2024. május 4. | szombat | Mónika, Flórián nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mindhalálig rock & roll-lal búcsúzott a második Rockaréna - képekben
Titkok Zalatnay Cini és Nagy Feró életéből - megfontolandó gondolatokkal
Bikini extrákkal - 25 év 2 DVD-n
Kapcsolatok
Nagy Feró
Beatrice
Bikini
Kapcsolódó események
30 éves a Beatrice - Születésnapi koncert
[2008. október 18.
szombat 19:00]

Beatrice: 30! - ünneplés a Pecsában

A magyar rocktörténet egyik legeredetibb hangzású, híres, hírhedt csapata idén ünnepli 30. születésnapját. A fergeteges születésnapi koncerten október 18-án a Pecsában válogatást hallhatunk három évtized legsikeresebb, és kedvenc dalaiból, a zenekar jelenlegi és régi tagjainak előadásában.

Kevés olyan előadó van, aki annyira egyedi és különleges színt képvisel a magyar rock zene történetében, mint Nagy Feró és társulata. Zenei világukat a rock, a blues, a punk a népzene és a kommunista indulók zseniális ötvözésével alakították ki. A zenekar vezetője Nagy Feró markáns egyéniség, énekes, zeneszerző és szövegíró.

A nehéz idők

A zenekart 1978-as indulásakor Nagy Feró, Lugosi László, Miklóska Lajos, Donászi Tibor, és Gidófalvi Attila alkotta. A zenekar nem illeszkedett a szocialista kultúra kiszolgálói közé, ezért rágalmak özöne zúdult rájuk (pl. csirkedarálás). Ellentétben a többi "õszinte kemény rock" zenekarral, nem jelenhetett meg nagylemezük. Nyíregyháza kivételével az egész országban be voltak tiltva, sehol nem játszhattak.

A Beatrice volt legellenzékibb zenekar az egész műfajban. Az egyedüli, aki a rendszer szemébe merte mondani, hogy "nem kell", szövegei egyaránt képviselik a helyüket nem találó "nagyvárosi farkasokat", a perifériára szorult rétegeket, és a "térden állva" kényszerült másként gondolkodókat. Nagy Feró útlevelét bevonták, a zenekar működését lehetetlenné tették. 1981 augusztusában oszlott fel a zenekar, amikor a frissen alakuló zenész szakszervezet is elhatárolódott tőlük, a kommunista rezsim kérésére. 


A megérdemelt elismerés időszaka

Nagy Feró zenei pályájának következő állomása a "régi" Bikini volt, ez a máig sajátos, egyéni hangvételû, két nagylemezt megélt punk-rock csapat. Teljesen egyéni ízt képviselt a magyar rockpalettán. Majd 1987-ben újjáalakult a Beatrice, 1988-ban jelent meg elsõ nagylemezük. Rövid idő elteltével alakult ki a zenekar történetének máig legsikeresebb formációja: Nagy Feró, Lugosi László, Zselencz László, Pálmai Zoltán.

A közönségsikert végre szakmai elismerés is követte: Feró az év énekese, ez évtized énekese, a Beatrice az év rockzenekara lett. Az 1990-ben kiadott új anyag - "Utálom a XX. Századot”- mérföldkő a magyar rockzene történetében. Rajta az eddigieknél is nagyobb slágerek (8 óra munka, Pancsoló kislány). A zenekar teltházas fellépést produkált - nagy szimfonikus zenekar kísérettel - a Budapest Sportcsarnokban.


A bandában számos tagcsere volt, de a karizmatikus frontember, zeneszerző és szövegíró Nagy Feró maradt, és jelenleg is ő vezeti a csapatot.  "Amíg én élek a Beatrice is él. Ez biztos…”- nyilatkozta Feró. Jelenlegi tagok: Nagy Feró (ének, szaxofon, szájharmonika), Vedres Joe József (gitár, vokál), Magasvári Viktor (gitárok), Laczik Fecó (basszus, vokál), Hirlemann Bertalan (dob, billentyű, vokál). Az október 18-i ünnepi koncerten fellépnek a Beatrice régi és jelenlegi tagjai.

-zene.hu-

[2008.09.26.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Gunson innen, Gunson túl
Kérdés nélkül felkerülhetne a soha nem múló rockzenei vitatémák...

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
beszámolók még