2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Amerika egy estére beszökött Győrbe
Az élet nem egy dal, de nekünk szól
Születésnapos a népszerű zenés darab szerzője - videóval
Kapcsolatok
Adamis Anna
Legnépszerűbb csengőhangok

Adamis Anna a viharban próbált és már a karácsonyra készül?

Ennek oka, hogy az új albuma a Tour de Laux című CD talán még a fenyőünnep előtt megjelenik. Tizenkét dalt vettek fel, de lehet, hogy nem mindegyik kerül föl a friss korongra, s a hallgató csak a legütősebbeket fogja megismerni.

Elkészült az egyik fő dal, az Emlék leszek című, amelyet valószínűleg Laux József hitvallásának tekinthetünk. Az a nemzedék biztosan annak tartja, amelynek az ifjúsága összefonódik a Gyöngyhajú lánnyal, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darab dalaival és Adamis Anna sok más versével.

A Képzelt riport… volt az első olyan alkotás, amely beemelte a rock-zenét az úgynevezett polgári színjátszás hagyományai mellé. A darabot 35 éve, 1973 tavaszán mutatta be a Vígszínház. Adamis Annának pedig szombaton születésnapja volt.

A legendás ősbemutató óta megszámlálhatatlan változatban játszották itthon és külföldön a Képzelt riportot, legutóbb ezen a nyáron Győrben adták elő. "Sokféle interpretációban láttam. Szinte mindegyik eltért valamiben. Jó, ha a színészek és a rendezők magukénak érzik a musicalt, s fellelhető az előadásban az is, amit saját maguk éreznek, gondolnak - de a lényeg, amit főként a dalok és a zene hordoznak, sértetlen marad".

Három hónap gondolkodási időt kértek

Egy kereskedelmi rádióban felidézték a mű létrejöttének viharos körülményeit. "Nem voltak annyira komoly viharok azok, utólag mindenki azt mond, amit tudatni akar" - pontosít Adamis Anna. "Ha így fogalmazunk, szinte minden 'viharok' között zajlott: a próbák, a lemezkészítés, a turnék és sorolhatnám. Mindig találkoztunk olyan jelenségekkel, amelyek fölöslegesek voltak, fölösleges nehézségeket okoztak. Az akkori feszültséget, de nevezzük inkább újdonságnak, lényegében az adta, hogy egy rockzenekar és a rockzene került tradicionális miliőbe. Ez volt a meglepő. A felkéréskor három hónap gondolkodási időt kértünk. Ezután vállaltuk el, megírtuk, és az első száz előadást az LGT játszotta." - idézi fel Adamis Anna.

- Az LGT már a saját útját járta, a turné-programját, a lemezfelvételeket, a koncerteket kellett összehangolni a darabírással. Szabad kezet arra kértek, hogy a színpadi-prózai változatot, amely Pós Sándor munkája, belátásuk szerint feszesre húzhassák. Dönthessenek, hová és mire teszik a hangsúlyokat, hogy a Déry Tibor kisregénye által felvetett kérdésekre, a darab sugallta dilemmákra és az életük kérdéseire ők adhassák meg a saját válaszaikat. Ez a közvetlen "érintettség" hozta meg a sikert - véli Adamis Anna. A Képzelt riport szalonképessé és főként ismertté tette a rockzenét, azt a zenét, amit sokan nem tudtak hova tenni, szidtak, noha túl sok fogalmuk nem volt, mi is az valójában és milyen értékeket hordoz.

Adamis Anna úgy emlékszik, hogy a dalok kijelölésében is nagyon hamar, talán egy fél óra alatt megállapodtak. "Velünk volt a kisfiam, kétéves volt akkor. Elbújt, majd kidugta a fejét Várkonyi Zoltán íróasztala mögül, mi meg jót nevettünk - nicsak, itt van az új igazgató! Oldott légkörben dolgoztunk, de én görcsösen nem is tudok semmit sem alkotni."

"Egyetlen nagyon komoly hiányt éreztem: a hősnő, Eszter alakja sem a kisregényben, sem a színműben nem volt pontosan megrajzolva. Nem lehetett tudni, milyen is ez a nőalak, akiért annyian tudtak lelkesedni, sártengeren, vízen gázolni át keresésére indulva. Az Arra születtem kezdetű dal teremti meg Eszter figuráját, mutatja fel őt már a darab elején."

Adamis Anna tudta, hogy a dalt az ősbemutató Eszterének, Almási Évának írja. A színészek - bár újfajta, példátlan feladatot jelentett számukra - nagyon szerették a darabot. Igaz, sok segítséget kaptak az alkotóktól.

Hatalmas az erő, amit rockzene ad és befogadó kap

"Az előző évben egy monstre, négynapos angliai 'mezei' rockfesztiválon vettünk részt - eleveníti föl Adamis Anna. - Ahogy a Képzelt riportban, bennünket is eláztatott az eső, s egy farmer megsajnálta a tömeget: szétosztott néhányat a saját szalmabáláiból és nylon takaróiból. A fesztivált fölvettem egy kis szuper 8-as kamerával. Ezt a filmet vetítettük le a színészeknek, így első kézből kapták az élményt, milyen is egy rockfesztivál, mennyien és hogyan jönnek össze, és milyen hatalmas az erő, amit rockzene ad és befogadó kap. A színpadkép is ezen élmények alapján alakult ki."

Mintha Képzelt riport évfordulója az indokoltnál kevesebb figyelmet kapna. "A darabnak nincs szüksége arra, hogy túl erős reflektorfény irányuljon rá, hiszen éli a természetes életét, már három és fél évtizede játsszák rendszeresen Magyarországon és külföldön. Bemutatták szabadtéren (Szegeden), kőszínházakban, a legkülönbözőbb helyeken, a Ruttkai Éva Színházban pedig telt házzal megy; a lemezek folyamatosan kaphatók. Ruszt Józsefnek igaza volt, amikor azt mondta, hogy ez az első aktuális társadalmi töltetű magyar zenés játék. Valóban emberi kérdésekkel foglalkozik és nagyon fontosakra ad választ."

Az igénytelenség bűn

A Tour de Laux című CD-vel szeretnék megelőzni a karácsonyi dömpinget, ha nem sikerül, a megjelenést inkább elhalasztják az ünnepek utánra. A Laux Trió, három érett férfi, akik Adamis Anna szemében megmaradtak srácoknak: "A dalok - mi másról? - az életünkről szólnak. Különleges, izgalmas kicsit a természetes jazz, kicsit funky érzetű zenét komponáltak a fiúk, jól lehetett rájuk verset írni. Igazi élvezet volt a munka. Régóta ismerem őket, mégis némileg kívülről nézem őket ilyenkor. Mint szövegíró alakíthattam valamennyit - mi és hogyan lehetne még jobb."

A zenei világ nagyon megváltozott, új és régi stílusok keverednek és kerülnek az élre... "Minden kornak megvan nehézsége az öröme is. Örülök az új dolgoknak, ha nincs körülöttük mesterséges habverés, mert az valóban nem túl szimpatikus. Ha új tartalmakat hoznak, az viszont jó. De ha valaki csupán eredetieskedésre törekszik, és megfeledkezik lényegről, az elhivatottságról, az életérzésről - azt nemigen kedvelem. Az igénytelenség bűn."

Nincs hiányérzete - ezt ma kevesen mondhatják el magukról.

– Albert Mária –

[2008.09.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még