2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Válogatás / több előadó: A nagy retromix album
Kapcsolatok
R-GO
Carpe Diem
Hip Hop Boyz
Soltész Rezső
Szécsi Pál
Omega
Hungária
Első Emelet
Beatrice
Komár László
Szandi
Cserháti Zsuzsa
Máté Péter
Krisz Rudolf (Krisz Rudi)
Fresh

Gyorsabban megy a takarítás A nagy retromix hallgatása közben

Miután sikerült kiráncigálnom A nagy retro mix CD-t édesanyám autójában lévő lemezek közül tudtam csak úgy igazán magam is hallgatni az albumot, miről azt hinné azt ember, hogy bizony idősebb korosztálynak szól…pedig korántsem! Egy igazi bulis anyag ez, szüntelen pörgéssel, mintegy 70 percig tartó nosztalgia kedvenc slágerekből, diszkó ritmusban, a nem kevésbé híres DJ, Retro Deejay mixelésében.

Retro külső?

Talán a magnókazetta és a megafon is elég kellene, hogy legyen a „retro-feeling” teljes átadásához, azonban ezen a borítón ez nem marad annyiban. Hagyományosnak, természetes hatással rendelkezőnek mondható zöld szín egyértelmű dominanciáját látjuk, ami a sztárságot szimbolizáló csillagokkal egészül ki és a középen sárgával megvilágított kazetta kerül hangsúlyos szerepbe.

Egy kiszakadt szalag…régi, mégis sztár. Hiszen erről szólnak maguk a slágerek is, sosem unja meg őket az ember… Az album hátulján megtaláljuk a számok sorrendjét is, ahol előkerül némi rózsaszín, ami a zöldön nem nagyon olvasható, de mivel olyan ismert nótákról van szó, amit legkevesebb 15 éve énekelhetünk, ezért a címet szerintem szinte senki se nézi… A borító egyébként Tóth Mariann munkáját dicséri.

Retro töltelék?

Így az elején csak pár előadót említve: Erica C., Carpe Diem, Hip Hop Boys, R-Go, Soltész Rezső, Szécsi Pál, Omega, Hungária, Első Emelet, Beatrice, Zalatnay Sarolta, Komár László, Szandi, Cserháti Zsuzsa, Máté Péter és még sokan-sokan mások. Ezek alapján nagyon nem is lehetne a CD más, mint retro. Maguk a daloknak a válogatása is nagyszerű kell hogy legyen, hiszen a nagyi Zalatnay slágerét dúdolgatva formál tölcsért a kezéből, a nagypapa büszkén mutogat magára a Csókkirály című számnál, majd rázza az ujját: no miss oh nem nem…majd 8 óra munka és 8 óra pihenés.

Édesanya felszáll az Álomhajóra, majd száguld, mert porsche meg szerelem, édesapa „casanova” és sokáig volt távol. A gyermek meg csillogó szemmel áll egy 5 percig és nézi ahogyan az egész család táncra és énekre perdül és végül magával ragadja a jól mixelt „sláger rádió” hangulata. Amiben persze némi mély torz hang közbeszól, hogy Retro Deejay, mintegy jelezve azt, ami egyértelmű, hogy ez nem valami divatmix divatszámokkal.

Kakukktojások a retro-dalok között?

De fel kell szólaljanak a kritika hangjai is bennem. Ugyanis felkerültek a válogatásra olyan zenei anyagok is, mint például a Fiesta Jött veled a nyár című slágere, továbbá Krisz Rudolf egy ismertebb száma, Bery Napsugár az ágyamon című dala, amik elbizonytalanítanak az évek behatárolásában, és felmerült bennem a kérdés, hogy vajon milyen alapon kerültek fel ezek a trackek egy amúgy 80-as évek egészén és 90-es évek elején végigvonuló válogatásba?

A választ keresve más indokot nem találva megállapítottam, hogy valószínűleg a DJ ezeket a dalokat elég ismertnek és szeretettnek tartotta ahhoz, hogy belemixelje a klasszikusok közé. Bery jóformán akkor született, amikor ezeknek a slágereknek a többségére már bulizott fél Magyarország!

Nem az eredeti került fel

A kritika ugyebár nem csak a dicséretről szól… s őszintén megvallva én úgy érzem, hogy ezek helyett bőven lehetett volna találni egyazon zenei „korszakból” származó számokat is.

Nem tartom kellően indokoltnak a voksot az említett három zeneszám mellett, továbbá értetlenséggel fogadom, hogy egy sláger, aminek van egy eredeti verziója, miért a feldolgozásban kerül fel egy egyébként retro igét hirdető mix albumra? - ami a mixelés miatt amúgy is elveszíti tulajdonképpeni originál változatát. (Gondolva itt a Táncolj még című trackre, ami elsőként Szűcs Judit hangjával szórakoztatta az országot 1978-tól napjainkig, a CD-re mégis Fresh feldolgozásban került fel.)

Ezektől eltekintve a 42 tracket egymástól elválaszthatatlan összhang tartja össze és szakadatlan buli biztos pontjává válhat ez az anyag, hiszen másodszori hallgatásra is magával ragadja az érzékeket, a váltások tökéletesek, a lassabb-gyorsabb számok egymást harmonizálják és fel nem boruló egyensúlyt alkotnak.

Nincsenek rajta külföldi slágerek, amik esetleg bár ismertek egy idősebb korosztály tagjai csak dúdolgatják azokat, így egyszerűen nem hozzák ugyanazt a felszabadult hangulatot, mint a saját nyelven, felszabadultan énekelhető dalok.

Összefoglalva: aki szeret bulizni, az egy otthoni baráti mulatós este nélkülözhetetlen tartozékává teheti e lemezt, s édesanyám szerint a takarítás is „percek” alatt elkészül az album hallgatása közben ;).

– Horváth Anita –

[2008.07.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még