2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Újra együtt a legendás P. Mobil
A rendőrség is keresi a zenész egymilliót érő kedvencét
Bőrnacis Mikulások szállták meg a Népstadion metrómegállót
Török Ádámnak még a születésnapja is teltházas
A Zorall továbbra is mások tollával ékeskedik
A 6 legnépszerűbb magyar dal 1990-ből, szerintünk - videóval
A Bikini a Cobacabana-n
Török Ádám 60: Messze visz az út? 
A kevesebb érdeklődő ellenére lesz Rock Aréna3
Képgalériák
Rockaréna 2 - Deák Bill Blues Band
Rockaréna 2 - Életműdíj átadás
Rockaréna 2 - Karthago
Rockaréna 2 - Ős Bikini és Beatrice
Rockaréna 2 - Pokolgép
Rockaréna 2 - SBB
Rockaréna 2 - Török Ádám és a Mini
Rockaréna 2 - Vörös István és a Prognózis
Rockaréna 2 - Zanzibar
Rockaréna 2 - Zeffer András
Rockaréna 2 - Zorall
Kapcsolatok
Bikini
Beatrice
Karthago
Deák Bill Blues Band
Zorall
Török Ádám és a Mini
Vörös István
Prognózis
Pokolgép
Zanzibar
Kormorán
Kapcsolódó események
RockAréna - 1. nap
[2008. március 7.
péntek 16:00]
RockAréna - 2. nap
[2008. március 8.
szombat 17:00]

Mindhalálig rock & roll-lal búcsúzott a második Rockaréna - képekben

„Ami jó, miért ne ismételnénk meg, akár évente?” – vetette föl Kiss Zoltán „Zéro”- a Rockaréna megálmodója, még az első rendezvény előkészületeinél. A válaszra nem kellett sokáig várni: a Papp László Sportaréna ezen a márciusi hétvégén ismét a rockzene dübörgésétől volt hangos. A koncepcióban az előzőhöz képest annyi változás állt be, hogy idén két, fiatalnak számító formációhoz egy nemzetközi banda is csatlakozott.

A nem túlzottan hálás péntek délután 5 órai kezdési időpont Török Ádámnak és kis csapatának, a Mininek jutott. Január 26-i, nagyszabású pecsás bulijuk óta nem sok idő telt el; lényegében a jubileumi koncert eszenciáját kaptuk 45 percben – a tőlük megszokott minőségben.

Az őket követő Zorall, az immár védjegyükké vált közismert rock- (és nem rock-) dalok zúzós feldolgozásaival érkezett az arénás megmérettetésre. Az énekes, Szasza hangján csendült fel – többek között – az Álmodj királylány, a Könnyű álmot hozzon az éj, a ZZ’ Labor egykori sikere, a Honky Tonk Woman, valamint zárótételeként Ákos nótája, a Valami véget ért. Mit mondjak: nem éppen a legerősebb formájukat hozták...

Az est soron következő, 3. szereplője, a Deák Bill Blues Band. Mielőtt standard műsorukat lenyomták volna - rock-történeti eseményként - a hazai blues koronázatlan királya - közelgő 60. születésnapja alkalmából - életműdíjat vehetett át. Mindez megfejelve Zeffer András és Horváth Attila erre az eseményre írt 10 perc múlva ½ 4 c. dalával, melyet a RockBand interpretált.

Ferónak le sem kellett menni a színpadról

Ős-Bikini. A viszonylag ritkán összeröffenő, ironikusan egyéni hangvételű csapat az alapító Németh Lojzi bőgős helyett a ricsés Laczik Fecóval, a vendégénekes Szaszával, valamint a csasztuska stílusban tangóharmonikázó Gidóval kiegészülve örvendeztette meg a nagyérdeműt. Nagy Ferónak le sem kellett mennie a színpadról (egyébként sem, mivel a fellépőket végig ő konferálta föl); ugyanis „rendes” zenekara, a Beatrice jött, látott és győzött.

A repertoár felsorolásától eltekintenék, szerintem azt mindenki kívülről fújja. A mindvégig lendületes műsor egyik különlegességeként a r & r alapvetés Johnny B.Good-ot hallhattuk; a másik említésre méltó mozzanat, Nagy Hunor Attila szinte kielégülés-közeli állapotot előidéző, elementáris dobszólója.

A nemzetközi meglepetésnek szánt sztár a Saxon fellépése, sajnos technikai okok miatt meghiúsult. Helyettük a progresszív rockot játszó, Németh Gábor dobossal súlyosbított, lengyel illetőségű SBB zárta a napot. Az egyébként zseniális képességekkel rendelkező trió produkciója eléggé kilógott a sorból; az amúgy sem nagyszámú közönség is hasonló véleményen lehetett; ugyanis a műsorblokk alatt sorai alaposan megritkultak.

Vörös István és a Prognózis – kezdésként - professzionális módon alapozta meg a szombati buli hangulatát. Pörgős, a végére színpadi fetrengéssel tarkított műsorában főként a ’90-es évek nagy slágereiből válogatott; persze a Tele van a város… és a Hajsza közben sem maradhatott ki. A befejező nóta, a Kinek van igaza? akusztikus változata ebben a verzióban is ütött.

Nem tökéletes a Zanzibar

Terecskei Rita a Zanzibar élén arról énekelt, hogy „Nem vagyok tökéletes”. Annak ellenére, hogy egy-két figyelemre méltó gitárszólót is megeresztettek, a megállapítással nem is lehet vitatkozni.

A Kormorán szereplése a szombat este zenitjét jelentette, a közönségszám is növekedett a péntekihez képest. Lírai és kemény folk-rock tételek váltakoztak repertoárjukban, hiteles keresztmetszetét adva 30 éves munkásságuknak. Az Isten ujja megérint, vagy Wass Albert Záróversének megzenésített változata önmagáért beszél.

Az alaposan felturbózott hangulat szinten tartásáról a továbbiakban a Bikini gondoskodott. A stílus más, de a nívó ugyanaz. Erről könnyen meggyőződhettek, akik tavaly decemberben a 25 éves jubileumi koncertet végigtombolták.

Helycsere és támadás: itt a Karthago! A tavalyi részletes beszámolóhoz képest nem sok újjal tudok szolgálni; a zöldbozótosok(k) semmit nem öregedtek, semmit nem felejtettek el abból, amit a jó rock- (westcoast-) zenéhez tudni kell. A hozzáállás, a lendület, (a repertoár) mit sem változott.

A rock-elefántok eldübörögtek, hogy átadják helyüket a metál-dübörgésnek. A Pokolgépnek viszonylag kevés ideje maradt arra, hogy igazából kibontakozzon. Így is kaptunk némi ízelítőt a két gitáros (Nagy Dávid és Kukovecz Gábor) erőteljes szólóiból. Rudán Joe most sem okozott csalódást.

Teljesen mindegy, hogy Hol van szó (a közönség segítségével), vagy hogy Sajtot oszt a róka (a Pokoli mesékről); hangja minden tartományban a helyén van. A Mindhalálig rock & roll már Nagy Feró közreműködésével csendült fel utolsóként. A kitétel akár a Rockaréna mottója is lehetne; kár, hogy csak ilyen kevés emberhez jutott el!

Hegedűs István

[2008.03.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még