2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Daniel Szabo homepage
Kapcsolódó cikkek
A legendás zenész nem élte meg a Műpás-koncertjét
Jazzest több stílusban
Új helyen a Zeneakadémia két tanszéke
Big bandek "küzdelme" a Müpában
Kapcsolatok
Szabó Dániel, zongorista
Szabó Dániel Trió
Szandai Mátyás
Kurt Rosenwinkel
Legnépszerűbb csengőhangok
Randy Brecker
Roy Hargrove Quintet

Hazai fellépés után európai turné következik Szabó Dánielnek

A hét végéhez közeledve három helyszínen is találkozhatnak a fővárosban a dzsesszkedvelők Szabó Dániel zongoristával, aki március elején triójával külföldi turnéra indul. Erről a muzsikus kedden beszélt az MTI-nek.

Csütörtökön este Budapest egyik legújabb klubjában, a Take5-ban a Szandai Mátyás Quintettel játszik Szabó Dániel zongorista. Szandai Mátyás az egyik legtöbbet foglalkoztatott hazai dzsesszbőgős, így saját kvintettje mellett Szabó Dániel Triójában is játszik: másnap, pénteken este is együtt muzsikálnak a budai Nyitott Műhelyben. Szombaton pedig Bacsó Kristóf szaxofonossal lép fel Szabó Dániel a Kossuth Klub helyén nyílt Budapest Jazz Clubban.

A fiatal zongorista március elején a Benelux államokat, Párizst, valamint Tours-t érintő turnéra indul a Szabó Dániel Trió.

A hónap közepén Londonba utaznak, ahol a Nagy-Britanniában élő neves magyar bőgős, Arnie Somogyi és egy brit dobos társaságában is fellép a híres 606 Clubban Szabó Dániel. A meghívás mögött részben az áll, hogy a világhírű amerikai gitárossal, Kurt Rosenwinkellel készített, Frictions című CD-je Londonban is egyre nagyobb siker, nemzetközi forgalmazása bővül - jegyezte meg a zongorista.

Március végén egy kéthetes - Washingtont és New Yorkot is érintő - amerikai turné következik, melynek első állomása a philadelphiai Kimmel Center lesz, ahol a Goes Global-sorozat keretében idén tavasszal a dzsessz hatását és szerepét vizsgálják a nemzeti kultúrákban, kontinensről kontinensre haladva. A kelet-európai esten a sorozat kurátora, Szabó Dániel egykori mestere, Danilo Perez meghívására a Szabó Dániel Trió lép fel Marta Topferova cseh énekesnővel.

A Szabó Dániel Trió a névadó-zenekarvezető által írt kompozíciókat és standard-feldolgozásokat játszik. A darabokra jellemző a személyes hangvétel éppúgy, mint a hagyományosabb dzsesszstílusok közvetett jelenléte.

Szabó Dániel zenész-szülők gyermekeként 4 éves korában kezdett zongorázni. A pécsi Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában átfogó művészeti képzésben részesült a neves zenepedagógus, Apagyi Mária növendékeként. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékén, zongora-szakon 2000-ben diplomázott Binder Károly növendékeként. Ugyanekkor megnyerte a Montreux-i Jazz Fesztivál keretében rendezett Jas Hennessy Solo Piano Competitiont.

2001-ben teljes körű ösztöndíjat nyert a Los Angeles-i Henry Mancini Institute-ba, ahol olyan hírességekkel játszhatott együtt, mint Randy Brecker, Christian McBride, Roy Hargrove, Vince Mendoza, Bob Belden, Patti Austin, Dave Carpenter vagy Peter Erskine. A bostoni New England Conservatory-ban 2005 májusában szerzett mesterdiplomát, ott volt a mestere Danilo Perez panamai születésű dzsesszzongorista.

(MTI)

[2008.02.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még