadásának hatására keletkezett tánc (igazából táncok stílusban átfedő csoportja). A salsának több válfaja is van. Az ismertebbek a kubai páros, a kubai rueda de casino (párcserés körtánc), a New York salsa, Los Angeles-i salsa és a Puerto Rico-i variáció. A salsa - jelenlegi formájában - az Egyesült Államokból indult el és hódította meg a világot. Könnyen tanulható, ritmusos, fiatalos tánc. A kubai stílus kevésbé látványos, kötöttebb, de autentikus(abb). A Los Angeles-i salsa látványosabb, míg a New York salsa inkább a versenytáncok karakterével (és stílusával) rendelkezik. A merengue és a bachata a Dominikai Köztársaságból származnak. A merengue gyors, de nagyon egyszerű ’taposó’ lépésekből álló tánc. A történészek szerint a dominikai feketék által ellesett menüett lépésekből alakult ki – az azóta jellegzetesé vált csipőmozgások nélkül. A bachata egyszerű, kicsit a merenguére emlékeztető, de lassabb tánc.

A hazánkban ismert közép-amerikai stílusú latin táncok között még említhetjük a mambót (ami szinte teljesen megegyezik a New York salsával) és a lambadát. A lambada a 80-as évek végén lett népszerű az egész világon egy slágernek köszönhetően, de ahogy jött, úgy el is tűnt a köztudatból. Brazília északi részéről, vagy Bolíviából származik és sok más latin zenéhez és tánchoz hasonlóan egy sor latin műfaj keverékére épül. A stílusát és hagyományait egy zouk névre hallgató tánc vette át.

Dél-Amerikából két tánc és egy érdekes táncszerűség ismert a hazai táncéletben: a brazil samba, a capoiera (ejtsd: kapuéra) és az argentin tangó.

Távolról sincs vége, olvass még...

[2006.03.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még