2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Három évtized után visszatért a legendás magyar zenekar - képekben
Megkezdődött a Magyar Dal Napja a Szigeten
Akár te is lehetsz R-GO Gida - eláruljuk a titkot!
Megtalálták az új R-GO gidát - képekkel
Kiderült a titok! Pálinkázás után lépnek fel a zenekarok a fesztiválon!
Mi kell egy jó pálinka mellé? - képekben
Egy éve történt: a Kisstadionban ünnepelt az R-GO
Képgalériák
Az R-GO Királyhelmecen
Kapcsolatok
R-GO
Szikora Róbert
Campus Rádió

Szikora Róbert: "Jó meleg van és csikidam, tudod"

A Bodrogközi Kulturális Fesztiválon lépett fel az R-Go, ahol a zuhogó eső ellenére fergeteges koncertet adott. A formáció énekese a szlovákiai fellépés előtt adott interjút a Campus Rádió munkatársának. Szikora Róbert a zenén kívül a arról is beszélt, hogy karját majdnem egy hüllő szájában hagyta.

- Az már biztos, hogy esős koncertnek nézünk elébe. Nem szegi kedveteket, hogy esőben kell fellépnetek?
- Egy kicsit valóban jobb lenne, ha nem esne az eső, de minket ez egyáltalán nem zavar. A közönség gondolom mindenre elszánt, hozott magával esernyőt, sapkákat. Egyébként az egész életünk történetében az mutatkozik, hogy az esős bulik mindig jobbak. Valahogy a közönség is kicsit jobban oda akarja tenni magát.

- Valószínűleg azért, mert ugye nektek is mondhatni 200%-on kell teljesíteni az eső ellenére.
- Igen, igen ez így van!

- Ez a fellépés még része a nyári turnétoknak, vagy csak egy szimpla baráti felkérésnek tettetek eleget?
- Nem mondanám azt, hogy turné. Ez egy jó buli! Ide elhívtak és mi boldogan eljöttünk. Nyáron sokat játszottunk, de ilyenkor ősszel már kevesebbet vagyunk színpadon. A turné az egy más dolog. Olyankor a zenekar saját színpaddal járja be a különböző állomásokat meghatározott műsorszámmal, mi pedig játszunk, ahogy 25 éve mindig. Életünk során kétszer mondtuk azt, hogy turné.

- Tavaly ünnepelte az együttes fennállásának 25. évfordulóját. Röviden hogyan tudnád összefoglalni az elmúlt 25 esztendőt?
- A 25 év kb. 2,5 - 3 milló eladott R-Go lemez, rengeteg díj, rengeteg siker és persze kisebb-nagyobb kudarcok is tarkították ezeket az éveket, melyekből természetesen tanultunk és épültünk. Nekünk ez a hivatásunk, nem csak foglakozásunk. Mert a foglalkozás az egy dolog, de inkább azt mondom, hogy hivatás, tehát Isten erre hívott el, nekem itt kell lenni a színpadon és ebben a 25 évben rengeteg társam volt, akik segítették munkámat.

- Nem volt mindig ugyanaz a felállás a zenekar történetében és itt elsősorban az R-Go gidákra gondolok. Miért van szükség a tagcserékre?
- Mert a lányok kiöregszenek, Szikora Róbert nem öregszik ki. Komolyra fordítva, a lányok ugye családot szeretnének alapítani, ami egy más dolog én pedig ezt elfogadom. Fogalmazhatunk úgy is, hogy én vagyok a gyár mint pl. a Yamaha. Ezek a nagy gyárak nem változtatnak nevet, a gyártulajdonos az marad, de a munkások változnak. Tehát ezt a gyárat én építettem fel és időnként természetesen nálunk is változnak a munkatársak.

- Mi a véleményed a mai magyar zenéről? Szerinted fognak születni olyan tehetségek, akikre később, akár 25 év távlatából is emlékezni fognak majd?
- Ezt nem tudom neked megmondani. Tehetségek voltak, vannak és lesznek is, de ez a kor nem megfelelő arra, hogy hosszú távú sztárok legyenek. Erről nem ők tehetnek, hanem a jelenlegi helyzet, amiben most élünk.

- Hogy telt a nyaratok? Hallottam, hogy majdnem volt egy baleseted.
- Igen, egy krokodil szerette volna megenni a jobb kezemet, de nem sikerült neki. Kíváncsi volt az „arany jobb”-ra. Szent Istvánnak is megvan a jobbja és most ez a jobb is itt marad Magyarországon. Egyébként nagyon sokat koncerteztünk idén nyáron is és nagyon jó bulik voltak, de ez a nyár sem különbözött az 5 vagy a 15 évvel ezelőttiektől. Csináljuk a dolgunkat, nagy boldogság ez nekünk!

- Van-e célközönség, akiknek kifejezetten játszotok?
- Nézd! Mi nem tudjuk ilyen hidegen mondani ezeket a szavakat. Ki szeret minket? Az szeret minket, aki megveszi a lemezeinket, ami sajnos nem két fillérbe kerül. Nem miattunk! Sajnos ezek drága dolgok!

- Ugye az R-Go együttes dalszövegírója is vagy egyben. Ha választanod kellene, melyik lenne az az egy kedvenc?
- Amikor ezeket a dalokat írtam, mindegyikbe szerelmes voltam, mindegyik a lelkemből jött. Most, hogy változik a kor és, hogy jobban preferálok egy dalt a koncerteken az előfordul, de egy nagyon triviális hasonlattal élve, ez olyan, mintha mindegyik saját gyereked lenne. Tudod? Én pedig nem akarok sorrendet felállítani a gyerekeim között, hogy kit szeretek jobban, vagy kit nem.
Még ebben az évben fog megjelenni egy gyönyörű gyűjteményes album: Szikora Róbert legszebb szerelmes dalai címmel, melyen az eredeti dalok lesznek leporolova, újra hangszínezve.

- Fogtok-e még az ősszel koncertezni valamerre?
- A nyári időszak az a koncerteké, az ősz, a tél illetve a tavasz az a munkáé valamint az ilyen „kultúrházas” fellépéseké. Nyáron szeretünk járni koncertezni! Jó meleg van és „csikidam”, tudod! Most egy kicsit furcsa is, hogy ilyen hideg van.

- Akartam is kérdezni, hogy ez a „csikidam” tulajdonképpen mit takar? Egy életérzést?
- Valami olyasmit, igen. Amilyenek mi vagyunk, vagy amilyen én vagyok. Ezt a zenekart én alakítottam az én gondolataimmal, elképzeléseimmel. Mert ott ahol én voltam, a Hungária tánczenekarban ott engem nem nagyon akartak és ezek újítások. Anno a magyar könnyűzenében vagy világszinten nem sok stílus volt és ezt biztosan merem állítani, hogy egész Európában ismerik ezt a stílust.

- Bányácski Lóránt -

[2008.09.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még