2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Miért halasztják el a Bikini-koncertet?
Fesztivállal emlékeznek a fiatalon elhunyt zenészre
Állandóan változnak a trendek, de a Bikini huszonöt év után is a csúcson
Negyven éves lenne a Bikini fiatalon elhunyt gitárosa
Lassan bemelegedő zenészek és rajongók a Bikini koncerten - képekben
Nap képe: Szokatlan helyszínen lépett fel a Bikini
Kapcsolódó Kiadványok
Bikini: 25 év Bikini - Jubileumi lemezbemutató koncert
Bikini: Őrzöm a lángot
Kapcsolatok
Bikini
Nagy Feró
Németh Alajos
Németh Gábor
Szűcs Antal Gábor
D. Nagy Lajos
Gallai Péter
Daczi Zsolt
Hirlemann Bertalan
Berecz Endre
Csillag Endre
Edda Művek
Hobo Blues Band
Lukács Peta
Bródy János

Bikini extrákkal - 25 év 2 DVD-n

Azon felesleges is vitatkozni, hogy a Bikini a magyar rocktörténelem része-e. Az. Húsz lemezzel a hátuk mögött nem is lehetnek mások. Ha egy új nagylemez kiadása ráadásul egybeesik a megalakulás huszonötödik évfordulójával, illik azt minimum egy koncert DVD-vel megörökíteni. Ahogy itt is látható.

A csapat 1982-ben alakult Nagy Feró énekes és Vedres Joe gitáros ötletéből. A frissen alakult formáció basszusgitárosa Németh Alajos, dobosa Németh Gábor (Alajos testvére), és másik gitárosa Szűcs Antal Gábor volt. Az első két lemezt ebben a felállásban készítették.

Nagy Feró 1985-ben kivált a zenekarból, helyét D. Nagy Lajos vette át, aki Gallai Péter billentyűssel érkezett a bandába. Az új emberek friss lendületet adtak a csapatnak, és egy alternatív, új hullámos zenei stílust vett föl a Bikini. Nagy Feró kilépése ellenére sem távolodott el teljesen a zenekartól, több slágerük szövegét is ő írta.

A nyolcvanas évek végére elismert és sokat koncertező zenekarrá váltak, megjelent jónéhány albumuk is. Időközben csatlakozott Daczi Zsolt gitáros, dobosként pedig Hirleman Bertalan, és egy ideig Berecz Endre. Az 1988-ban megjelent „Ha volna még időm...” című nagylemezzel végleg beírták magukat a sztárok nagykönyvébe.

Feloszlott a Bikini

A kilencvenes évek elején a rendszerváltás magával hozta a politikai szólásszabadságot is, így a Bikini illegalitásban táncoló szövegei már nem voltak olyan érdekesek. Talán csalódottság, talán egyéb okok miatt a Bikini feloszlott. Búcsúkoncertjüket 1992. november 21-én tartották a Budapest Sportcsarnok színpadán.

Öt év pihenő után, 1997-ben ismét összeállt a banda. A csapattagok rájöttek, a hallgatás nem megoldás a helyzet kezelésére. Szövegeikben továbbra is társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, gondolkodásra késztetik a közönséget, új albumaikkal ismét sikert sikerre halmoznak. Újraindulásukat egy új nagylemezzel („A szabadság rabszolgái”), és egy a Budapest Sportcsarnokban rendezett koncerttel jelentették be. A csapat a kilencvenes évek végén ismét koncertezni kezdett, és lemezeik is jelennek meg sorra. 

Az „Angyali üdvözlet” kiadása után 2004-ben csatlakozott a bandához Csillag Endre, az Edda és a Hobo Blues Band egykori tagja, aki a kezdetektől szerepelt némelyik Bikini koncerten vendégelőadóként. Daczi Zsolt gitáros, Csillag elődje hosszan tartó, súlyos betegség után 2007-ben elhunyt. Csillag Endrét 2006 augusztusában Lukács Péter követte a gitáros poszton. 2007-ben új lemezük is jelent meg Őrzöm A Lángot címmel.

Megvolt az összhang

Lényegében ennek a DVD-nek a magját is az új lemez adja, hiszen a Syma Csarnokban 2007. decemberében felvett anyag huszonkilenc nótájából hetet az új lemez ad. Aki ott volt rosszul nem érezte magát, az lejön a képkockákból. Nyílván lesznek fanyalgók, akik szerint ez vagy az a nóta lemaradt a több mint kétórás lemezről, de hát az életmű akkora, hogy ha kétszer ennyit játszottak volna akkor sem biztos, hogy minden nagy nóta itt lenne. De azt hiszem a leges legnagyobbak itt vannak (Széles-tágas, Ha Volna még időm, Legyek Jó, Nehéz A Dolga, Közeli Helyeken, Fagyi, Ki Visz Haza, Mielőtt Elmegyek, Adj Helyet Magad Mellett), melyeket kis túlzással szerintem minden magyar ember ismer.

A koncert jól felépített, a háttérvetítőket is a dalok mondanivalójával összhangban használják. A Bikini élőben mindig is rockosabban szólt, mint lemezen és Lukács Péterrel még inkább így szól. Mivel a koncerten magán nem voltam ott, így nem tudom, hogy Lukács Peta stúdiójában mennyit kozmetikáztak a lemezen az utómunkálatok során, de a végeredmény nagyon eltalált live sound lett, kimondottan élvezet hallgatni. A zenészek pedig a legjobb formájukat hozzák ez nem is kérdéses.

Mint minden jubileumi koncerten itt is vannak vendégek, nem is akárkik. Ha Bródy Jánost be kell mutatnom valakinek, ott már bajok vannak. A magyar zenetörténet egyik legendás alakja három nótát is énekel, stílszerűen a Boldog Születésnapot is. Míg az Akela-s Katona Laci az Angyali Üdvözlet alakalmával teszi tiszteletét a színpadon. Jelenlétük pedig azzal is magyarázható, hogy mindketten írtak/írnak szöveget a zenekarnak.

A koncert DVD-hez tartozik egy másik is extrákkal. A szokásos Így készült-től, aranylemez átadásig sok minden van itt, afféle hab a tortán jelleggel. Az pedig nem kérdéses, hogy a születésnapi torta jól sikerült és remélhetőleg az együttesben még pár nagylemez benne van. A 30-35 akár 40 éves jubileumi koncertet pedig szívesen kivárjuk!

-hanczattila-

[2008.07.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még