2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Isten éltesse a világ leghosszabb nevű szopránját!
Ma 44 éves Xavér, a magyar orgonafenomén
Puccini 150 - Bohémélet a MüPa-ban
Az Operaházból jelentjük! 11 meglepetés a következő évadban
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház
Komolyzene

Premierekben gazdag ünnepi évad – Cecilia Bartoli Budapesten

Fontos jubileumhoz közeledik a magyar operaélet: 2009-ben 125 éves lesz az Operaház. A 2008/2009-es lesz tehát a dalszínház 125. szezonja. A megújuló Magyar Állami Operaház premierekben különösen gazdag évaddal, változatos repertoárral és a „hétköznapokban” is minőségi előadásokkal készül az ünnepre. Az évad egyik csúcspontjának ígérkezik a világhírű olasz szoprán, Cecilia Bartoli budapesti fellépése.

A 2008/2009-es szezon különösen gazdag lesz premierekben. A bemutatók mellett a jubileumi évad kiemelkedő eseményének ígérkezik a Puccini-hét, amellyel a 150 éve született komponista előtt tiszteleg a Magyar Állami Operaház. A hét műsorában a Manon Lescaut, a Bohémélet, a Tosca, a Pillangókisasszony és a Turandot szerepel.

Elindul egy új kezdeményezés is: a Májusünnep operafesztivál, amelyre a világ egyik legnevesebb szopránja, Cecilia Bartoli is elfogadta a meghívást. A Májusünnep programjában – Händel: Xerxes című operájának premierje mellett – az operairodalom olyan remekművei szerepelnek, mint a Traviata, a Turandot, a Tosca és a Rigoletto. Cecilia Bartoli mellett a fesztivál vendége lesz Elena Mosuc, Charles Castronovo, Renato Bruson, Sylvie Valayre, Marcello Giordani, Michele Crider, Gustavo Porta, Juan Pons és Roberto Frontali, valamint a kiváló karmester, Pier Giorgio Morandi.

Két premier: A bajadér, Karamazov testvérek

A következő évadban a Keveházi Gábor balettigazgató vezette együttes két fontos premierre készül. Az első Ludwig Minkusz és Marius Petipa egész estés klasszikus balettje, A bajadér lesz (bemutató: 2008. november 15-16.), amely hatalmas létszámú előadógárdának ad majd izgalmas feladatot. Az évad második balettbemutatója a Szentpétervárott élő és dolgozó Borisz Eifman darabja, a Karamazov testvérek lesz (bemutató: 2009. március 7-8.), amelynek zenéje Rahmanyinov, Muszorgszkij és Wagner műveiből épül fel.

Változatos repertoár

Továbbra is repertoáron marad az Anna Karenina, A hattyúk tava, a Szenvedély című modern balettest, a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, az Elfújta a szél, a Lépésről lépésre című kortárs balettest és a Zorba, amelyet a Thália Színházban láthat a közönség. Emellett - kettős szereposztásban – felújítják Seregi László Sylvia című koreográfiáját, amelyben tíz tehetséges, fiatal művész mutathatja be művészetét, mesterségbeli tudását.

Turnék a Kanári-szigetektől Montrealig

A Magyar Nemzeti Balett két külföldi turnéra készül a közeljövőben. Az egyik meghívás a Kanári-szigetekre szól, ahol – július második felében – a Szentivánéji álom című Seregi-darabot adja elő a társulat.

A 2009-es amerikai-magyar kulturális évad keretében hosszabb, több várost érintő tengerentúli turnét tervez az együttes, amelynek során a Spartacus és A makrancos Kata című Seregi-darabokat láthatja a közönség.

Bajári Levente Point című koreográfiája 2008. szeptember 4-ére meghívást kapott Montrealba, a Le Gala des Étoiles rendezvényre, amely a világ legkitűnőbb klasszikus és modern táncosainak „csúcstalálkozója”. Bajári Levente modern darabját az együttes két nagyszerű művésze, Pazár Krisztina és Oláh Zoltán táncolja majd.

-opera-

[2008.05.05.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még