2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az operaház művészét az előadás előtt lepték meg
Gratulálunk! Rangos díjat kap Tokody Ilona
Kapcsolatok
Tokody Ilona
Komolyzene

Születésnapos az egyetlen magyar énekesnő, aki fellépett mindhárom világsztár tenorral

Magyarország mindig is bővelkedett a kiemelkedő művészekben, s aligha lehet olyan zenekedvelő embert találni, aki ne tudná ki is az a Tokody Ilona. Ma ünnepli születésnapját, köszöntsük most őt ebből az alkalomból.

A művésznő Szegeden született 1953. április 27-én. Zenei karrierje1971-ben kezdődött, amikor is a Zeneakadémia növendéke lett. 1972-ben megnyerte a Kodály-énekversenyt, a következő években a genfi, az ostendei, a pozsonyi és a budapesti Erkel-énekverseny győztese lett.

Az Opreházban

Az Operaház magánénekese 1976-tól és a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze. 1977-ben mutatkozott be, az Operaházban Durkó Zsolt Mózes című művének ősbemutatóján az Anya szerepét alakította. Az igazgató akkoriban Lukács Miklós volt.

Puccini operáinak állandó szereplője volt a könnyű, lírai szoprán, aki általában az áldozat vissza-visszatérő szerepét kapta. Lukács Miklóst visszavonulása után Mihály András, a rendkívül széles spektrumú muzsikus, karmester és zeneszerző váltotta. Tokody Ilona az új igazgatóságtól kezdetekben nagyszerű és rászabott szerepeket kapott. Ilyen volt a Bánk bán Melindája és Mimi a Bohéméletben.

Ugyanakkor kiderült az is, hogy Tokodynak nem igazán erőssége a Melindára rótt zeneszerzői teher, a virtuóz koloratúrák sora. A Bohémélet Nádasdy Kálmán és Oláh Gusztáv "örökös" rendezésében megy 1937 óta, Tokody 1978-ban csatlakozott a társasághoz és alakított maradandót.

Az Aidában is bizonyított

Kissé meglepő döntést hozott Mihály András, amikor kiosztotta rá az Aida címszerepét. Aida szólamát addig csak és kizárólag drámai szopránok énekelték. Amikor Tokody új szerepének híre ment, a bennfentesek tudni vélték, hogy a próbák során úgyis visszaadja. Mások Margaret Tynesre emlékeztettek. Az amerikai énekes sztár pályája kiugrását, egyik hatalmas sikerét köszönhette az etióp királylánynak.

De emlékezhettek arra is, hogy Tynes karrierje néhány év után lehanyatlott, nem utolsósorban a hangot túlzottan megterhelő szerepei miatt… A bemutatkozás - akkor - minden tekintetben a szereposztót és a művésznőt igazolta, aki káprázatos sikert aratott.  Talán ekkor indult el Tokody primadonnai karrierje. Az ügy eleinte megosztotta a közönséget, de az egyértelmű siker őt igazolta, és megnövelte táborát.

A következő években Tokody egyre másra kapta Verdi hősnőit, Giseldát A Lombardokból, a Boccanegra Amelia Grimaldiját, A trubadúr Leonoráját, s Erzsébet szerepét a Don Carlosból. 

A pálya rendkívül jelentős állomása volt egy újabb Puccini-szerep, a legnagyobb áldozat, az Angelica nővér címszerepe. Desdemona szerepét Verdi Otellójából 1982-ben énekelte először. Majd következett a Pillangókisasszony és a régóta esedékes Tatjana, Manon és három vérbeli drámai szoprán szólam. Az álarcosbál Ameliáját Tosca követte, majd 1990 nyarán a máig utolsó premier: A végzet hatalma.

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott művésznő 

A 12. évadját fejezte be 1990-ben Tokody Ilona a Magyar Állami Operaházban. A Ház egyik legtöbbet foglalkoztatott és legnépszerűbb művésze. 20 főszerepet énekelt el ezalatt az idő alatt. Közülük 8 Verdi-, 7 Puccini-hősnő, egy-egy művet énekelt Erkeltől, Csajkovszkijtől, Muszorgszkijtől, Balassa Sándortól és Mozarttól.

Tokody Ilona 1990 óta nem mutatkozott be új szerepben az Operaház színpadán. Külföldön számos szerepet elénekelt, amelyeket itthon hallhatunk tőle. Ilyen volt a Bajazzók Neddája, Michaela a Carmenben, Maddalena az Andre Chenier-ben, A köpeny Georgette-je.

Pályája során számos világsztárral lépett föl. Az egyetlen magyar énekesnő, aki egyaránt fellépett Carreras, Domingo és Pavarotti partnereként, de gyakorlatilag a korszak összes jelentős énekesével dolgozott együtt. Bejárta az egész világot, szinte minden kicsit is fontos operaházban megjelent. A Metben Neddaként mutatkozott be, s Michaelaként a címszerepet éneklő Marilyn Horne mellett aratott sikert.

A kiváló művésznő ma ünnepli születésnapját, s egy ekkora karrier előtt illik fejet hajtani és azt mondani: Isten éltesse még nagyon-nagyon sokáig!

– momus.hu/zéta alapján: zene.hu –

[2008.04.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még