2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Vidor Fesztivál
Kapcsolódó cikkek
Csak a név változott, a magas színvonal maradt
Megkezdődött a Happy Art
"Happy" volt hétvégén a nyíregyházi közönség
Magyarországi fellépés miatt nem volt ott a filmpremieren
Rossz időben is megtartják a koncerteket
Mindenki happy! Eső, tangó és születésnap
Maliból érkezett Nyíregyházára a zenész
Ma már Konyec
Szokatlan kubai csemege a Vidor Fesztiválon
Magyar és orosz népzene a Vidor fesztiválon
Képgalériák
Vidor Fesztivál 2008 - sajtótájékoztató
Kapcsolatok
Al Di Meola
Söndörgő
Habib Koité
Magyarpalatkai banda
Ska Cubano
Méta
Ana Moura
Nikola Parov Quartet
Cimbali Band (Cimbaliband)
Terem Quartet
Muzsikás Együttes
Sivan Perwer
Ghymes
Amsterdam Klezmer Band
Juan Carlos Cáceres
Johnny Clegg
Legnépszerűbb csengőhangok
Dresch Mihály
Balogh Kálmán
Both Miklós
Lakatos Róbert
Pál István (Szalonna)
Herczku Ágnes
Dongó
Kapcsolódó események
Vidor Fesztivál
[2008. augusztus 29. 00:00 - szeptember 6. ]

Világsztárok Nyíregyházán - pénteken kezdődik Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja

Augusztus huszonkilencedike és szeptember hatodika között immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre Nyíregyházán a VIDOR Fesztivál, amely mára az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvény lett. A kilenc nap alatt hetven helyszínen mintegy négyszáz program zajlik. Zenei kínálata nemzetközi mércével mérve is kimagasló, hiszen ez Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol igazi világsztárokkal találkozhat a közönség.

Az esemény természetesen nem csak a zenéről szól, a VIDOR eredetileg is mint színházi találkozó született meg. Aztán a muzsika is egyre jobban előtérbe került, ma már minden este több fellépő is szórakoztatja a közönséget Nyíregyháza főterén.

Tavaly világszerte is elismert zenészek léptek fel, olyanok, mint a „dél-afrikai Sting”, vagyis Johnny Clegg, az argentin Juan-Carlos Cáceres vagy éppen a zöld-foki szigetekről érkezett Rabasa együttes.

Újra a régi néven

A Vidámság és Derű Országos Seregszemléje a tavalyi Happy Art elnevezés után újra a régi mozaikszavát, a Vidort használja majd.
- Én nagyon örülök annak, hogy ez a fesztivál újra a régi nevét használja – mondta el Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere az augusztus végén kezdődő esemény sajtótájékoztatóján.

A rendezvény költségvetése egyébként majdnem veszélybe került, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke szerint a tavalyi 35 millió forintos állami támogatáshoz képest idén már csak húsz millió jutott erre a célra. Igaz, a fesztivál egy új támogató belépésével a korábbi magas színvonalon működhet idén is.

Olyan zenészeket sikerült megnyerniük a szervezőknek, mint a gitárkirály Al Di Meola, a zseniális afrikai énekes Habib Koité, a legendás orosz Terem Quartet, a ska szupersztárjai a Ska Cubano, s egy friss felfedezett Ana Moura Portugáliából. A meghívottak közül többen első ízben lépnek fel Magyarországon, s csak erre az egyetlen koncertre érkeznek hazánkba. Három kontinens tizenöt országának mintegy százötven zenésze lép majd színpadra ezen a koncertsorozaton.

- A válogatás, ahogy a korábbi években is, több szempont alapján zajlott. Egyrészt szerettünk volna legendás zenészeket meghívni, másrészt pedig olyan zenekarokat, akik Magyarországon kevésbé ismertek, de a maguk, vagyis a világzene műfajában nagy nemzetközi hírnévnek örvendenek. Idén is több olyan sztár lép majd fel itt, akik most járnak először hazánkban, de olyan fiatal muzsikusok is szerepet kapnak, akikről a későbbiekben még biztosan nagyon sokat fogunk hallani – mondta el lapunknak Szabó Tamás, a VIDOR Fesztivál programigazgatója.

Sztárallűrök nélkül

De hiába a világsztárok, a szervezők elmondása szerint az ebben a műfajban tevékenykedő zenészek sztárallűrök és különösebb kérés nélkül érkeznek a szabolcsi megyeszékhelyre.

- Amit ezek a fellépők elsősorban kérnek, az a hangtechnikának a világszínvonalú biztosítása, de a popsztárokra jellemző extrém kérése eddig senkinek sem volt – tette hozzá a programigazgató.

A nemzetközi művészek mellett persze a hazai zenei élet is képviselteti magát Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválján. Ott lesz a Söndörgő, a romániai magyarok alkotta Magyarpalatkai banda, a Méta együttes, de lesz rendhagyó prímás találkozó is.

Ebben a rendkívüli felállásban három kiváló zenész viszi a prímet: Dresch Mihály, Balogh Kálmán és Both Miklós játszik népzenét, természetesen saját egyéniségüknek megfelelő módon és ki-ki a saját hangszerén.

Szólóikhoz a hagyományos népi hangszerek legjobb hazai mesterei adják a kíséretet, a „koncertmester” pedig a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert. A műfaj legnagyobb egyéniségei közül hallhatjuk még a hegedűvirtuóz Pál István „Szalonnát”, az egyedülálló stílusban hegedülő Vizeli Balázst, és két kiváló énekesnőt, Herczku Ágnest és Korpás Évát is.

Fiatalok sem unatkoznak

A Vidor Fesztivál a fiatalabb rétegekre is gondolt, a tavalyi évhez hasonlóan most is lesz Suli-Buli, amiben tizenkilenc általános- és középiskola egy-egy tanóráját „szánják arra”, hogy ismeretterjesztő koncertekkel szórakoztassák a nebulókat. Sőt, ebben az évben már a még kisebbekre, az óvodásokra is gondoltak. Nekik majd - egyebek mellett - a Szeredás és a Dongó együttes tart „zártkörű koncertet”.

A kilencnapos rendezvényen mintegy hetven helyszínen lesz valamilyen program. A szervezők százötvenezer körüli látogatóra számítanak, a vendégek húsz százaléka külföldi.

Ami pedig a zenei eseményeket illeti: az összesen négyszázharminc program közül százhuszonhat koncertet tartanak huszonöt színtéren.
Sőt, egyedülálló módon az augusztus huszonkilenc és szeptember hatodika közötti esemény alkalmából az egyik nyíregyházi rádió világzenei adóvá alakul át, s bemutatják a világzene történetének - számukra - legizgalmasabb száz lemezét.

-ej-

[2008.08.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még