2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Új énekessel robog tovább a P.Mobil
Az év rockszenzációja! P. Mobil dalok az egykori tagoktól
Kapcsolatok
P. Mobil (Perpetuum Mobile)
Mobilmánia
Legnépszerűbb csengőhangok

Szerinted hány éves ma a P. Mobil?

Szép kort élt meg a P. Mobil zenekar, ugyanis ma ünneplik megalakulásuk 35. évfordulóját. Éppen ezért a Zene.hu úgy gondolta, hogy torta helyett egy kis történeti visszatekintéssel köszönti fel a bandát!

A zenekar története 1973 áprilisában kezdődött, amikor is egy rövid közlemény tudatta az Esti Hírlapban, hogy a Gesarol együttes a jövőben P. Mobil (Perpetuum Mobile) néven lép fel, és az új zenekar bemutatkozó koncertjét 1973. május elsején tartotta a Budai Ifjúsági Parkban.
Az akkori felállás így nézett ki: Póta András (dob), Schuster Lóránt. Cziránku Sándor (gitár), Huszár Györgyi (ének), Losó László (basszusgitár/ ének), Serényi Miklós (ének).

Az igazi robbanás

Ám az igazi debütálására várni kellett még, ennek ideje a miskolci popfesztiválon jött el, ahol a slágervonal és a progresszív rock képviselői között egyedüliként játszottak hard rockot. A zenekar a hetvenes évek közepétől – a sikertelenség miatt gyakran változó felállásban – 6 koncertprogrammal (A kintornás szerencséje, 1975, P. Mobil az alagútban 1976, Honfoglalás, 1978, Segítség, jaj, 1980, Mobilizmo, 1981, Heavy medál 1983) lépett a közönség elé.

Háttérben voltak sokáig

Nem volt elég a hat komplett, nagylemezért kiáltó zeneanyag, ugyanis a formációt sokáig csak "külvárosinak", "barbárnak" könyvelték el, s emiatt sokáig hiába kopogtatott a hivatalos intézmények ajtaján, dalaikat sorra visszautasították. Ám a közönség nem hagyta annyiban a dolgot, egyre többen és többen kedvelték még őket, s ennek a növekvő népszerűségnek illetve a kemény rock terjedő divatjának köszönhették, hogy a hetvenes évek második felében három kislemezük (Kétforintos dal, Menj tovább, 1978; Forma 1. Utolsó cigaretta, 1979. Miskolc, Csizma az asztalon, 1980) megjelenhetett.

Fent a siker- és a feketelistákon

A zenekar ezekkel a dalokkal, illetve műsoraik betétszámaival (Pokolba tartó vonat, Rocktóber, Bíborlepke stb.) állandóan a sikerlistákon szerepelt, de mivel nem voltak hajlandóak kompromisszumokra, például egyes dalok szövegének átírására, megváltoztatására, így a P. Mobilt is az elsők között írták fel arra a képzeletbeli „feketelistára” amely háttérbe szorította őket. Ennek köszönhetően a banda sokáig elnyomásban munkálkodott és járták a maguk által elképzelt utat.

A kitartás nem csökkent

A hattételes Honfoglalás című szvitjük a magyar rockzene egyik jelentős teljesítménye volt, amelyet először 1978. április 30-án az Ifjúsági Park nyitókoncertjén mutatták be óriási sikerrel. A jó zenészekből – Vikidál Gyula (ének), Cserháti István (billentyűs hangszerek), Pálmai Zoltán (dob), Bencsik Sándor (gitár), Kékesi Bajnok László (basszusgitár), Schuster Lóránt – álló csoport ekkor már kidolgozott koncertprogramokkal, karakteres vezéregyéniségekkel rendelkezett.

A P.Mobil ragaszkodott ahhoz az elképzeléshez, amely elindította őket a pályán. A közönség rajongott értük. A divatot követő, kompromisszumokra hajló zenekarok sorra elhúztak mellettük, s zenei-színpadi munkásságuk is olyan forrássá vált, amelyben több új zenekar is megmerítette korsóját (Csizma az asztalon). Dalaik, szövegmotívumaik, színpadi ötleteik jó néhány más együttes koncertjein visszaköszöntek. 1980 őszén ez a felismerés bomlasztotta fel a zenekart. Schuster Lóránt újjászervezte a csapatát és 1981 őszén megjelent a P.Mobil első, "válogatott" felvételeknek is beillő nagylemeze.

Évforduló, majd feloszlás

Fennállásuk 10. évfordulóját 1983. április 29-én az Ifjúsági Parkban ünnepelték, erről a buliról filmfelvétel is készült. 1984-ben Donászy Tibor is bemutatkozott a bőrök mögött. Az 1985-ös évben egy dunai hajóturnét szerveztek, amely remekül sikerült. Ezenkívül felléptek a földrengés-károsultak javára rendezett segélykoncerten is, amely nemes gesztus volt a formációtól. 1986-ban bemutatták „Ez az élet, Babolcsai néni” című terveiket, ám az hamvában holt, ugyanis nem jelent meg, s nem került a rajongókhoz. Ezt követően rövidesen búcsút intettek egymásnak a zenészek.

Ébredezés

Ám nem pihentek túl sokáig, ugyanis 1992-ben ismét éledezni kezdtek poraikból és újra lemezekkel jelentkeztek. A Magyar Állami Hangversenyzenekarral 1996-ban adták elő a Honfoglalás című fentebb már említett szerzeményüket.

Mobilmániával rukkoltak ki az egykori énekesek

A zenekar jelenleg is aktív. 2008-ban egy meglepő fordulatot vettek, ugyanis igazi kuriózumra készülnek a P. Mobil egykori énekesei. Vikidál Gyula, Tunyogi Péter és Rudán Joe - kiegészülve Kékesi Lászlóval és Zeffer Andrással - egy koncertsorozat erejéig újra összeállnak, hogy mind magukat, mind pedig a rajongókat megörvendeztessék az általuk ismertté tett dalokkal. Az előzetes tervek szerint a Mobilmánia turnéja ötven előadásos lesz.

A Mobilmánia turnéja egy kivételes alkalom, hiszen együtt hallható a három egykori 'mobil énekes; Vikidál Gyula, Tunyogi Péter és Rudán Joe együtt több mint harminc éven át voltak a P. Mobil énekesei. A koncertkörútra velük tart Kékesi “Bajnok” László basszusgitárral és Zeffer András a híres Hammond orgonával, ők ketten szintén legendás 'mobil-tagok voltak évtizedekig.

Sokat lehetne még írni a zenekarról és annak történetéről, ám a lényeges pontokat igyekeztük figyelembe venni, és feleleveníteni a fényes pályát, amely ugyan bőven volt kövekkel nehezített, de azért nyílegyenesen mentek előre az eltervezett úton. A „makacsság” kifizetődött, ma is népszerűek, a Mobilmánia pedig igazán nagy dobásnak ígérkezik…

– wikipedia/allmusic/ej alapján: HAK –

[2008.05.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még