2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A reméltnél is jobban sikerült a Magyar Dal Napja! - képekben
Hazai sztárparádéval kezdődött a 2008-as Sziget - képekkel
40 ezren ünnepelték a metált a Szigeten - képekben
COX helyett Digweed
Ingyen tequila és kujonság a Sziget első napján - képekben
Képgalériák
Sziget 2008 - 1. napi koncertek
Sziget 2008 - Kalapács
Kapcsolatok
Alanis Morissette
The Kooks
Flogging Molly
Anti-Flag

Az ifjúság kék madara a Nagyszínpadon

A Nagyszínpad szerdai programját az 1988-ban alakult pittsburgh-i csapat, az Anti-Flag nyitotta. A négyesfogat úgy gondolta, a korai időpont ellenére is megmozgat mindenkit, így még külön azokat is közös tapsra és tombolásra bíztatta a csapat, akik amúgy már az MGMT vagy Alanis Morissette koncertjére vártak

Az Anti-Flag, ha nem is bonyolította túl dalait – egy punkzenekartól miért is várnánk ezt el -, hozta a stílus minden megszokott elemét. Chris #2 basszusgitáros az egyik dal közben gitárját félredobva vetette magát a közönségbe, majd pedig „az ország legnagyobb circle pit-jét” vezényelte le – már a színpadról. A rajongók pedig mindezt meghálálván becsületesen végigpogózták a koncertet, de persze a zenekar tagjai sem tűntek úgy, mint akik unatkoznának a színpadon: Chris #2 és Justin Sane amikor épp nem az énekléssel voltak elfoglalva, különböző akrobatikus elemekkel felérő ugrásokkal tették látványosabbá a színpadképet.

Mint a jelenlegi popzene – joggal – legfelkapottabb csapata, az MGMT-től legalább egy jelzésértékű ötperces késést vártunk volna. Ennek ellenére percre pontosan fél ötkor elkezdték koncertjüket a Nagyszínpadon. Andrew VanWyngarden és Ben Goldwasser három hasonló fizimiskájú sessionzenésszel kiegészülve állt színpadra és kezdte el bemutatni az  „Oracular Spectacular” című - 2008 egyik legütősebbnek és legjobbnak számító - lemezét.

A számok a lemezen hallható space-hangzáshoz képest kicsit karcosabban szóltak, így még az eredetileg egyszálgitáros „Pieces Of What” is megmozgatta a közönséget. A „Weekend Wars” és az „Electric Feel” pedig már kellőképpen megágyazott a „Time To Pretend”-nek, amire már a közönség feje fölött bodysurföző gumidelfin is ugrált.

Az amerikai-ír Flogging Molly magyarországi első, bő egyórás koncertje mindenkit megtáncoltatott, aki a Nagyszínpad előtt állt: punkokat, nagypapákat, rózsaszín hajú lányokat egyaránt. A tizenegy éves ír folk- és kocsmazenét punkkal, rock’n’rollal keverő együttes olyan hangulatot csinált a délután hat órai napsütésben, mint tavaly például a Gogol Bordello, vagyis olyat, amit mások még éjjel kettőkor sem tudnak.

Mindezt Dave King énekes és felesége segítségével, aki hegedült, furulyázott és táncolt is egyszerre. A hét öltönyben, ünneplő ruhában játszó zenész beleadott mindent, amit csak tudott, látszott, hogy annyira élvezik, mint a közönség, aki folyamatosan mosolygott és ugrált. Tökéletes koncert volt, akinek ez tetszett, az nem fog unatkozni a Sziget többi napján sem.

Best of Alanis Morissette-től

Ki tudja, talán az énekesnő számára különleges helyszín miatt (tudjuk, ugye, Alanis Morissette anyai ágon magyar származású), talán a speciális fesztiválhangulat miatt, vagy épp' csak úgy - nagyszerű Alanis Morissette-koncertet láthattunk a Nagyszínpadon. Minden adott volt ahhoz, hogy emlékezetes legyen ez a fellépés: az említett különleges hangulat, egy profi, de szívből és izgalmasan játszó turnézenekar, és végül de nagyon nem utolsó sorban, táblás ház (egyből az első "rendes" fesztiválnapon) a Sziget Nagyszínpada előtt.

S azt se felejtsük el, hogy "dalfronton" is minden passzolt: ahogy egy ilyen típusú koncerten lenni szokott (s talán - mondhatni - illik is), ez esetben is a legújabb dalokkal turbózott kvázi-besztof programot kaptunk. És tényleg, egészen nagyszerű hangulat volt, mosolygó, együtt éneklő, az énekesnővel és a zenekarral végig egy hullámhosszon rezonáló közönség. Jó energiák klassz együttállása.

A kanadai énekesnőhöz képest persze a Kooks esetében szó sincs életműkeresztmetszetről, hiszen a koncert közel másfél órás időtartamában majd cakkompakk belepasszolt az ifjú brigthoni hipszterek teljes életműve - azaz az együttes két nagylemezének anyaga.

Ha nagyon érzelgősek akarnánk lenni, azt is mondhatnánk, hogy a Nagyszínpad nézőtere felett átrepült az ifjúság kék madara, ha vagányak akarunk lenni, akkor csak azt mondjuk, hogy egy dögös rakenroll-koncert volt ez fiataloktól fiataloknak.

Sziget galérák:
Kalapács a Szigeten

Koncertek az első napon

Olvass Tovább: Ingyen tequila és kujonság a Sziget első napján - képekben

-sziget.hu-
fotó: Éberling András

[2008.08.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még