2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Balatoni Hírek
Kapcsolódó cikkek
Lemezt ad ki a Kaukázus
Kaukázus-turné és kislemez
Káromkodó Ganxsta, leízzadó Magna Cum Laude az EFOTT-on - képekben
Kapcsolatok
Kaukazus
Legnépszerűbb csengőhangok

A Kaukázust nem lehet kilóra megvenni

Tartalmas szöveg, progresszív zene, pimaszul fiatal előadók, ingyenesen letölthető lemezek: az alig négy éve alakult alternatív együttes bátran szembeszáll a hazai zenei élet mainstream vonulatával. Kardos-Horváth János az egyéni stílus mellett kardoskodik, amit szerinte megöl, ha egy hanglemez kiadó diktál. Egyre népszerűbbek, de pillanatnyilag a popularitás és az underground szűk mezsgyéjén eveznek. Többek között erről kérdeztük az énekes-szövegírót a Balatone nyitónapján.

- A szervezőktől telitalálat volt veletek indítani a programot: több számotok is kapcsolódik a Magyar Tengerhez.
- A Balaton a Majdnem Kína elnevezésű albumunkon szerepel, egy Cseh Tamás szerzemény ihlette, amit gyermekkoromban a szüleim révén sokat hallgattam és nagyon megszerettem. A Zánka pedig egy búskomor retro dal az épülő szocializmusról. Ebben az időszakban a kommunizmus mellett virágzott a Zánkai Úttörőtábor is, ahol nyaranta 40-50 ezer gyereket üdültettek, akik egyébként soha nem jutottak volna le a tóra. A népnevelésnek ez volt a kellemesebb része. Az, hogy útravalónak ideológiai agymosást is kaptak, a többséget nem érdekelte.

- Miért pont a Balaton mozgatta meg ennyire a fantáziádat?
- A Balaton az ország közepén egy olyan egység, amire feltétel nélkül büszkék lehetünk. Nem kell érte küzdenünk, vigyázni rá viszont kötelességünk. Sajnos az olcsó táborok az előző rendszerrel megszűntek, pedig jópáran nem engedhetik meg maguknak a balatoni nyaralást. Főleg a vidéknek lenne nagy szüksége a felzárkózásra. A zenekarunk is ezt a szakadékot igyekszik csökkenteni a maga módján. A dél-amerikai típusú berendezkedés, hogy egy kis réteg nagyon gazdag, a többi pedig szegény, nem járható út. A középosztálynak kellene felemelkedni, amire példa volt Zánka. Erről szól a dal.

- Szövegeidben éles társadalomkritikát fogalmazol meg. Vajon a zárral szemben állva nyitott kapukat döngetsz?
- A bankigazgatóknak és a vezető politikusoknak ezek nyitott kapuk, mert akik döntenek, azok tíz évvel úgyis előbbre járnak. Viszont akik itt vannak a koncertjeinken, tisztában vannak a realitásokkal. Szerintem ez még nem lejátszott meccs. Kell egy szelep, ami nem baj, ha történetesen egy zenei formációban található. A mi dolgunk, hogy feldobjuk a kérdést, a választ viszont ne tőlünk várjátok. A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy nem a kreatívok szava számít. Mi csak arra tudunk rávilágítani, hogy valami nincs rendben, és más aspektusból is meg kell vizsgálni a problémát.

- A Petőfi Rádióban naponta 2-3 slágeretek is elhangzik, a Fábry-showban másfél millióan láttak. Nem féltek, hogy bedarál a mainstream?
- Vannak erre utaló jelek. A mai koncert előtt például közönségtalálkozót szerveztek, aminek örülök is, meg nem is. Részt kell vállalni a gépezetben, mert nem lehet egyszerre "kint is lenni" meg "bent is". Bent kell lenni azt gondolom, de akkor viszont következetesen ki kell állnunk a véleményünk mellett. Próbálnak ugyan kiadók megkörnyékezni, de tőlünk határozott elutasítást kapnak. Akkor kellett volna, ha más nem, legalább válaszra méltatniuk, amikor kiküldtük az első demónkat. Most már ne akarjanak belőlünk bábzenekart csinálni. Biztos vagyok benne, hogy a Kaukázust nem lehet kilóra megvenni.

- Mekkora biznisz az ingyenes zeneletöltés?
- A legnagyobb, hiszen rengetegen jönnek a koncertjeinkre a tinilányoktól a családos harmincasokig. Mindig élőben játszunk, bár sajnos Budapesten sorra zárnak be a szórakozóhelyek, de fesztiválokon, rendezvényeken folyamatosan jelen vagyunk, nyáron négy-öt fellépéssel. Összeomlott a lemezpiac: nem voltak elég frissek és ügyesek, hogy kövessék a trendet. Az internetes letöltés pedig felgyorsítja ezt a folyamatot. Hamarosan ugyan egy jelképes összegbe fog átmenni, ami nyugaton már gyakorlattá vált, de nálunk egyelőre még jogi és technikai akadályokba ütközik.

- Készültök mostanában új produkcióval?
- Nyolc-kilenc dal fejben már megszületett. A következő lépés, hogy bemegyek a stúdióba és ezeket egy gitárral felveszem, majd kiosztom az előkészületben lévő anyagot a csapat többi tagjának ötletelésre, és egy hónap múlva talán felvehetjük az új lemezt FIKA címmel. Ezen tovább provokálunk, rajta lesz a Szalai Éva folytatása, valamint pár botránydal.

- Nem tartotok attól, hogy esetleg túllőttök a célon?
- Ezek inkább úgy mondanám, jótékony fricskák. Ha finoman fogalmazok, nem biztos, hogy az utalást komolyan veszik. Ezért olyan szöveg kell, ami megüti az ember fülét, amire felkapják a fejüket. Akkor biztos célba talál.

-Nagy Kornélia- Bánki Károly-
forrás: balatonihirek.hu

[2008.08.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még