2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Szenzáció! Az Iron Maidennel kezdődik a Sziget
Pörgős bulit ígér a R.E.M. a Szigetre
Jamiroquai a Szigeten - újabb neveket tettek közzé
Presser Gábor nagy ötlete
Mire készüljünk a nyáron? - ötleteket adunk fesztiválozóknak
Drága vagy nem drága? Újdonságok a Sziget fesztiválról
Ők is itt lesznek a Szigeten: Pendulum - Videóval!
Kapcsolatok
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál 2008
[2008. augusztus 12. - 18. ]

Kulturális programok a Szigeten

Az elmúlt idők legerősebb nemzetközi zenei sztárfelhozatala mellett idén is gazdag programot kínál a Sziget azoknak, akik a kultúra egyéb területén keresnek szellemi felüdülést. Színművészet, bábművészet, kortárs- illetve balett táncművészet, képzőművészet, költészet stb – mindez kiváló nemzetközi és hazai előadók közreműködésével. Többek között üdvözölhetjük a Svéd Királyi Balett szólótáncosainak társulatát, a Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínházat, s a látogatók féláron tekinthetik meg több mint egy tucat budapesti múzeum aktuális kiállítását is.

Színházi fesztivál

Egy színházfesztiválnyi előadást tekinthet meg a publikum a Sziget Színházi programsorozatában. Öt helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fű, Performansz színpad, Tápszínház sátor – naponta 7előadás, öt nap alatt összesen 35 magyar és nemzetközi alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc és performansz művészet képviselői mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdő alkotók is.

A TÁP Színház idén ismét megnyitja az Egyperces Színházat a Szigeten: egy exkluzív előadás egy percben egy nézőnek, a performansz színpadon mindennap két alkalommal lesz látható a Filter Performance. A Békés Megyei Jókai Színház mellett működő Színitanház a szigetlakókat vezeti be minden nap a kulisszák mögötti világba (bemutatják, hogy épül fel egy színházi produkció, és milyen szakterületek vannak a színház iránt érdeklődők számára). A Sziget Színház és Tánc Szabadtéri Színpadán más hazai és külföldi produkció mellett fellép az 1959-ben alapított Danza Contemporánea de Cuba, a Stockholm 59° North, amely a Svéd Királyi Balett szólótáncosaiból alakult együttes.

Hallhatjuk majd Lajkó Félix és Brasnyó Antal kivételes együttműködésének gyümölcsét. Az egyik legígéretesebb fiatal koreográfus, Hofesh Shechter deGENERATION című előadása lesz látható. A Sátorban egyebek mellett láthatjuk majd Jordi Cortés és Damián Muñoz Márai Sándor “A gyertyák csonkig égnek” című regénye nyomán készült koreográfiáját, a 10 éves Baltazár Színház bemutatóját Kőválasz címmel, a Space Színház Holland Cunami című színházi áldokuját. A magyar és nemzetközi fiatal alkotók munkáiból összeállított esten láthatjuk majd a Belgiumban élő Szivkov Alekszandr szólóját, a tunéziai Bahri Ben Yahmed előadását, valamint Eléonore Valére a Budapest Tánciskolával készített koreográfiáját.

A Fű helyszínen többek között a svájci Georg Traber munkáiból két különleges előadást láthatunk (Heinz Baut valamint a Hikohki Gumo). Az Egyesült Királyságból érkezett Motionhouse akrobatikus, drámai és lenyűgöző Chaser című produkciója két alkalommal kerül bemutatásra.

Utcaszínház

A Sziget Fesztivál immár ötödik éve büszkélkedhet nagy utcaszínházi produkciókkal. Idén az olasz óriás a KITONB kápráztatja el a szigetlátogatókat. A társulat "Harangjáték, az időutazás" című előadása, a föld és az ég között játszódik.Ebben az újszerű darabban három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt.

Az észak-vietnámi tradíciókat követő Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház „A falu lelke” című előadásával egy, a világörökség részeként is nyilvántartott, kulturális különlegességet hoz el az idei fesztiválra. A Vándor Vurstli idén is jókedvvel, bábos és utcaszínházi produkciókkal, rengeteg játékkal, meglepő attrakciókkal és zenei csemegékkel vár mindenkit.

Múzeumok fesztiválja

Az idei évben először fogadja a látogatókat az Octopus Összművészeti Helyszínen belül kialakított Múzeumi Negyed a Szépművészeti Múzeum, Modem, Ludwig Múzeum, Iparművészeti Múzeum, Aquincum, Skanzen, Közlekedési Múzeum, Országos Műszaki Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Magyar Nemzeti Múzeum, Terror Háza Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum részvételével. A múzeumok kihelyezett programokkal és kedvezményekkel várják a szigetlakókat, valamint a programban résztvevő múzeumok egész augusztusban kedvezményes, félárú jeggyel látogathatóak Sziget karszalaggal érkezőknek! A kedvezményt a Műcsarnok látogatói is igénybe vehetik.

Összművészeti fesztivál

A Medence Csoport szervezésében immár hatodik éve működik az Octopus Összművészeti Helyszín, mint a Sziget irodalmi, képzőművészeti és komolyzenei programjainak otthona. Lesz itt például Éneklő Óriásszobor: az Octopus közepén felállított hatalmas Willendorfi Vénusz naponta ötször „megszólal”. Öt különböző korú nő, különböző hangulatú dalban érzékelteti korát és az idő múlását.

Aktivisták és képzőművészek irányításával műhelyeket alakítanak ki, ahol a szigetlakók maguk készíthetnek használati-, illetve műtárgyakat, szemétnek vélt, vagy legalábbis már használt nyersanyagokból. A nagysátor falain belül kiállítás is lesz a szemétből készült tárgyakból. Az Octopus helyt ad fotókiállításnak is. A kiállítás keretében Peter Sanders, a nemzetközi hírű, iszlám hitre áttért brit fotográfus képei mutatkoznak be.

Komolyzenei programok


Az idei már a nyolcadik olyan Sziget, ahol nemcsak a rock élő klasszikusai, hanem a komolyzene holt klasszikusai is önálló helyszínen várják a szigetlakókat. A már jól ismert és bevált programelemeken az idén sem változtatunk: éjjel andalító barokk muzsikára, a Sziget legkényelmesebb puffjain pihenheti ki mindenki az egész napos pörgést. A Capriccio Kamarazenekar fiatal muzsikusai kitűnő szólisták közreműködésével változatos és izgalmas programokkal várnak minden este. Kora délután pedig a Zeneakadémia hallgatói mutatják meg oroszlánkörmeiket – és igen, a filmvetítésekről sem feledkezünk meg.

Irodalmi programok


Idén a nemzetköziség jegyében telnek a Sziget irodalmi délutánjai. A kétnyelvű felolvasó és beszélgető estek alatt magyarul, németül és angolul hangoznak el a neves magyar és külföldi szerzők művei. Nádasdy Ádám, Márton László és Dragomán György partnerei Cristopher Whyte skót, Wilhelm Droste és Hans-Henning Paetzke német szerző lesz. A felolvasásokat élő zenével (hegedű, szaxofon) varázsoljuk még kellemesebbé. Spanyol és magyar nyelven zajlik a Casi Flamenco által összeállított programunk: a kétnyelvű versek mellett profi táncosok és zenészek szórakoztatják a nagyérdeműt klasszikus flamencóval. A felolvasóestek mellett bemutatkoznak korunk reneszánsz műveltségű írónői is.

Az Architects of Air bemutatja: Amococo - Luminárium

Angliából most hetedszerre érkezik egy „luminárium”. A luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést a napfény végzi. Az idei luminárium ismét, egy máshol még nem felállított/felfújt épület, a tavalyihoz hasonlóan az alkotók ismét a Sziget fesztivált tisztelik meg azzal, hogy itt, Budapesten indítják új alkotásukat sok éves föld körüli útjára.

-sziget-

[2008.07.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még