2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kerényi Miklós Gábor mindig hitt a zenés színházban
Fischer Ádám jótékony célra szeretné fordítani a kapott összeget
Elhunyt az Operaház táncosa
Gratulálunk! Rangos díjat kap Tokody Ilona
Kapcsolatok
Keveházi Gábor
Komolyzene
Magyar Állami Operaház

Az Operaházból jelentjük! 11 meglepetés a következő évadban

A Magyar Állami Operaház 125. évadjában 11 bemutatót, illetve premier értékű felújítást láthat és hallhat a közönség. A következő, 2009 őszén kezdődő szezonban megemlékeznek a dalszínház megnyitásának jubileumi évfordulójáról is - jelentette be Vass Lajos, az operaház főigazgatója a 2008/2009-es évadot bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

Fischer Ádám, az operaház főzeneigazgatója elmondta, hogy Beethoven Fidelióját tűzik a szezon nyitásaként műsorra. Ezt a darabot régen nem játszotta az operaház, így teljesen új produkcióról van szó, amelyet Kovalik Balázs rendez.

Kiemelte, hogy két, kifejezetten a fiatalok számára készült produkciót is terveznek. Az egyik Bizet Carmenjének ifjúsági verziója, a másik Ránki Györgytől a Pomádé király új ruhája, amely leegyszerűsített hangszerelésben kerül vissza a repertoárra.

Mint azt Kovalik Balázs művészeti vezető megjegyezte, Rossini operája, A sevillai borbély nem hiányozhat a programról. A következő évadban Békés András korábbi nagy sikerű rendezését újítják föl.

Az új évad műsorában szerepel Händel Xerxes című operája is, amelynek régóta tervezik a bemutatását. Haydn Orfeo ed Euridice című rendezését Zsótér Sándorra bízzák, a női főszerepet Rost Andrea énekli majd - fűzte hozzá a művészeti vezető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Verdi operáját, A szicíliai vecsernyét az operaház sosem játszotta, csak a Nemzeti Színház mutatta be 1856-ban. A Verdi-művet a következő szezonban Andrej Serban genovai rendezését adaptálva mutatják be Kovács János első karmester dirigálásával.

Sztár is érkezik

A művészeti vezető hangsúlyozta: sztárgázsit igénylő énekeseket, akik fél napra tudnak csak Budapestre jönni, nem hívnak, de olyan énekeseket, akik hajlandók és képesek hosszabb időt Budapesten, a társulattal tölteni fölkértek. A jövő évadban, az első Májusfesztiválra várják Cecilia Bartolit.

A jövő szezonban néhány új magyar mű nem lesz műsoron - ezt azzal indokolta Kovalik Balázs, hogy az operaház megnyitásának 125. évfordulója alkalmából megrendezendő magyar opera ünnepén egy sorozatban, megújulva hallható majd a C'est la guerre-től a Vérnászon át a Karnyónéig több alkotás.

Új bérletsorozatokat is indítanak, hogy a kevésbé tehetős publikum hű maradhasson a dalszínházhoz: nemcsak öt, hanem négy és három estés szériákat is kínálnak 2008-2009-re.

Keveházi Gábor, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója két szenzációs, egész estés balettet ígér a tánc híveinek, Petipa Bajadérját és Borisz Eifman világhírű darabját, a Karamazov testvéreket.

Vass Lajos főigazgató elmondta, hogy részletes tervet dolgoztak ki az Erkel Színház és környéke megújítására, a dokumentum folyamatosan csiszolódik, de kész arra, hogy a kormány elé terjesszék, a többi a döntéshozók ügye - hangsúlyozta.

Az operaház vezetői úgy vélik, 2011-re elkészülhetne egy modern kulturális központ az Erkel Színházból. Ezután néhány éven belül a Magyar Állami Operaháznak otthont adó, 1884. szeptember 27-én megnyílt Ybl-palota is korszerűsítése is megvalósulhatna.

– MTI –

[2008.05.01.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még